Ως χαστούκι στην Ευρώπη, αλλά όχι απαραίτητα χείρα βοηθείας και συμπαράστασης προς την Ελλάδα ερμηνεύουν οι πολιτικοί αναλυτές το αποτέλεσμα των εκλογών στη Φινλανδία. Η επικράτηση του κεντρώου κόμματος του Γιούχα Σίπιλα, ο οποίος εκ των πραγμάτων θα διαπραγματευθεί με τους ευρωσκεπτικιστές που ήρθαν δεύτεροι, δίνει το στίγμα της αλλαγής πολιτικής φρουράς στη χώρα.
Η βρετανική «Telegraph» προεξοφλεί ότι δεν θα είναι η Ελλάδα που θα σπάσει τον κρίκο της ευρωζώνης, αλλά η «νωχελική», όπως την αποκαλεί, Φινλανδία:
«Έχοντας ήδη βυθιστεί σε τρία χρόνια ύφεση, η Φινλανδία έχει υποστεί οικονομική κατάρρευση παρόμοια με αυτήν της Ελλάδας. Η στασιμότητα της ανάπτυξης της αφαίρεσε το τριπλό Α, ρίχνοντας στα τάρταρα την πιστοληπτική της ικανότητα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τής πρότεινε μάλιστα ένα εκρηκτικό κοκτέιλ σκληρών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες όμως δεν στάθηκαν η αφορμή για να συνταχθεί στο ίδιο πλευρό με την Ελλάδα. Το αντίθετο μάλιστα».
«Δεν υπάρχει καμία συμπάθεια για την Ελλάδα πια, κυρίως επειδή η οικονομία μας αγωνίζεται να επιβιώσει» δήλωσε ο Γιαν Βον Ζέριχ, στρατηγικός αναλυτής της Τράπεζας Nordea στο Ελσίνκι.
Η ανεργία έχει εκτοξευθεί για πρώτη φορά στο 9%, η παραγωγικότητά της χαρακτηρίζεται αναιμική, παρουσιάζει τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα που μπορεί να συγκριθεί με αυτό της Ιαπωνίας, ενώ παράλληλα βρίσκεται παγιδευμένη στο προβληματικό δίκτυο της ευρωζώνης, υπογραμμίζει ο Καρλ Γουέλαν, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου.
Το μέλλον για την ανάπτυξη στην Ευρώπη φαίνεται πως καθορίζεται από τη Φινλανδία, εκτιμά ο καθηγητής. Το ευρώ, άλλωστε, έχει αφαιρέσει την ελευθερία από την παγκόσμια οικονομία να επιλέξει την υποτίμηση της αξίας του.
Η Φινλανδία ήταν από τις οικονομίες – πρότυπο ακολουθώντας τη Βρετανία σε οικονομική άνθιση. Η σταδιακή κάμψη τής πάλαι ποτέ κραταιάς εταιρείας Nokia, αλλά και η οικονομική κρίση στη Ρωσία, η οποία έπληξε καταλυτικά τις εξαγωγές, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Το παράδοξο είναι ότι οι Φινλανδοί δεν στράφηκαν στο αριστερό ρεύμα της Ευρώπης που έρχεται από τον Νότο, αλλά συντάχθηκαν με το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα των «Αληθινών Φινλανδών», οι οποίοι αφαίρεσαν το επίθετο «Αληθινοί», και έχουν ταχθεί αναφανδόν εναντίον ενός τρίτου πακέτου στήριξης για την Ελλάδα.
Κατά συνέπεια, ακόμα και αν δεχόταν, έστω και με προϋποθέσεις, η Ελλάδα ένα τρίτο πακέτο στήριξης, είναι αμφίβολο πλέον αν θα περνούσε από το σκληροπυρηνικό – πλέον – Κοινοβούλιο της Φινλανδίας.