«Μια πολιτική συμφωνία με τους εταίρους είναι πιθανόν να καταρτιστεί μέσα στο επόμενο διάστημα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, την Κυριακή. Σημείωσε ότι αυτή η πολιτική συμφωνία θα καταστήσει περιττό το αίτημα για τεχνική παράταση του προγράμματος και θα καλύπτει την ΕΚΤ σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα των τραπεζών. Ο κ. Δραγασάκης πιθανολόγησε, δε, ότι ένας οδικός χάρτης για τις επόμενες κινήσεις μπορεί να συζητηθεί κατά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Οι διαρροές από κύκλους του προέδρου της Κομισιόν Ζ.Κλ. Γιούνκερ, περί κατάργησης της τρόικας και ανάγκης «να βρεθεί άμεσα μια εναλλακτική λύση» ήρθαν να κουμπώσουν με τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Μπ. Ομπάμα για το… στύψιμο στις χώρες υπό ύφεση που πρέπει να σταματήσει. Την ίδια ώρα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μ. Σαπέν έτεινε χείρα φιλίας και βοήθειας στην Ελλάδα αποδεχόμενος ότι οι λέξεις έχουν ισχυρή σημασία.
Στη διαπραγμάτευση, οι δανειστές έχουν θέσει και δώρα και προειδοποιήσεις: Το «μαστίγιο», αναφέρει ο Γιάννης Αγγέλης στο capital.gr, αφορά αναμφίβολα στην ανελαστική απαίτηση της Ευρωζώνης για την προώθηση των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων που έχουν υπογραφεί (σ.σ. σε επίπεδο στόχων) και την απόρριψη κάθε συζήτησης για ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Το «καρότο» έχει να κάνει με το ενδεχόμενο αφαίρεσης της τρόικα σαν διαμεσολαβητικό και ελεγκτικό φορέα στην εφαρμογή αυτών των δεσμεύσεων και την υποκατάστασή της με «τεχνικούς» ελέγχους που δεν θα γίνονται απαραίτητα στην Αθήνα και με παρουσία –όπως μέχρι τώρα– των ανθρώπων της τρόικα στα υπουργεία.
Από την πλευρά της Αθήνας πάντως υπογραμμίζεται στις μέχρι σήμερα συζητήσεις η προθυμία για την άμεση προώθηση του αρχικού αιτήματος της τρόικα για μεταρρυθμίσεις που θα αποκόπτουν τον ομφάλιο λώρο της διαπλοκής στο επίπεδο της φορολογίας και της λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού…
Το κεντρικό διακύβευμα όμως –πέραν εκείνου της... απόσυρσης της τρόικα– στο οποίο προς το παρόν τουλάχιστον δεν φαίνεται να υπάρχει προσέγγιση και το μαστίγιο δεν συνοδεύεται από καρότο, αφορά στο κεντρικό θέμα του στόχου πρωτογενών πλεονασμάτων σε επίπεδα που από φέτος θα πρέπει να κινούνται πάνω από το 3,5% του ΑΕΠ.
Η Ελλάδα, επισημαίνει το Euro2day.gr, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις Βαρουφάκη – Δραγασάκη είναι έτοιμη να παράσχει ένα τετραετές πρόγραμμα εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων (χωρίς φόβο και χωρίς πάθος είπε ο υπουργός Οικονομικών), πρωτογενώς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς (Αλέξης Τσίπρας στο Bloomberg) ή και μικρά πρωτογενή πλεονάσματα (1%-1,5% από 4,5% που απαιτεί το ισχύον πρόγραμμα σύμφωνα με τον Βαρουφάκη στους New York Times).
Ζητά βιώσιμο χρέος (χθες ο Γ. Βαρουφάκης παρότι προκλήθηκε αρκετές φορές δεν μίλησε για κούρεμα, ούτε για διάσκεψη χρέους) και ένα πανευρωπαϊκό new deal για την ανάπτυξη.
Ζητά επίσης να ξεκόψει από την εξάρτηση των δόσεων των πιστωτών της τρόικας. Ο υπουργός Οικονομικών μάλιστα χθες παρομοίασε την Ελλάδα με ναρκομανή με απόλυτη εξάρτηση από την επόμενη δόση διαμηνύοντας ότι αυτή η εξάρτηση πρέπει να τελειώσει.
Το πακέτο των δεσμεύσεων της Ελλάδας θα αποτυπώνεται σε ένα νέο «συμβόλαιο», θα υπάρχει επιτήρηση από τους θεσμούς, αλλά όχι από την τρόικα με τη σημερινή της μορφή (για κάποιους το Eurogroup με διευρυμένη ενδεχομένως σύνθεση θα μπορούσε να αξιολογεί αν η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της), ενώ ασαφές είναι αν η Ελλάδα θα λάβει νέο δάνειο.
Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας δεν έχει δεχτεί κανένα «επίσημο αίτημα» για συνάντηση του υπουργού Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον νέο έλληνα ομόλογό του, Γιάνη Βαρουφάκη, όπως ανακοίνωσε το Βερολίνο, διαψεύδοντας σενάρια περί επικείμενης επίσκεψης του έλληνα ΥΠΟΙΚ στη γερμανική πρωτεύουσα.
Την Κυριακή, από το Παρίσι, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε πως είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει συνάντηση με τον κ. Σόιμπλε, τονίζοντας πως η Γερμανία είναι η πρώτη οικονομική δύναμη της Ευρώπης.
Οι θέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης για τη λιτότητα, το χρέος και τις μεταρρυθμίσεις θα εξετασθούν σήμερα Δευτέρα στη 1 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος σε συνάντηση που θα έχουν ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος επί θεμάτων Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν.