Επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, τον ΓΓ του υπουργείου, τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, την πρόεδρο της Βουλής, τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, την Ένωση Συντακτών και το ΑΠΕ-ΜΠΕ απέστειλε ο Τάκης Ζώτος, συνήγορος πολιτικής αγωγής του αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ, εκφράζοντας τη διαφωνία του στη διεξαγωγή της δίκης για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού.
Εκφράζει μάλιστα την πρόταση να διεξαχθεί η δίκη στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών. Τη θεωρεί «ενδεδειγμένη λύση» διότι διαθέτει χωρητικότητα ικανή να φιλοξενήσει πάνω από 300 καθημένους σε αξιοπρεπή χώρο, όπως και διαρρύθμιση ικανή, η οποία επιτρέπει τον διαχωρισμό του ακροατηρίου και τον ασφαλή έλεγχο του χώρου.
Επιπροσθέτως αναφέρεται σε αξιοπρεπή υποδομή για την άσκηση του υπερασπιστικού έργου των δικηγόρων και των δημοσιογράφων αλλά και τεχνική υποδομή τόσο για την ηχογράφηση των πρακτικών, όσο και για την ηλεκτρονική παρουσίαση στοιχείων της δικογραφίας.
Επισημαίνει ότι βρίσκεται στο ισόγειο, έχει ανεξάρτητες εισόδους και δεν ενοχλεί την υπόλοιπη λειτουργία του Εφετείου, ενώ επικοινωνεί με τον χώρο προσέλευσης των κρατουμένων. Προσθέτει επίσης ότι η προσέλευση και αποχώρηση όλων των παραγόντων της δίκης είναι κυκλοφοριακά και συγκοινωνιακά ευχερής από και προς διάφορες κατευθύνσεις.
Κατά την εκτίμηση του κ. Ζώτου, η επιλογή της αίθουσας τελετών του Εφετείου Αθηνών «προφανώς παρέχει τα εχέγγυα και για την εκπλήρωση της αξίωσης για δίκαιη και αμερόληπτη δίκη και για την εξασφάλιση της δημοσιότητάς της και για τη μικρότερη δυνατή πρόκληση κινδύνων, σε αντίθεση με τον Κορυδαλλό που και μόνο η ψυχολογική ένταση που προκαλεί σε κάθε εισερχόμενο είναι ο καλύτερος πυροδότης όλων των παραπάνω προβλημάτων».
Μάλιστα μεταξύ άλλων αντιτίθεται στη διεξαγωγή της δίκης αυτής στον Κορυδαλλό, «εν όψει φημών που κυκλοφορούν στον χώρο των δικαστηρίων ότι ο προσανατολισμός που κυριαρχεί είναι να διεξαχθεί η δίκη στην ειδικά διαμορφωμένη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών», καθώς αποτελεί πάγια αρχή των συνηγόρων υπεράσπισης η αντίθεση στη διεξαγωγή δικών μέσα σε τέτοιους χώρους – «Δίκες σε φυλακές γίνονται σε χώρες με χαμηλό δείκτη δημοκρατίας» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Παράλληλα επισημαίνει τα συγκοινωνιακά και κυκλοφοριακά προβλήματα στην περιοχή του Κορυδαλλού, η οποία απέχει από το κέντρο της Αθήνας δυσχεραίνοντας τις επαγγελματικές δραστηριότητες των δικηγόρων στην καθημερινή πολύμηνη δίκη.
Επίσης αναφέρεται και στο γεγονός ότι ο αριθμός των προσωρινά κρατουμένων κατηγορουμένων μειώνεται σημαντικά καθώς συμπληρώνεται 18μηνο από την έναρξη της προσωρινής κράτησης αρκετών εξ αυτών.