Με αφορμή το σημερινό δημοψήφισμα, ο κινηματογραφιστής Γιώργος Αυγερόπουλος άνοιξε τις “πύλες” για τη δωρεάν προβολή του ντοκυμαντέρ AGORA στην ιστοσελίδα https://agora.smallplanet.gr.
Με το κάλεσμα του σκηνοθέτη, παρακολουθήσαμε για δεύτερη φορά το εξαιρετικό αυτό ντοκυμαντέρ. Ο ίδιος, καταγράφει την εξέλιξη της κρίσης από τα πρώτα στάδιά της, ανιχνεύοντας τις επιπτώσεις της στις ζωές των ανθρώπων, από όλες τις κοινωνικές τάξεις. Επικεντρώνεται στις λαϊκές διαμαρτυρίες στους δρόμους, στην ανάπτυξη των κινημάτων αλληλεγγύης, καθώς και στην άνοδο του φασισμού. Παραλλήλως, επιδιώκει απαντήσεις από τις σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητες, γνωστούς οικονομικούς αναλυτές αλλά και από τους βασικούς φορείς λήψης αποφάσεων της Ελλάδος και της διεθνούς πολιτικής σκηνής.
Μέσα σε δύο ώρες παρουσιάζει επιτυχώς τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις ενός νεοφιλελεύθερου προγράμματος. Οι συνέπειες αυτού του κακώς σχεδιασμένου πειράματος περνούν μπροστά από τα μάτια μας στη μορφή στατιστικών.
Πέντε χρόνια ήταν αρκετά και οι αριθμοί σοκάρουν:
- 2,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν πλέον κάτω από το όριο της φτώχειας,
- 3,8 εκατομύρια ωθούνται στα όρια της φτώχειας,
- η ανεργία εκτοξεύθηκε στο 27%,
- παρατηρείται η χειρότερη ύφεση μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο με τη χώρα να έχει χάσει το 25% του συνολικού της ΑΕΠ,
- 1.000 σχολεία έχουν αιτηθεί επισιτιστικής βοήθειας με περισσότερους από 145.000 μαθητές να έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τον κίνδυνο του υποσιτισμού,
- από το 2010 τα ποσοστά των αυτοκτονιών αυξήθηκαν κατά 27%,
- την περίοδο 2009-2011 σημειώθηκε αύξηση του ποσοστού των αστέγων κατά 25%,
- το πακέτο μέτρων, ύψους 11,5 δις, του κ. Βενιζέλου μέσω του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), οδήγησε 479 νοικοκυριά κάθε μέρα να στερούνται το βασικό αγαθό της ηλεκτροδότησης,
- οι εταίροι απαίτησαν την απόλυση δημοσίων υπαλληλων με αποτέλεσμα το αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό μαύρο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης,
- μισθοί, συντάξεις, επιδόματα μειώθηκαν δραματικά,
- ο ρατσισμός, η βία, οι ανισότητες, η ακροδεξιά έκαναν την εμφάνισή τους.
‘’Σώσαμε όμως τις τράπεζες, τους καπιταλιστές, τους κερδοσκόπους’’, μας πληροφορεί ανέσχυντα ο κ. Σουλτς, ενώ παράλληλα ο κ. Βενιζέλος προβαίνει σε δακρύβρεχτες δηλώσεις επισημαίνοντας ότι είναι αυτοί που έχουν σηκώσει αγόγγυστα το σταυρό του μαρτυρίου.
Παρουσιάζονται, επιπλέον, κάποιοι αριθμοί για να επισφραγιστεί η αποτυχία του οικονομικού πειράματος:
- Το 2007 το 1% του πληθυσμού κατείχε το 48,6% του πλούτου, ενώ το 2014 το ίδιο ποσοστό του πληθυσμού το 56,1%.
- Το 2009 το χρέος της Ελλάδος ανερχόταν στο 129,7% του ΑΕΠ ενώ το 2014 εκτοξεύτηκε στο 177,1%.
Διάσημοι οικονομολόγοι παραθέτουν στοιχεία και προειδοποιούν ότι το όνειρο της ευημερίας μετατρέπεται σε εφιάλτη.
Ο Ρίτσαρντ Πάρκερ, οικονομολόγος του Πανεπιστημίου του Χαρβαρντ, εξηγεί:
‘’Η Ελλάδα είναι ένα μόνο κομμάτι ενός μεγαλύτερου προγράμματος λιτότητας που έχει βλακωδώς και λανθασμένα επιβληθεί στην Ευρώπη. Αυτό που ξέρουμε είναι πως όταν επιβάλλεις αυστηρό έλεγχο του χρέους και δεν προσφέρεις μέτρα για την ελάφρυνση αυτού του χρέους, η ύφεση παρατείνεται για πάντα. Αυτή είναι γνώση που την έχουμε εδώ και πολύ καιρό’’.
Ο Μαικλ Ας, καθηγητής οικονομικών δημόσιας πολιτικής του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, ΑΜΧΕΡΣΤ, προσθέτει:
”Το λίγο είναι δηλητηριώδες, το πολύ θανατηφόρο. Αν επιβάλλεις μέτρα αυστηρής λιτότητας κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, το πιθανότερο είναι να κάνεις την κρίση χειρότερη. Περάσαμε μία κρίση το 2008 και χειροτερέψαμε την κατάσταση με τις πολιτικές λιτότητας. Η Ευρωπαϊκή ελίτ επιδιώκει την αναπροσαρμογή των όρων του κοινωνικού συμβολαίου. Δεν έχει να κάνει ούτε με το δημόσιο χρέος ούτε με την κρίση του 2008. Όταν η τρόικα απαιτεί από χώρες όπως η Πορτογαλία να ξαναγράψει το Εργατικό της Δίκαιο, αυτή είναι μία πολύ ισχυρή παρέμβαση στο κοινωνικό συμβόλαιο’’.
Το ντοκυμαντέρ του κ. Αυγερόπουλου είναι άκρως κατατοπιστικό. Διερευνά επακριβώς τις αιτίες και καταθέτει εμπεριστατωμένα τα αποτελέσματα ενός αποτυχημένου πειράματος. Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν, τα νέα μέτρα θα οδηγήσουν σε νέα ύφεση.
Νομίζω, λοιπόν, ότι η απάντηση στο ερώτημα του τίτλου είναι προφανής. Τι δεν καταλαβαίνεις ακριβώς; Το σκέφτεσαι ακόμα;