Ενώ στην Ελλάδα η ρητορική εξακολουθεί να επικεντρώνεται στην ανάγκη τήρησης μέτρων δημοσιονομικής λιτότητας , στη Γερμανία –θιασώτες της δημοσιονομικής πειθαρχίας – υιοθετείται μία εκ διαμέτρου διαφορετική στρατηγική.
Τον Απρίλιο 2014, η Καγκελάριος Μέρκελ συμφώνησε στην υιοθέτηση ενός εθνικού κατώτατου μισθού – ενός μισθολογικού πλαφόν που θα έχει εφαρμογή σε όλη τη γερμανική επικράτεια. Αυτή, άλλωστε, ήταν και η προϋπόθεση που έθεσαν οι Σοσιαλ-Δημοκρατικοί για τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση συνασπισμού με το κόμμα των Χριστιανο-Δημοκρατικών τον περασμένο χρόνο.
Από 1η Ιανουαρίου 2015, οι εργοδότες που δραστηριοποιούνται εντός Γερμανικού εδάφους οφείλουν να πληρώνουν τους εργαζόμενους τους τουλάχιστον 8.50 ευρώ την ώρα. Το μέτρο θα επηρεάσει τουλάχιστον 1 στις 4 γερμανικές επιχειρήσεις.
Διεθνή Μέσα, όπως το Business Insider κρούουν τον κώδωνα κινδύνου. Παραθέτοντας τα λόγια του Mario Ohoven, γερμανού λομπίστα : «Απώλειες θέσεων εργασίας, μειωμένες επενδύσεις και υψηλότερο κόστος είναι το τίμημα το οποίο θα πληρώσουν επιχειρήσεις και πολίτες γι’ αυτό το – θεωρητικά – μεγάλο κοινωνικό επίτευγμα».
Υπάρχουν, όμως, λόγοι να πιστεύουμε ότι ο εθνικός κατώτατος μισθός μπορεί τελικά να μην είναι και τόσο κακός:
- Η λογική είναι ότι αυτό το μέτρο θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη μέσω αύξησης ζήτησης και κατανάλωσης.
- Αξίζει να αναρωτηθούμε ποιες κατηγορίες εργαζομένων θα επηρεάσει ο κατώτατος μισθός. Από το 2003 και μετά – επί καγκελαρίας Gerhard Schröder και φιλελευθεροποίησης του εργατικού δικαίου – εμφανιστήκαν πολλές περιπτώσεις Γερμανών εργατών οι οποίοι αμείβονταν με 2 ευρώ την ώρα. Ο κατώτατος μισθός θα επηρεάσει περιπτώσεις ακραίας ευτέλειας της ανθρώπινης αξίας.
- Πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια αλλά και το γερμανικό Ινστιτούτο Ερευνας σε Θέματα Εργασίας δείχνουν ότι ο κατώτατος μισθός δε συνδέεται με μείωση του ποσοστού απασχόλησης. Αντίθετα, μπορεί να οδηγήσει σε κάλυψη θέσεων εργασίας, εργασιακή σταθερότητα και να συμβάλει στην προσέλκυση εργαζομένων σε κλάδους, οι οποίοι μέχρι πρότινος δε θεωρούνταν ‘ελκυστικοί’.
Το θέμα είναι περίπλοκο και πολλές απόψεις ακούγονται περί τούτου. Μένει να δούμε τα αποτελέσματα στο εγγύς μέλλον.