Ως ιδρυτής της Wikipedia, ο Jimmy Wales ξέρει από project με αντίκτυπο στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Δεδομένου όμως του προσανατολισμού της διαδικτυακής του εγκυκλοπαίδειας στις αρχές της ισότητας και του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της , η επόμενη κίνηση του Wales να χρησιμοποιήσει αυτή την εμπειρία στην προώθηση μιας εταιρίας τηλεπικοινωνιών, προκαλεί έκπληξη. Υπάρχει όμως κάτι που το κάνει πιο ξεκάθαρο: ενώ το The People’s Operator -ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης και παράλληλα υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας που λανσάρεται την Τρίτη στις ΗΠΑ- έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα, συμπεριλαμβάνει και τον σημαντικό παράγοντα φιλανθρωπία.
Αφού αναπτύχθηκε αθόρυβα στο Ηνωμένο Βασίλειο, το The People’s Operator θα λανσάρει μια νέα υπηρεσία, αποτελούμενη από δύο μέρη, που ο Wales υπόσχεται ότι θα αλλάξει τον τρόπο που γίνονται οι φιλανθωπικές δωρεές. Οι εγγεγραμμένοι χρήστες θα μπορούν να προσφέρουν το 10 τοις εκατό του λογαριασμού του κινητού τους σε όποιο φιλανθρωπικό σκοπό επιθυμούν. Η εταιρία θα προσφέρει κι εκείνη με τη σειρά της το 25 τοις εκατό των κερδών της σε φιλανθρωπίες. Το κοινωνικό αυτό δίκτυο, στο οποίο θα μπορεί να συμμετέχει κανείς και χωρίς να έχει αγοράσει το πακέτο της κινητής τηλεφωνίας, υπόσχεται επίσης να μην κρατά προμήθεια και οι διαδικασίες του να είναι πιο διαφανείς από παρόμοιες σελίδες όπως το GoFundMe ή το Indiegogo που επίσης προσφέρουν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Το VF.com μίλησε πρόσφατα με τον Wales για να μας εξηγήσει πως λειτουργεί το τελευταίο του εγχείρημα (έχει μερίδιο 10 τοις εκατό στην εταιρία) αλλά και να συζητήσει για το μέλλον της online δωρεάς.
Vanity Fair: Μπορείτε να μας πείτε με λίγα λόγια τι είναι ακριβώς το The People’s Operator; Jimmy Wales: Το The People’s Operator είναι ένα κοινωνικό δίκτυο, το οποίο λανσάρεται την Τρίτη, και παράλληλα πάροχος κινητής τηλεφωνίας στην οποία το 10 τοις εκατό του λογαριασμού του κινητού σας προσφέρεται στον φιλαθρωπικό σκοπό της επιλογής σας και το 25 τοις εκατό των κερδών της εταιρίας πηγαίνει επίσης σε φιλανθρωπίες. Οι τιμές μας είναι πολύ ανταγωνιστικές σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά -και πως είναι αυτό εφικτό; Δεν πληρώνουμε για διαφημιστικά σποτ, αφίσσες, φυλλάδια και γενικά όλα εκείνα που πληρώνουν οι άλλες εταιρίες. Αντ’αυτού, ξοδεύουμε χρήματα σε εκεί που πραγματικά μας ενδιαφέρει.
– Ποιος είναι όμως ο ρόλος του κοινωνικού δικτύου στο όλο εγχείρημα; Μπορείτε να μας εξηγήσετε αναλυτικότερα της σύνδεση τους- λειτουργεί υποστηρικτικά σε σχέση με τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας; –Το κοινωνικό δίκτυο δεν έχει παρουσιαστεί επίσημα ακόμα στο κοινό. Έχουμε ήδη μερικές εκατοντάδες πελάτες στο Η.Β. που το δοκιμάζουν προσωπικά. Είναι μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης γενικού ενδιαφέροντος, σχεδιασμένη παρόμοια με το Twitter, με σύστημα των ακολούθων. Θα συμμετέχουν κάποια γνωστά ονόματα με μεγάλο “ρεύμα” στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που όμως δυσκολεύονταν να το μετατρέψουν σε κάτι χρήσιμο και τα οποία θα είναι εκεί για να υποστηρίζουν τον φιλανθρωπικό σκοπό της επιλογής τους. Η πλατφόρμα είναι ένα καλό προιόν από μόνη της αλλά λειτουργεί υποστηρικτικά στο δίκτυο της κινητής. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς πελάτης για να συμμετέχεις σε αυτή. Και αυτό είναι το μυστικό: είναι ταυτόχρονα και μια πολύ εξελιγμένη πλατφόρμα για φιλανθρωπίες, ούτως ώστε ο κόσμος να μπορεί να το χρησιμοποιεί για να στήνει φιλανθρωπικές δράσεις και να μαζεύει δωρεές. Υπάρχουν πολλές παρόμοιες πλατφόρμες στην αγορά οι οποίες όμως χρεώνουν ιδιαίτερα υψηλές προμήθειες. Σε κάποιες περιπτώσεις η προμήθεια φτάνει ως και το 8 τοις εκατό. Η πλατφόρμα μας δεν κρατά καθόλου προμήθεια.
