Επικαιρότητα

Ιδού η λίστα και… κοστολογημένη

By N.

March 28, 2015

Τον κατάλογο των μέτρων που προτίθεται να πάρει απέστειλε η κυβέρνηση στους δανειστές εν όψει του Eurogroup της Τετάρτης, αλλά στο φόντο παίζει και το σενάριο «ρήξη» δια παν ενδεχόμενον |EUROKINISSI

Στον αστερισμό του Eurogroup της προσεχούς Tετάρτης, υπό την προϋπόθεση ότι η επικαιροποιημένη λίστα των μέτρων που προτείνει στους εταίρους η ελληνική κυβέρνηση θα έχει «προεγκριθεί» από το Brusells group, κινείται το μέγαρο Μαξίμου.

Αν τα κοστολογημένα μέτρα κριθούν επαρκή την Τετάρτη, τότε θα ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της χρηματοδότησης. Συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούσαν ότι «πάμε καλά, το πρόγραμμά μας έχει αναπτυξιακό πρόσημο και αυτό δεν μπορούν εύκολα να το αγνοήσουν οι εταίροι μας».

Οπως διατείνονται στελέχη της κυβέρνησης «η λίστα είναι πλήρως κοστολογημένη», διατρέχει το σύνολο των υπουργείων και αναφέρεται εκτενώς και σε μέτρα τα οποία δεν απαιτούν κοστολόγηση, αλλά έχουν να κάνουν με αποκατάσταση αδικιών, όπως η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων ή εκείνη του κατώτατου μισθού…

Ταυτόχρονα όμως δεν παραβλέπουν ότι «θα δεχτούμε πιέσεις» και στη λογική αυτή ετοιμάζουν τη δική τους άμυνα. Μια πρώτη γεύση του τι θα αντιμετωπίσουν πήραν από τα «βρυξελλιώτικα κλιμάκια», τα οποία επιμένουν ιδιαίτερα στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, όπου οι απαιτήσεις των εταίρων, σύμφωνα με πληροφορίες, αγγίζουν το όριο του «μη περαιτέρω».

Για να αντιμετωπιστεί αυτό το «μη περαιτέρω» η κυβέρνηση οργανώνει την άμυνά της γύρω από τη λέξη «ρήξη». Οπως σε κάθε διαπραγμάτευση έτσι και τώρα πρέπει να υπάρχει μια γραμμή επιθετικής άμυνας και σ’ αυτήν ακριβώς ποντάρει πολιτικά η κυβέρνηση. Ουδείς επιθυμεί τη ρήξη, όμως όταν οι καταστάσεις πιέζουν τότε «ρίχνεις όλα τα όπλα στη μάχη» λένε στελέχη της, τα οποία εκτιμούν ότι «δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε σ’ αυτήν», αφήνοντας όμως ανοιχτό τον χρυσό κανόνα του «50%-50%».

Εξάλλου δεν θα πρέπει να θεωρείται τυχαία, το αντίθετο μάλιστα, η αναφορά στελεχών του Μαξίμου ότι «η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που εξοφλεί το δημόσιο χρέος, χωρίς αναχρηματοδότησή του, από ίδιους εθνικούς πόρους και εσωτερικό δανεισμό», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους από ίδιους πόρους, εάν οι δανειστές δεν προχωρήσουν άμεσα στην εκταμίευση των δόσεων».

Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός με τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος επιθυμεί τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση κόμματος – κυβέρνησης ώστε «ως ενιαίο σώμα» να αντιμετωπίσουν τα νέα δεδομένα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στη λίστα περιλαμβάνονται 13 βασικές μεταρρυθμίσεις, προβλέποντας πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ και θετικό ρυθμό ανάπτυξης που θα φτάσει το 1,4%. Συγκεκριμένα:

1. Φορολογική αμνηστία. Δυνατότητα υποβολής συμπληρωματικής δήλωσης χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις ως μια νέα εκδοχή φορολογικής αμνηστίας. Το υπουργείο Οικονομικών θα απευθύνει πρόσκληση σε όσους έχουν αδήλωτα εισοδήματα στο εξωτερικό να τα αποκαλύψουν, καταβάλλοντας χαμηλό φόρο π.χ. 15% -20%, με στόχο την είσπραξη ενός ποσού που θα φτάνει τα 3 δισ. ευρώ. Η δήλωση εισοδημάτων δεν θα συνοδεύεται από υποχρέωση επαναπατρισμού των κεφαλαίων, ήτοι οι φορολογούμενοι θα μπορούν να τα διατηρήσουν στο εξωτερικό, αρκεί να πληρώσουν τον φόρο. Σε αντίθετη περίπτωση, κινδυνεύουν μέσω φόρων, προστίμων και προσαυξήσεων να απολέσουν ακόμα και του 80% του κεφαλαίου τους.

