Στην ιστοσελίδα του περιοδικούNEW Yorker, ο John Cassidy αποκαλύπτει την πραγματικότητα γύρω από το ελληνικό χρέος, επικαλούμενος την σχετική έκθεση του ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, κάτι το οποίο έχει τονίζει άλλωστε μήνες τώρα η ελληνική κυβέρνηση.
Ο Cassidy αναφέρει ότι το επιχείρημα του Έλληνα ΥΠΟΙΚ Γιάνη Βαρουφάκη γύρω από τη μη βιωσιμότητα του χρέους στην ουσία επιβεβαιώθηκε από την έκθεση του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με την έκθεση, «η Ελλάδα αντιμετωπίζει σημαντικά υψηλότερες χρηματοδοτικές ανάγκες και δεδομένου το πού βρίσκεται η χώρα όσον αφορά την υπερχρέωσή της και την περιορισμένη της δυνατότητα να απορροφήσει χρέος, υπάρχει η ανάγκη για μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του χρέους».
Η έκθεση από την άλλη, δεν λαμβάνει υπ’ όψιν την πρόσφατη επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα – το κλείσιμο των τραπεζών, την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και την μη πληρωμή της τελευταίας δόσης προς το Ταμείο – γεγονότα τα οποία μπορεί να επηρεάσουν τις μελλοντικές βασικές προβλέψεις της έκθεσης.
Ο Cassidy τονίζει ότι τα παραπάνω συμπεράσματα δεν βασίζονται στην υπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα «αποτύχει να προβεί στις μεταρρυθμίσεις. Το αντίθετο», σημειώνει ο Cassidy, «η έκθεση βασίζεται στο ότι η Ελλάδα θα δεχθεί τους όρους των προτάσεων των δανειστών, τους οποίους απέρριψε την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας».
Το δημοσίευμα του New Yorker αναφέρεται στα αδιέξοδα των οικονομικών πολιτικών που έχουν ακολουθηθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα ενώ επικαλείται και την πρόσφατη αποκάλυψη ότι η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) είχε καταγράψει συνομιλία της Μέρκελ με συνεργάτη της τον Οκτώβριο του 2011, λίγες ημέρες πριν από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής για επιπρόσθετο κούρεμα των ομολόγων.
Τα απόρρητα έγγραφα αποκαλύπτουν πως η Γερμανίδα καγκελάριος δεν πίστευε εδώ και χρόνια ότι μεγάλο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα αποτελούσε τη λύση για την ελληνική κρίση.
Ο Cassidy αναφέρεται στη συνέχεια στο δίλημμα του δημοψηφίσματος, καταλήγοντας ότι οι δανειστές θα έπρεπε τελικά να διαγράψουν το ελληνικό χρέος, όπως έγινε και με την περίπτωση της Γερμανίας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
koutipandoras.gr