Από τον περασμένο Σεπτέμβριο ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος, είχε ενημερωθεί για τον επικείμενο αποκλεισμό από τις εκλογές 100.000 νέων που συμπλήρωσαν τα 18 χρόνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν φτάσει στην «Εφ.Συν.», μέσω αντιγράφου σχετικού υπηρεσιακού εγγράφου της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Εσωτερικών προς τον υπουργό, ήδη από τον Σεπτέμβριο 2014 η ηγεσία του συγκεκριμένου υπουργείου, δηλαδή ο ίδιος ο υπουργός Αργύρης Ντινόπουλος, γνώριζε πως θα προκύψει το συγκεκριμένο ζήτημα.
Αντί όμως να επιληφθεί του ζητήματος, το αγνόησε για άγνωστο λόγο, παρά το γεγονός ότι τουλάχιστον με το προαναφερθέν υπηρεσιακό έγγραφο του είχαν προταθεί αρμοδίως οι συγκεκριμένες απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες και επιλεγμένες μηχανογραφικές παρεμβάσεις στο νέο σύστημα του Εθνικού Δημοτολογίου, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη παραγωγική επιχειρησιακή λειτουργία από τα τέλη του 2013 και περιμένει την περαιτέρω αξιοποίησή του.
Οπως μας έχει γίνει γνωστό, αυτή η ενημέρωση είχε παρασχεθεί αρμοδίως και στον προκάτοχο του Αργύρη Ντινόπουλου, Γιάννη Μιχελάκη.
Η διαδικασία
Οι εθνικοί εκλογικοί κατάλογοι για τις εκάστοτε εκλογές αναθεωρούνται ανά δίμηνο μέσω λογισμικού δεκαπενταετίας.
Οι δήμοι κάθε δύο μήνες είναι υποχρεωμένοι να απευθύνονται στα δημοτολόγιά τους. Οι αρμόδιες υπηρεσίες τους προχωρούν στην άντληση των καταλόγων με τους ψηφοφόρους, τις επικαιροποιούν με τις απαραίτητες αλλαγές και διορθώσεις και έπειτα με CD-ROM τις παραδίδουν «χέρι χέρι» στις υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών. Πρόκειται προφανώς για μια τρομερά δαπανηρή σε φόρτο εργασίας και χρονοβόρα διαδικασία.
Υπάρχει όμως και η ουσιαστική επίπτωση που προκύπτει και αφορά τους«18άρηδες», αλλά και τους ετεροδημότες, καθώς κάθε χρόνο τους δύο πρώτους μήνες δεν δίνεται από το σύστημα η δυνατότητα να συμπεριληφθούν στους καταλόγους. Η διαδικασία οριστικοποιεί τους καταλόγους τον Δεκέμβριο, αφού έχουν παραχθεί τα προς ενημέρωση δεδομένα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και έχουν παραδοθεί στις υπηρεσίες του υπουργείου τον Νοέμβριο.
Αναφορικά με όσους και όσες γίνονται 18 ετών, οι εκλογικοί κατάλογοι που θα χρησιμοποιηθούν στις επικείμενες εκλογές έχουν δεδομένα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, οπότε και προκύπτει «τρύπα» 100.000 νομίμως δικαιούμενων ψηφοφόρων.
Οσο δε για τους ετεροδημότες, όσους δηλαδή επιλέγουν να ψηφίσουν για τηνεκλογική περιφέρεια που επιθυμούν από τον τόπο κατοικίας τους, ισχύει το ίδιο πρόβλημα.
του Νίκου Σβέρκου