Ομαδικές απολύσεις και περιορισμοί στην κήρυξη απεργιών είναι τα δύο ζητήματα που οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν να υλοποιηθούν άμεσα από την κυβέρνηση με βάση τη συμφωνία της 12ης Ιούλη.
Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν τόσο στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος με τους επικεφαλής του «κουαρτέτου» στην Αθήνα όσο και σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Αντικείμενο της συζήτησης δεν είναι το αν θα υλοποιηθούν, αλλά το πότε θα προχωρήσουν οι σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις και τι ακριβώς θα προβλέπουν.
Οι βέλτιστες πρακτικές των απολύσεων
Για τις ομαδικές απολύσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητούμενο είναι η αύξηση του ορίου των επιτρεπόμενων απολύσεων, η μείωση των αποζημιώσεων όπως προβλέπει σχετική κοινοτική οδηγία και επίσης η κατάργηση της υπουργικής υπογραφής για τις μαζικές απολύσεις.
Στη συμφωνία της 12ης Ιούλη η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί την αυστηρή επανεξέταση και τον εκσυχρονισμό των ομαδικών απολύσεων, σύμφωνα με την οικεία οδηγία και βέλτιστη πρακτική της ΕΕ και με βάση τα συμφωνημένα, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε, μετά τη συνάντηση με το «κουαρτέτο», πως «ως προς τα εργασιακά θέματα στόχος είναι ο προσδιορισμός και νομοθέτηση των «βέλτιστων πρακτικών» που προσδιορίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο και η αναστροφή της απορρύθμισης της μνημονιακής πενταετίας».
Ωστόσο σε καμία περίπτωση η υιοθέτηση των βέλτιστων πρακτικών της ΕΕ δεν σημαίνει κάποιου είδους «αναστροφής» υπέρ των εργαζόμενων αφού ακριβώς τα αντίθετα προβλέπουν οι οικονομικές οδηγίες.
Εμπόδια στην κήρυξη απεργιών
Για την κήρυξη απεργιών το ζητούμενο είναι ο περιορισμός των απεργιακών κινητοποιήσεων μέσω της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου. Στόχος να θεσμοθετηθούν περισσότερα εμπόδια έτσι ώστε για να είναι «νόμιμη» μια απόφαση για την κήρυξη απεργίας, θα πρέπει να συμμετάσχει στη σχετική ψηφοφορία το 50% των εγγεγραμμένων μελών του συνδικάτου. Σύμφωνα με πληροφορία που δημοσιεύει ο «Ριζοσπάστης», η πρόταση αυτή είναι ίδια με αυτήν που συζητείται αυτήν την περίοδο στη Βουλή των Κοινοτήτων στη Βρετανία, η οποία σημειωτέον δεν έχει μνημόνιο.
Επιπλέον, στο τραπέζι είναι η οριστική κατάργηση της δυνατότητας των συνδικαλιστικών οργανώσεων να προσφεύγουν μονομερώς στον ΟΜΕΔ.
Και ο κατώτερος μισθός στο τραπέζι
Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει με «non paper» πως «ξεκινά άμεσα η διαβούλευση με τους θεσμούς για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με χρονοδιάγραμμα έως το τέλος του χρόνου να έχει υπάρξει σχετική νομοθεσία». Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στη συζήτηση προφανώς δεν είναι η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ που ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον δεν αναφέρει, αλλά ο τρόπος καθορισμού ενός ενιαίου ελάχιστου κατώτατου μισθού χωρίς ηλικιακούς διαχωρισμούς και δίχως τον υπολογισμό των τριετιών.