«Το κριτήριο ότι κάνω λάθος είναι δεκτό από ανθρώπους που ξέρουν ότι θα το κάνουν, διότι εν πάση περιπτώσει είμαι καθηγητής πανεπιστημίου και ήμουν και πρύτανης, δεν μπορεί ο καθένας με μισό πτυχίο να μου κάνει μαθήματα εμένα, επιστημονικά ότι κακώς έκανες αυτό, κάνε κάτι άλλο. Ούτε αυτό μετράει ότι κάνω λάθη, ότι είμαι τεμπέλης. Ξέρετε τι ώρα έρχομαι και τι ώρα φεύγω;».
Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ.Γιάννης Πανούσης μιλώντας με δημοσιογράφους στο υπουργείο στο περιθώριο της παρουσίασης του Πολιτιστικού Κέντρου της ΕΛΑΣ.
Οπως είπε: «Άρα τι μένει; Αυτό που μένει είναι αυτό που είπα: ότι μερικοί πιστεύουν ότι δεν χρειάζεται η αστυνομία. Άρα αυτός που εκφράζει θεσμικά την αστυνομία, ο Αρχιμπάτσος, εγώ δηλαδή, είναι περιττός, γιατί εκφράζει έναν θεσμό που δεν τον χρειάζεται. Αυτό δεν σημαίνει σύγκρουση με την άποψη του πρωθυπουργού ότι χρειάζεται. Το πέρασμα που μπορεί να γίνει σε μία αριστερή νέα κυβέρνηση δεν μπορεί να γίνει με όρους εμφυλίου. Το πιστεύουν μερικοί ότι έχουμε εμφύλιο, ότι έχουμε και λαϊκή επανάσταση, θα έχουμε λαϊκό στρατό, θα έχουμε λαϊκή αστυνομία, ένοπλους πολίτες. Μόνο αυτή είναι ερμηνεία, άλλη δεν υπάρχει».
Και πρόσθεσε: «Προσωπική τριβή δεν έχω με κανέναν. Με την κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου πέρασα δύο υπέροχα χρόνια στη Βουλή, δεν υπάρχει προσωπική τριβή. Με την κ. Ραχήλ Μακρή, είχα καλές σχέσεις».
Ο κ. Πανούσης σημείωσε ακόμη ότι «η Χρυσή Αυγή στην ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή είπε ότι ηγούμαι παρακράτους». Και συμπλήρωσε: «Υπάρχουν δηλαδή δύο απόψεις: η μία που κάνει λόγο για αστυνομία του παρακράτους που εκεί βρίσκεις όλα τα σκοτεινά σημεία της μεταπολίτευσης του εμφυλίου ή της δικτατορίας και από την άλλη πλευρά υπάρχει μία αντίληψη που λέει να μεταμφιέζω τους αστυνομικούς, ντρέπεται για τους αστυνομικούς, δεν τους χρειάζεται και πρέπει να τους κρύβουμε. Δεν ξέρω αν αυτό είναι λαϊκή δημοκρατία, τι είναι αυτό το πράγμα, δεν το ξέρω τι είναι και η αστυνομία είναι στη μέση».
Σημείωσε επιπλέον ότι: «Προσπαθώ λοιπόν εγώ πρώτον να κρατήσω το ηθικό της αστυνομίας, να μην νοιώθουν ότι τους γδύνουν, τους ντύνουν. Εγώ δεν έχω λόγο να μπαίνω σε πολιτικές αντιπαραθέσεις. Μου λέει η Χρυσή Αυγή ότι έχω γεννηθεί μέσα στη χλιδή και είπα ότι έχω γεννηθεί στον Κολωνό και ακούω βερεσέ αυτά που μου λέτε και να πάτε να μιλάτε κομματικά μεταξύ σας. Δεν μπαίνω στη διαδικασία αν αυτός είπε στον τάδε και ο άλλος στον άλλο. Αυτά είναι δικά τους πράγματα δεν είναι δικά μου. Εγώ υπερασπίζομαι τις θέσεις μου, τις θέσεις του υπουργείου και των θεσμών της δημοκρατίας. Δεν έχω αντίπαλο κάποιον και να βάζω φωτογραφία στον τοίχο να του πετώ βελάκια. Για άλλα ζητήματα, εγώ μιλάω για θέματα της επιστήμης μου και του θεσμικού μου ρόλου για περιπτώσεις άλλων επιστημών και άλλων ρόλων, θεατρικών ή μη, ή κάτι άλλο, δεν μπορώ να μιλήσω».
Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε επίσης ότι ζήτησε να συναντήσει τον Πρωθυπουργό και θα του δώσει τον απολογισμό του υπουργείου για τους πρώτους 4 μήνες τη κυβέρνησης «τι φθορές έχουνε γίνει, τι έχει καεί, τι μύτες έχουν ανοίξει, τι κεφάλια έχουν ανοίξει, για να δει και ο πρωθυπουργός ότι αυτό που ονομάζουν κάποιοι κύκλοι αστυνομία, αυταρχική, φασιστική κλπ. Δεν βγαίνει στην πράξη, δεν βγαίνει στην πράξη. Τα πιο πολλά από αυτά τα περιστατικά, με αυτά που καταγράφουν δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Δηλαδή έτσι άκουσαν, έτσι είπαν, έτσι νομίζουν. Άρα λοιπόν πρέπει να επαναφέρουμε την αλήθεια στο κέντρο και να διώξουμε το ιδεολόγημα. Τώρα γιατί γίνεται αυτό, το κριτήριο ότι δεν ανήκω στο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αρκετό γιατί στο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκουν ο κ. Νικολούδης, ο κ. Παρασκευόπουλος, πολλοί άνθρωποι δεν ανήκουν, δεν υπάρχει αυτό το πράγμα».
Τέλος τόνισε ότι «ήδη συνεννοήθηκα με το τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου και θα κάνω προγραμματική συμφωνία για τον επανέλεγχο με ειδικά ψυχοτεχνικά τεστ πολλών περιπτώσεων, έχουμε και εμείς ψυχολόγους στην αστυνομία. Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι ως πρύτανης του πανεπιστημίου είχα ζητήσει από τον τότε υπουργό κάθε τρία χρόνια να γίνεται επανέλεγχος της κατάστασης των καθηγητών, θα πρότεινα για να μη γίνει αυτό που έλεγε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ότι η Ελλάδα είναι φρενοκομείο να γίνει ένας έλεγχος και των πολιτικών».
tovima.gr