Μετάφραση: Κώστας Σκλιάμης
Όπως μετέδωσε το CNN και δημοσίευσε στην διαδικτυακή του σελίδα, οι Μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) που υπάρχουν στη Ρωσία, ξύπνησαν την Κυριακή σε μια νέα πραγματικότητα. Από το πρωί της Κυριακής 24 Μαΐου, λειτουργούν βάσει ενός νέου νόμου που επιτρέπει στην κυβέρνηση να τις διώξει νομικά με την αιτιολογία ότι είναι «ανεπιθύμητες».
Ο νόμος ψηφίστηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από τα δύο σώματα του ρωσικού κοινοβουλίου και λέει ότι μια ξένη ΜΚΟ μπορεί να αναγνωριστεί ως ανεπιθύμητη αν συνιστά απειλή για τη συνταγματική τάξη ή την άμυνα ή την ασφάλεια της χώρας.
Ο χαρακτηρισμός “ανεπιθύμητη” μπορεί να γίνει από τη γενική εισαγγελέα της χώρας σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εξωτερικών. Αν η οργάνωση εξακολουθεί και λειτουργεί αφού λάβει αυτό το χαρακτηρισμό ως ανεπιθύμητη, τότε προβλέπονται τόσο αστικές όσο και ποινικές κυρώσεις. Εκείνοι που εργάζονται σε τέτοιες οργανώσεις θα μπορούν να καταδικαστούν σε ως και έξι χρόνια φυλάκιση.
Ο νόμος στοχεύει επίσης τους Ρώσους πολίτες ή ομάδες που έχουν οποιαδήποτε “εμπλοκή” με ανεπιθύμητες ξένες ΜΚΟ.
Οι υποστηρικτές του νόμου, δήλωσαν ότι ήταν απαραίτητος για να σταματήσουν οι “καταστροφικές οργανώσεις” που απειλούν το ρωσικό κράτος. Οι αντίπαλοι του νόμου, το βλέπουν ως μια σειρά μέτρων για την καταστολή της αντιπολίτευσης και την καταστολή των ελευθεριών στη χώρα.
Το νέο μέτρο, που πέρασε με νόμο που υπογράφηκε το Σάββατο από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει προκαλέσει τη διεθνή κατακραυγή.
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι ήταν «βαθιά ταραγμένο.” Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι ο νόμος απειλεί τις «θεμελιώδεις ελευθερίες». Τέλος, η Human Rights Watch το αποκάλεσε ως ένα “κομμάτι της κατασταλτικής νομοθεσίας.”