– Αλήθεια; – Ναι, γιατί το μοντέλο μας δεν είναι αυτό μιας πλατφόρμας για δωρέες. Αυτό είναι κάτι που συνειδητοποιήσαμε: έχουμε όλες τις υποδομές, και τα πηγαίναμε μια χαρά ούτως ή άλλως με την διαχείρηση των πληρωμών για το δίκτυο της κινητής. Από επιχειρηματική σκοπιά, είναι ένας φανταστικός τρόπος να χτίσουμε μια σχέση με τον καταναλωτή, και είναι πολύ σημαντικό για τους φιλανθρωπικούς σκοπούς, γιατί ψάχνουν τρόπους να διασφαλίσουν ότι όταν κανείς προσφέρει ένα ποσό θα καταλήγει σε αυτούς όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι του.
– Το ασυνήθιστο με αυτό το σχήμα είναι ότι μια εταιρία κινητής τηλεφωνίας δημιουργεί το ίδιο της το κοινωνικό δίκτυο. Θα ήταν πολύ παράξενο αν, για παράδειγμα, έκανε το ίδιο η Verizon. Ποια είναι η διαφορά στη συγκεκριμένη περίπτωση; – Ναι, θα ήταν όντως παράξενο. Αλλά δεν το βλέπουμε έτσι στην ουσία. Το κοινωνικό μας δίκτυο βασίζεται σε ένα μοναδικό επιχειρηματικό μοντέλο, κι αυτό το μοντέλο βασίζεται σε μια υπηρεσία τηλεφωνίας.
– Άρα αν μειώνετε το διαφημιστικό κόστος για να στηρίξετε την φιλανθρωπία, τότε μάλλον το κοινωνικό σας δίκτυο κάνει το μάρκετινγκ για σας. – Ακριβώς. Θέλουμε να έχουμε πρόσβαση στους πελάτες αλλά με χαμηλό κόστος. Οπότε αντί να χρησιμοποιήσουμε τους κλασσικούς τρόπους για να έρθουμε σε επαφή με εκατομμύρια κόσμο, το κάνουμε διαδικτυακά με πολύ χαμηλό κόστος. Η εμπειρία μου, σε όλα τα προηγούμενα πρότζεκτ μου, είναι πως δεν ξοδεύουμε ποτέ χρήματα για διαφήμιση. Όλοι χρησιμοποιήσαμε τη μέθοδο «από στόμα σε στόμα». Έχει τεράστια δύναμη.
– Πως ασχοληθήκατε με το T.P.O.; Ο κόσμος αναρωτιέται τι δουλειά έχει ο τύπος της Wikipedia με μια εταιρία τηλεπικοινωνιών. Δεν θα έπρεπε να ασχολείται με το να ανεβάζει στο διαδίκτυο όλη τη γνώση του κόσμου; – [Γελώντας] Ναι, είμαι πολυάσχολος. Πέρυσι συμμετείχα για πρώτη φορά ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Πριν από αυτό ήμουν σύμβουλος της εταιρίας. Βασικά μου άρεσε πολύ η ιδέα κι όσο περνούσε ο καιρός ο ρόλος μου γινόταν πιο ενεργός, πιο πολύ κι από μέλος του συμβουλίου. Έτσι έγινα επικεφαλής του digital strategy. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος για αυτό.Εδώ ενώνονται πολλές τάσεις που βλέπω σήμερα στην αγορά όπου αν χτίσεις κάτι καλό, κάτι που κάνει καλό στον κόσμο και έχει μια καλή ιστορία, ο κόσμος θα αρχίσει γρήγορα να μιλάει για αυτό.
– Πιστεύετε πως ο στόχος σας με το T.P.O είναι ανάλογος με αυτόν της Wikipedia; – Ένας παραλληλισμός που υπάρχει εδώ είναι η ανακάλυψη μου μέσα από τη δουλειά, πως αν δώσεις στον κόσμο τα εργαλεία που ψάχνει, με τα οποία μπορεί να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει, μπορεί να κάνει εκπληκτικά πράγματα. Εδώ, αν θέλεις να συγκεντρώσεις χρήματα για το τοπικό νοσοκομείο, μπορούμε να σου δώσουμε τα εργαλεία για να το κάνεις.
Μετάφραση-επιμέλεια κειμένου:Βίκυ Ιωαννίδου για το Νόστιμον ήμαρ