Από τον Γιάννη Μπάκο
Σαν σήμερα, στις 23 Σεπτέμβρη 1974, η κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» και το Ελληνικό κοινοβούλιο υπογράφει
Με το νόμο αυτό ο Καραμανλής θεμελιώνει τη λεγόμενη Μεταπολίτευση, νομιμοποιώντας όχι μόνο το ΚΚΕ αλλά και οποιοδήποτε κόμμα δεν έχει σκοπό τη βίαιη κατάληψη της εξουσίας στην Ελλάδα.
Ακολουθούν οι πρώτες ελεύθερες εκλογές, στην πρώτη επέτειο του Πολυτεχνείου, στις 17 Νοεμβρίου 1974, όπου και το ΚΚΕ θα συμμετάσχει στον συνδυασμό Ενωμένη Αριστερά, Τα κύρια κόμματα που αποτελούσαν την ΕΑ, εκτός του ΚΚΕ, ήταν το ΚΚΕ Εσωτερικού με γραμματέα τον Μπάμπη Δρακόπουλο και η ΕΔΑ με πρόεδρο τον Ηλία Ηλιού, αποσπώντας 9,47% και καταλαμβάνοντας 8 έδρες στην βουλή.
Πρώτο γραμματέας του νομιμοποιημένου Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας διετέλεσε ο Χαρίλαος Φλωράκης.
Λίγες μέρες πριν τα γεγονότα στο Πολυτεχνείο ο Γιάννης Μαρκόπουλος ηχογράφησε τον δίσκο του η “Θητεία” στον οποίο εκτός από την Τάνια Τσανακλίδου και τον Λάκη Χαλκιά πρωτοεμφανίζεται ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης.
Ο δίσκος περιλαμβάνει το τραγούδι “Τα λόγια και τα χρόνια τα χαμένα“, σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου, το οποίο έμελλε να γίνει το εμβληματικό κομμάτι των γεγονότων του Πολυτεχνείου και της μεταπολίτευσης.
Ταυτόχρονα έγινε ύμνος των αγώνων της αριστεράς και των χιλιάδων χαμένων και βασανισμένων του νόμου 509/47 “περί μέτρων ασφαλείας του κράτους, του πολιτεύματος, του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών των πολιτών”.