Ο πρώην υπουργός Οικονομικών δήλωσε στο ABC πως η συμφωνία διάσωσης είναι μια «νέα μορφή μεταμοντέρνας κατοχής» και προβλέπει πως η Ελλάδα θα πέσει στην σφιχτή αγκαλιά της άκρας δεξιάς. Helen Davidson
«Τα μέτρα λιτότητας που απαιτούνται από την Ελλάδα από τους ευρωπαίους πιστωτές της θα ενισχύσουν την ακροδεξιά», είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας, Γιάννης Βαρουφάκης.
Ο Βαρουφάκης μετέφρασε επίσης τη συμφωνία διάσωσης που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα ως νέα Συνθήκη των Βερσαλλιών, και ένα πραξικόπημα που χρησιμοποιεί τις τράπεζες, αντί των τανκς.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει περιέλθει σε δεινή πολιτική κατάσταση, αφού αναγκάστηκε να αποδεχθεί τα δρακόντεια μέτρα λιτότητας ως μέρος μιας προσφοράς ενός πακέτου διάσωσης ακόμα πιο σκληρού από εκείνο που καταψηφίστηκε στο εθνικό δημοψήφισμα την περασμένη εβδομάδα.
Ο ειλικρινής πρώην υπουργός, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του μετά από το εθνικό δημοψήφισμα, παρά το γεγονός ότι του επεστράφη το αποτέλεσμα που ζητούσε, δήλωσε στο ABC πως το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής θα μπορούσε να «κληρονομήσει τον μανδύα του κινήματος κατά της λιτότητας, με τραγικό τρόπο».
«Αν το κόμμα μας, ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει καλλιεργήσει τόσες ελπίδες στην Ελλάδα – στο βαθμό που κατάφερε να σκοράρει 61,5% στο πρόσφατο δημοψήφισμα – προδώσει αυτήν την ελπίδα και αν σκύψουμε το κεφάλι μας σε αυτή τη νέα μορφή της μεταμοντέρνας κατοχής, δεν μπορώ να φανταστώ κανένα άλλο δυνατό αποτέλεσμα εκτός της περαιτέρω ενίσχυσης της Χρυσής Αυγής », είπε ο Βαρουφάκης.
Μιλώντας στον Phillip Adams του Radio National, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την παραίτησή του, o Βαρουφάκης δήλωσε επίσης ότι «πήδηξε περισσότερο από όσο τον έσπρωξαν” όταν παραιτήθηκε από το υπουργείο.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας “δεν είχε ό,τι χρειαζόταν σε ψυχικά και συναισθηματικά αποθέματα, εκείνη τη στιγμή, ώστε να μεταφέρει το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος στην Ευρώπη και να το χρησιμοποιήσει ως όπλο», είπε ο Βαρουφάκης.
“Γι ‘αυτό … αποφάσισα να του δώσω την ευελιξία που χρειάζεται να πάει πίσω στις Βρυξέλλες και να πετύχει αυτό που ξέρει πως είναι μια αδύνατη συμφωνία. Μια συμφωνία που απλά δεν είναι βιώσιμη. ”
Ο Βαρουφάκης είπε ότι στάθηκε πίσω για να επιτραπεί στον διάδοχό του, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα να συνεχίσουν τις εργασίες στις Βρυξέλλες.
“Ξέρω πολύ καλά την αίσθηση να περπατάς μέσα σε αυτά τα, φωτισμένα με νέον, άκαρδα δωμάτια, γεμάτα αξιωματούχους και γραφειοκράτες που δεν έχουν κανένα απολύτως ενδιαφέρον για το ανθρώπινο κόστος της λήψης αποφάσεων, και να πρέπει να αγωνιστείς εναντίον τους και να καταλήξεις σε κάτι εύπεπτο. ”
Η Ελλάδα «παγιδεύτηκε» από τους ηγέτες της ευρωζώνης στις συναλλαγές για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, είπε ο Βαρουφάκης στον New Statesman, προσθέτοντας πως η Γερμανία ήταν υπεύθυνη για την άποψη του Eurogroup.
“Ω, πλήρως και εντελώς”, είπε. “Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. Είναι όλοι σαν μια καλο-κουρδισμένη ορχήστρα και αυτός είναι ο διευθυντής “.
Ο Βαρουφάκης έχει κατηγορήσει στο παρελθόν την ΕΕ πως θέτει σε προτεραιότητα ένα σχέδιο διάσωσης των γαλλικών και γερμανικών τραπεζών παρά την κοινωνικοοικονομική βιωσιμότητα της Ελλάδας.
Μετά από 15 ώρες συνομιλιών που εκτεινόταν μέχρι την Κυριακή το βράδυ και το πρωί της Δευτέρας, η Ελλάδα αποχώρησε από την έκτακτη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης με ένα «συμβιβαστικό» πακέτο διάσωσης.
Αυξανόμενη οργή προς τις θέσεις των πιστωτών παίχτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο πλαίσιο του #thisisacoup hashtag, καθώς οι δραστικές απαιτήσεις τους, παρουσιάστηκαν ως το τίμημα της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωπαική Ένωση.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, και η μεταστροφή της κυβέρνησης, έχει συγκλονίσει τους Έλληνες οι οποίοι είχαν απορρίψει με συντριπτική πλειοψηφία την προηγούμενη προσφορά.
Ο Βαρουφάκης είπε ότι δεν περίμενε αποτέλεσμα υπέρ του ΟΧΙ και υπαινίχθηκε το ίδιο και για τον Τσίπρα..
«Είχα υποθέσει, και πιστεύω το ίδιο και ο πρωθυπουργός, ότι η υποστήριξή μας και η ψήφος στο ΟΧΙ θα εξασθενούσε, αλλά οι Έλληνες ξεπέρασαν το φόβο, παραμέρισαν τα οικονομικά τους συμφέροντά , αγνόησαν το γεγονός πως δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν τις αποταμιεύσεις τους, και έδωσαν ένα ηχηρό, μαγευτικό όχι σε αυτό που κατέληξε να είναι ένα απαίσιο τελεσίγραφο εκ μέρους των Ευρωπαίων εταίρων μας “, δήλωσε ο Βαρουφάκης.
Ο Τσίπρας πρέπει τώρα να λάβει μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν τη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, περικοπές δαπανών, μια αναμόρφωση των συντάξεων και των 50 δις € σε ιδιωτικοποιήσεις, σε ένα εχθρικό Ελληνικό Κοινοβούλιο. “Αυτό είναι πράγματι η πολιτική της ταπείνωσης», είπε ο Βαρουφάκης.
guardian.com