Η Αυτοκρατορία των Ασσυρίων αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη ως υπόδειγμα ανηλεούς διακυβέρνησης και θρησκευτικής παρακμής που έπρεπε να καταστραφεί. Σύμφωνα με τη Βίβλο, ο στρατός του αυτοκράτορα Σεναχερίμ αφανίστηκε, από τον Αγγελο του Θεού. Πριν από 170 χρόνια, αρχαιολόγοι ανάσκαψαν την πρωτεύουσα των Ασσυρίων, Νινευή, και αποκάλυψαν τα παλάτια, τη Βιβλιοθήκη, χιλιάδες αρχαία αντικείμενα μοναδικής τέχνης αλλά και τους εμβληματικούς και υπερμεγέθεις φτερωτούς λέοντες με ανθρώπινη μορφή που φύλαγαν τις εισόδους της μυθικής πόλης.
Τα αριστουργήματα των Ασσυρίων φιλοξενήθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μοσούλης, της αραβικής σύγχρονης πόλης που είναι χτισμένη στην απέναντι κοίτη του ποταμού Τίγρη, όπου βρίσκεται και η περίφημη Οθωμανική Βιβλιοθήκη με πάνω από 110.000 σπάνια χειρόγραφα και χάρτες.
Το Μουσείο λεηλατήθηκε κατά τη διάρκεια της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ, το 2003, αλλά οι αρχαιολόγοι, η κυβέρνηση και οι κάτοικοι κατόρθωσαν να ανακτήσουν ένα μέρος των εκθεμάτων και πρόσφατα άρχισε η ανακατασκευή.
Ομως τον Ιούνιο το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε τη Νινευή και τη Μοσούλη και χθες, οι μαυροντυμένοι άντρες εισέβαλαν στο Μουσείο οπλισμένοι με τρυπάνια, βαριοπούλες και κομπρεσέρ και άρχισαν να καταστρέφουν τα εκθέματα. «Οπως ο Μωάμεθ κατέστρεψε με τα ίδια του τα χέρια τα είδωλα, έτσι κι εμείς θα συνεχίσουμε το έργο του» έλεγε ένας μαχητής στο πεντάλεπτο βίντεο που ανάρτησαν στο YouTube οι βάνδαλοι.
«Αυτή η καταστροφή σηματοδοτεί μια νέα φάση “πολιτιστικής κάθαρσης” (όρος που παραπέμπει στην εθνοκάθαρση), σε περιοχές που ελέγχονται από τους ένοπλους εξτρεμιστές του Ιράκ. Η συστηματική καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς και ο κατατρεγμός των μειονοτήτων στοχεύουν στον αφανισμό της πολυ-πολιτισμικότητας του ιρακινού λαού» δήλωσε συντετριμμένη η γενική διευθύντρια της UNESCO, Ιρένε Μπόκοβα.
Η Μοσούλη βρίσκεται στο μέσο μιας περιοχής που φιλοξενεί 1.791 κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, όπου συνυπάρχουν παγανιστικοί ναοί, ασσυριακές πόλεις, οθωμανικά μνημεία, σιιτικά τεμένη, χριστιανικές εκκλησίες. Και είναι αυτή η συνύπαρξη αιώνων που θέλουν να αφανίσουν οι φανατικοί, που δεν δίστασαν να καταστρέψουν ακόμη και μουσουλμανικά μνημεία, τα οποία κατά τη γνώμη τους πρόσβαλαν την πίστη τους.
Την περασμένη εβδομάδα, πυρπόλησαν χιλιάδες χειρόγραφα της περίφημης Οθωμανικής Βιβλιοθήκης, κατά το πρότυπο των ναζί, σε κεντρική πλατεία, ενώπιον πλήθους. Σπάνια κειμήλια της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, πολλά από τα οποία είχαν καταχωριστεί στον κατάλογο σπάνιων έργων της UNESCO έγιναν στάχτη. Στην πυρά έπεσαν και τα επιστημονικά βιβλία της βιβλιοθήκης του περίφημου Πανεπιστημίου της Μοσούλης, εκεί που άκμασαν οι επιστήμες, η αστρονομία και τα μαθηματικά, οι τέχνες και τα γράμματα.
«Οπως ο Μωάμεθ κατέστρεψε με τα ίδια του τα χέρια τα είδωλα, έτσι κι εμείς θα συνεχίσουμε το έργο του» έλεγε ένας τρομοκράτης στο πεντάλεπτο βίντεο που ανάρτησαν στο YouTube οι βάνδαλοι.
Με εντολή του αλ Μπαγκντάντι
Την εντολή για τη βιβλική πολιτιστική καταστροφή έδωσε προσωπικά ο σκοτεινός ηγέτης της στρατιάς του μίσους, Αμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι. Οι σκοταδιστές του Ισλαμικού Κράτους δεν περιορίζονται μόνο στην καταστροφή. Λεηλατούν συστηματικά την αρχαία και χριστιανική πολιτιστική κληρονομιά του Ιράκ και της Συρίας και πωλούν στη μαύρη αγορά τα κλοπιμαία. Εκθεση του ΟΗΕ εκτιμά ότι έχουν κερδίσει πάνω από δύο δισ. δολάρια από το παράνομο εμπόριο πολιτιστικών θησαυρών.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πήρε την περασμένη εβδομάδα απόφαση να απαγορευτεί ολοσχερώς κάθε αγοραπωλησία αρχαιοτήτων και θρησκευτικών κειμηλίων που προέρχονται από τη Συρία και ανανέωσε σχετική απαγόρευση για το Ιράκ.
Στη Μοσούλη, τη δεύτερη πολυπληθέστερη πόλη του Ιράκ, το Ισλαμικό Κράτος έχει επιβάλει τον ισλαμικό νόμο, τη σαρία, και ήδη οι κάτοικοι ζουν κάτω από ένα πέπλο μεσαιωνικού ζόφου. Η μουσική τέθηκε υπό διωγμόν, οι γυναίκες δεν μπορούν να κυκλοφορούν «ακάλυπτες» ούτε και ασυνόδευτες από συγγενικό τους πρόσωπο, το αλκοόλ και το κάπνισμα απαγορεύτηκαν.
Πριν από λίγες ημέρες, αιχμάλωτοι αναγκάστηκαν με απειλές και βία να δώσουν αίμα για τους τραυματίες μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, ενώ την περασμένη εβδομάδα απαγορεύτηκε σε όλους πλην των μαχητών να έχουν κινητά τηλέφωνα. Οι φανατικοί φοβούνται ότι οι ντόπιοι θα δώσουν τηλεφωνικά πληροφορίες στον κυβερνητικό στρατό. Πριν από τρεις ημέρες, έκοψαν για λόγους παραδειγματισμού τα χέρια σε δύο γυναίκες που αψήφησαν τη διαταγή τους και μίλαγαν σε κινητό τηλέφωνο.
Τώρα, η ώρα της κρίσης φτάνει, με τον ιρακινό στρατό να σχεδιάζει την εαρινή επίθεση για την ανακατάληψη της Μοσούλης και τους εξτρεμιστές σουνίτες να επιδίδονται σε κρεσέντο βαρβαρότητας. Τα χειρότερα, ίσως, δεν τα έχουμε δει ακόμα.