«Όχι» σε υποχώρηση της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές λένε οι πολίτες, σε ποσοστό 59%, σύμφωνα με έρευνα της Public Issue. Σε συντριπτικό ποσοστό, οι ερωτηθέντες τάσσονται και κατά της πρόωρης προσφυγής σε κάλπες. Εντωμεταξύ, αυξάνονται οι γαλλογερμανικές πιέσεις, με επίκληση χρεοκοπίας Αναλυτικά, στην έρευνα της Public Issue για λογαριασμό της εφημερίδας Αυγή, το 59% των ερωτηθέντων ζητά από την κυβέρνηση να μην κάνει πίσω. Το 37% -στην πλειονότητά τους ψηφοφόροι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού έχει αντίθετη άποψη.
Την ίδια ώρα, από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι σχεδόν οι μισοί πολίτες ανησυχούν για την οικονομική τους κατάσταση. Συγκεκριμένα, το 46% των ερωτηθέντων φοβούνται ότι η οικονομική του κατάσταση θα χειροτερεύσει, το 39% θεωρούν ότι θα μείνει η ίδια, ενώ μόλις το 15% εκτιμούν ότι θα βελτιωθεί (19%).
Η ανησυχία των ερωτηθέντων για την ασφάλεια των τραπεζικών τους καταθέσεων φαίνεται να αυξάνεται, καθώς το 55% θεωρούν ότι δεν είναι απόλυτα εξασφαλισμένες.
Σχετικά με την πορεία της εθνικής οικονομίας, το 48% των πολιτών φοβούνται ότι θα χειροτερεύσει, το 25% εκτιμούν ότι θα καλυτερεύσει, ενώ ότι θα παραμείνει ίδια πιιστεύουν οι πολίτες σε ποσοστό 27%.
«Όχι» σε πρόωρες εκλογές
Ακόμα, από την έρευνα προκύπτει ότι οι ερωτηθέντες τάσσονται σε συντριπτικό ποσοστό κατά των εκλογών.
Τέλος, σύμφωνα με την έρευνα, οι ερωτηθέντες εκτιμούν, κατά πλειοψηφία, ότι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είναι εχθρικά απέναντι στην κυβέρνηση. Ειδικότερα, σε ερώτηση για τη στάση των ΜΜΕ έναντι της κυβέρνησης, το 49% των ερωτηθέντων θεωρεί πως είναι εχθρική, το 20% ουδέτερη, το 28% φιλική, ενώ δεν εκφράζει γνώμη το 4% των ερωτηθέντων.
Για τη δόση Εντωμεταξύ, ενθαρρυντική ένδειξη χαρακτήρισε γερμανός αξιωματούχος το ότι η Ελλάδα θέλει να αποπληρώσει την επικείμενη δόση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο γερμανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η καταβολή των χρημάτων προς το ΔΝΤ σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία. «Το βρίσκω ενθαρρυντικό γιατί αυτό υποδηλώνει ότι η χώρα δεν θα βρεθεί σε κατάσταση πτώχευσης γύρω στις 5 Ιουνίου» είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος αποσαφήνισε ότι δεν γνωρίζει σχέδιο που να περιλαμβάνει τη διεξαγωγή έκτακτου Eurogroup στις αρχές Ιουνίου για την Ελλάδα.
«Κίνδυνος για την Ελλάδα»
Εξάλλου, ο γάλλος κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Κριστιάν Νουαγιέ, δήλωσε την Τρίτη από το Παρίσι ότι το Grexit είναι, πάνω από όλα, κίνδυνος για την Ελλάδα.
Παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της γαλλικής τραπεζικής αρχής δήλωσε πως το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για την Ελλάδα είναι η δημιουργία ανάπτυξης.
Τέλος, ο Νουαγιέ κάλεσε τις τράπεζες να παραμείνουν σε εγρήγορση ενόψει της μεταβλητότητας, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι οι γαλλικές τράπεζες δεν θα αντιμετωπίσουν κίνδυνο εάν η Ελλάδα έβγαινε από την ευρωζώνη.
«Πριν από κάποια χρόνια, οι κίνδυνοι για τις γαλλικές τράπεζες θα ήταν μεγαλύτεροι εξαιτίας της έκθεσής τους στον διατραπεζικό δανεισμό και σε ελληνικά ομόλογα», τόνισε και προσέθεσε: «Σήμερα, η έκθεση δεν είναι τόσο σημαντική. Δεν είναι πρόβλημα που μας απασχολεί».