New deal λιτότητας εντός 48 ωρών, είτε δια της συναίνεσης είτε δια του «κοινωνικού σοκ» απαιτούν οι πιστωτές, στον έσχατο εκβιασμό προς τον Αλέξη Τσίπρα και με καθαρό στόχο την πλήρη πολιτική ακύρωση της κυβέρνησης.
Μετά από πέντε μήνες διαπραγμάτευσης το Σαββατοκύριακο αυτό θα είναι κι εκείνο που θα κρίνει οριστικά την έκβαση του ελληνικού δράματος, με την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup – την έκτη κατά σειρά – να παίρνει τη μορφή τελικής αναμέτρησης. Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι, μετά το θυελλώδες τελευταίο διήμερο στις Βρυξέλλες, είναι δύο: Είτε συμφωνία επί ενός νέου, ενοποιημένου κειμένου Αθήνας και πιστωτών με άμεση ψήφιση από την ελληνική και τη γερμανική Βουλή, είτε τεχνική, ελεγχόμενη χρεοκοπία εντός ευρώ και επιβολήCAPITAL controls στις τράπεζες. Το δεύτερο, το λεγόμενο «κακό σενάριο», θεωρείται από τους σκληρούς κύκλους των δανειστών ως η κίνηση θα σοκάρει την κοινωνία αλλά και την κυβέρνηση και θα οδηγήσει, ντε φάκτο, πλέον στην άμεση αποδοχή της όποιας συμφωνίας.
«Τελεσίγραφο στην Αθήνα και προετοιμασίες για plan B από τους ευρωπαίους ηγέτες» είναι το χαρακτηριστικό σημερινό πρωτοσέλιδο τωνFINANCIALTimes στο οποίο ο Πήτερ Σπίγκελ υποστηρίζει ότι το κείμενο που θα καταθέσουν οι θεσμοί στο αυριανό Eurogroup θα έχει τη μορφή «take it or leave it». Και προσθέτει, επικαλούμενος ευρωπαϊκές πηγές, ότι σε διαφορετική περίπτωση θα τεθεί σε εφαρμογή «σχέδιο θωράκισης της ευρωζώνης» από μια ελληνική χρεοκοπία με παράλληλη επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και παροχή «ανθρωπιστικής βοήθειας» προς την Αθήνα.
«Όχι» στον Τσίπρα από Μέρκελ και Ολάντ
Το δυσμενές και οριακό κλίμα επιβεβαιώνουν και κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, παρ’ ότι από πλευράς Κομισιόν το μήνυμα που εξακολουθεί να εκπέμπεται είναι πως «έχει συντελεστεί πρόοδος» και υπάρχουν ισχυρές προοπτικές συμφωνίας. Και αυτές οι πηγές ωστόσο σημειώνουν ότι πλέον καταγράφεται συμπαγές μέτωπο των πιστωτών έναντι της Ελλάδας – ένα μέτωπο, που αποτυπώθηκε και στη διάρκεια της συνόδου κορυφής χθες το βράδυ με την κάθετη άρνηση των ευρωπαίων ηγετών να συζητηθεί εκ νέου, σε πολιτική βάση, το ελληνικό ζήτημα. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον ανταποκριτή του Guardian Ιαν Τρέηνορ, τόσο η Ανγκελα Μέρκελ όσο και οι υπόλοιποι ηγέτες απέκρουσαν κατηγορηματικά την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να θέσει ξανά το ελληνικό θέμα στη σύνοδο, ενώ ο Φρανσουά Ολάντ και ο Μαρκ Ρούτε φέρονται να είπαν πως η μόνη περίπτωση να μπει ξανά το ζήτημα της Ελλάδας σε επίπεδο συνόδου κορυφής θα είναι για να συζητηθεί plan B.
Εν ολίγοις, και με περισσότερο ή λιγότερο δραματοποιημένους τόνους, το μήνυμα που στέλνουν οι δανειστές στην ελληνική κυβέρνηση είναι ότι η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί σε επίπεδο θεσμών και Eurogroup και ότι η πολιτική διαπραγμάτευση έχει κλείσει. Ως βάση, δε, ολοκλήρωσης αυτής της συμφωνίας επιμένουν να δείχνουν το σκληρό πλαίσιο του κειμένου των πιστωτών, με μικρές ενδεχομένως τροποποιήσεις.
Οι δύο επιλογές της κυβέρνησης
Η ελληνική κυβέρνηση απαντά σ’ αυτόν τον ύστατο εκβιασμό εξαντλώντας όλα τα περιθώρια συμβιβασμού αλλά και εξετάζοντας όλα τα δυνατά ενδεχόμενα. «Δεν είναι επιλογή μας η ρήξη και, παρά τις πολεμικές ιαχές, υπάρχει περιθώριο συγκλίσεων», τόνιζε χθες βράδυ κυβερνητική πηγή που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις. Πέραν όμως των πιθανών υπαναχωρήσεων στα ανοιχτά ζητήματα του ασφαλιστικού και του ΦΠΑ, το σημείο στο οποίο επιμένει η κυβέρνηση για να αποδεχθεί συμφωνία είναι η ελάφρυνση του χρέους κι εκεί θα πέσει όλο το βάρος των διαβουλεύσεων τις επόμενες ώρες.
Εάν η έκβαση είναι θετική και υλοποιηθεί το «καλό σενάριο», με μια σαφή αναφορά και στο χρέος, τότε δεν αποκλείεται η συμφωνία να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή ακόμη και την Κυριακή και την Δευτέρα να πάει στην γερμανική Bundestag. Σ’ αυτή την περίπτωση θεωρείται ειλημμένη απόφαση να καλυφθεί και η αποπληρωμή της δόσης του ΔΝΤ την Τρίτη από τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επί των ελληνικών ομολόγων, των γνωστών ομολόγων Τρισέ.
Εάν, αντιθέτως, υπάρξουν και νέες τορπίλες, είτε από το ΔΝΤ, είτε από τον Σόιμπλε και τους γνωστούς δορυφόρους του, τότε η αντιπαράθεση θα είναι πια μετωπική. Σε μια τέτοια εκδοχή, στο πρωθυπουργικό επιτελείο έχει ήδη συζητηθεί η διέξοδος των εκλογών προκειμένου να ζητηθεί πλέον εντολή ρήξης. Είναι μια διέξοδος που κάθε άλλο παρά αποκλείεται, παρ’ ότι στην κυβέρνηση προσμετράται και το κλίμα τρόμου, τραπεζικών περιορισμών και νέου… Αρμαγεδώνος μέσα στο οποίο μπορεί να εγκλωβιστεί η προσφυγή στις κάλπες.
tvxs.gr