2. Εισόδημα. Στο στόχαστρο η φορολόγηση του μεγάλου πλούτου. Θεσπίζεται νέα κλίμακα με μικρότερους συντελεστές για όσους βρίσκονται στα… κάτω πατώματα. Αντίθετα, αυξάνονται οι επιβαρύνσεις για όσους κατοικούν στα «ρετιρέ», δηλαδή τα ετήσια εισοδήματά τους ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ. Ο συντελεστής αυξάνει στο 45% από 43%.

3. Ακίνητα – Περιουσιολόγιο – Αντικειμενικές. Αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας με νέες αντικειμενικές αξίες. Αναζητείται ισορροπία ώστε οι εισπράξεις να μην πέσουν κάτω από τα 2,65 δισ. ευρώ. Κατάρτιση Περουσιολογίου.

4. Ρυθμίσεις. Εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων χρεών σε Εφορία (76 δισ. ευρώ) και Ταμεία.

5. Κοινωνική ασφάλιση. Μαχαίρι στις προκλητικές πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και νοικοκύρεμα των Ταμείων.

6. Ιδιωτικοποιήσεις. Ολοκλήρωση των διαγωνισμών για τους οποίους έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής προσφορών, όπως τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που θεωρείται «νούμερο ένα» project για τους δανειστές. Εχει επιλεγεί ο ανάδοχος αλλά δεν έχει προωθηθεί η σύμβαση στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

7. Λοταρία: Σε «λοταρία» θα μπαίνουν οι αποδείξεις που λαμβάνουν οι καταναλωτές από την αγορά αγαθών και υπηρεσιών, στο πλαίσιο των κινήτρων που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να ενισχυθεί το μέτωπο κατά της φοροδιαφυγής. Ο εισπρακτικός στόχος ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ.

8. Αγορά εργασίας. Μεταρρυθμίσεις με βάση τη βέλτιστη πρακτική της Ε.Ε., με τεχνογνωσία των ILO – ΟΟΣΑ. Σταδιακή εισαγωγή «έξυπνης» προσέγγισης στις συλλογικές συμβάσεις. Φιλοδοξία για εξορθολογισμό και, σε βάθος χρόνου, αύξηση κατώτατου μισθού.

9. Τράπεζες. Αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων λαμβάνοντας υπόψη την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών και κάθε δυσμενή επίπτωση στη δημοσιονομική θέση της κυβέρνησης.

10. Αναθεώρηση συντελεστών ΦΠΑ, σε δεύτερη φάση. Το σενάριο της αύξησης του φόρου στα κοσμοπολίτικα νησιά (Σαντορίνη, Μύκονος) δεν «περπάτησε» λόγω νομικών κωλυμάτων που έθεσαν οι Βρυξέλλες κάνοντας λόγο για ΦΠΑ «δύο ταχυτήτων» στο Αιγαίο. «Ζεστό» παραμένει όμως το σενάριο μετάταξης προϊόντων από τον χαμηλό 13% στον υψηλό ΦΠΑ 23%.

11. Παραοικονομία. Καταπολέμηση της διαφθοράς και του λαθρεμπορίου σε καύσιμα και καπνικά προϊόντα.

12. Φορολογικοί έλεγχοι. Αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού που προβλέπει τη σύσταση ακόμη και νέας ανειδίκευτης μονάδας «Ράμπο». Προωθείται ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Διάλυση καρτέλ.

13. Δημόσιος τομέας. Αναθεώρηση δαπανών για μη μισθολογικά επιδόματα.

Συντάκτες: Φώτης Παπούλιας, Μάριος Χριστοδούλου

efsyn