Εκατομμύρια πρόσφυγες είναι καταδικασμένοι σε μια άθλια ζωή στη χειρότερη κρίση μετατόπισης πληθυσμών από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία σε μια άκρως επικριτική για της ηγεσίες της Δύσης έκθεση της, την ώρα που στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε αναζητούν λύσεις.
Κατηγορώντας τις κυβερνήσεις για αδιαφορία μπροστά στους χιλιάδες θανάτους αμάχων, η οργάνωση χαρακτηρίζει το μεταναστευτικό ως μια από τις καθοριστικές προκλήσεις του 21ου αιώνα.
«Γινόμαστε μάρτυρες της χειρότερης προσφυγικής κρίσης της εποχής μας, με εκατομμύρια γυναίκες, άνδρες και παιδιά να παλεύουν να επιβιώσουν εν μέσω αιματηρών πολέμων, της εκμετάλλευσης δικτύων δουλεμπόρων και κυβερνήσεων που επιδιώκουν εγωιστικά πολιτικά συμφέροντα αντί να δείχνουν τη βασική ανθρώπινη συμπόνια» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Γενικός Γραμματέας της οργάνωσης, Σαλίλ Σέτι. «Η ανταπόκριση της διεθνούς κοινότητας είναι μια ντροπιαστική αποτυχία».
Η έκθεση, με τον τίτλο «Παγκόσμια προσφυγική κρίση: μια συνωμοσία αμέλειας», αναφέρει ότι σχεδόν 4 εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί από τη Συρία βρίσκονται στις λίστες της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το βάρος φέρουν κυρίως οι γειτονικές χώρες που φιλοξενούν το 95% εξ αυτών.
Στο Λίβανο ο ένας στους πέντε κατοίκους είναι Σύρος πρόσφυγας, δηλαδή η αντιστοιχία για την Βρετανία ανάλογα με τον πληθυσμό της, θα ήταν 13 εκατομμύρια πρόσφυγες!
Οι χώρες αυτές, επισημαίνεται στην έκθεση, έχουν λάβει «μια σχεδόν άνευ σημασίας διεθνή υποστήριξη» με την διεθνή έκκληση του ΟΗΕ για να καλυφθεί το κόστος της φροντίδας των προσφύγων να έχει καλύψει λιγότερο από το ένα τέταρτο των απαραίτητων κονδυλίων.
Η Αμνηστία επικρίνει την διεθνή κοινότητα για την ίδια αποτυχία να ανταποκριθεί στη μαζική εκτόπιση πληθυσμών στην υποσαχάρια Αφρική, εκτιμώντας ότι πρόκειται για άλλα 3 εκατομμύρια ψυχές, μεταξύ αυτών και εκατοντάδες χιλιάδες που έχουν γίνει πρόσφυγες λόγω των συγκρούσεων στη Νιγηρία, το Νότιο Σουδάν, την Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία και το Μπουρούντι τα τελευταία χρόνια.
Στο μέτωπο της Μεσογείου, η Αμνηστία καλεί τους Ευρωπαίους να μοιραστούν το βάρος της μετεγκατάστασης των προσφύγων, υπογραμμίζοντας ότι η υποβάθμιση της ιταλικής επιχείρησης διάσωσης Mare Nostrum έχει προκαλέσει αύξηση των πνιγμών.
Η οργάνωση εκτιμά ότι ο αριθμός των εκτοπισμένων ανθρώπων παγκοσμίως ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια και ζητά την φιλοξενία 1,5 εκατομμυρίου προσφύγων μέσα στην επόμενη πενταετία, δίνοντας προτεραιότητα στη διάσωση ανθρώπων, την δημιουργία ταμείου για τους πρόσφυγες, την σύγκλιση διεθνούς συνόδου και την επικύρωση του συμφώνου του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.