Ο μύθος του «Ράιχ» ήταν εκείνος που ένωσε κατά κύριο λόγο τον Χίτλερ με την πλειονότητα της μορφωμένης Γερμανίας. Το γεγονός ότι ο Χίτλερ κατανοούσε ενστικτωδώς τις δυνατότητες τις οποίες προσέφερε η ιδέα του «Ράιχ» είναι ένας από τους λόγους της επιτυχίας του.
Η «ιδέα του Ράιχ» ήταν η ανάμνηση του μεγαλείου του γερμανικού Μεσαίωνα και της αποστολής την οποία είχε αναλάβει τότε η Γερμανία εν ονόματι όλης της χριστιανικής δύσης: να αποκρούσει του κινδύνους που έρχονταν από τη ειδωλολατρική Ανατολή.
Στο μυαλό και στην καρδιά των οπαδών της, η «ιδέα του Ράιχ» είχε επιζήσει των ταπεινώσεων στις οποίες η Δύση, μέσω της Γαλλίας, είχε υποβάλει εδώ και αιώνες τη Γερμανία (οι Συνθήκες της Βεστφαλίας, οι κατακτήσεις του Λουδοβίκου ΙΔ΄ και του Ναπολέοντα, η Συνθήκη των Βερσαλλιών).
«Το Ράιχ» αντιπροσώπευε μια Ευρώπη στην οποία η Γερμανία θα καθόριζε την τάξη και, ως εκ τούτου, αποτελούσε την Γερμανική απάντηση στις επαναστάσεις και τις ιδέες του 1789 και του 1917.
«Το Ράιχ» ήταν η επίγεια αντανάκλαση του αιώνιου και ως εκ τούτου ο έσχατος λόγος της ιδιαίτερης αποστολής των Γερμανών: έπρεπε να ηγηθούν της Ευρώπης, γιατί μόνο εκείνοι διέθεταν την οικουμενική εντολή, η οποία τους ανύψωνε πάνω από τα υπόλοιπα έθνη και τα εθνικά κράτη. (Βαϊμάρη, Η ανάπηρη δημοκρατία 1918-1933 του Heinrich A. Winkler)
«Το γενικότερο δίδαγμα της ιστορίας είναι: τα ίδια, με διαφορετικό τρόπο. Όποιος έχει διαβάσει Ηρόδοτο έχει διαβάσει σχεδόν όλη την ιστορία.» Άρθουρ Σοπενχάουερ, 1788-1860, Γερμανός φιλόσοφος.
«Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, κάνει όμως ομοιοκαταληξίες. Mark Twain, 1835-1910, Αμερικανός συγγραφέας.»
«Η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα.» Καρλ Μαρξ, 1818-1883, Γερμανός φιλόσοφος.
«Ιδού το μάθημα που μας διδάσκει η ιστορία: Επανάληψη.» Gertrude Stein, 1874-1946, Αμερικανίδα συγγραφέας.
«Η λίθινη εποχή δεν τελείωσε επειδή τελείωσαν οι λίθοι.» Ανώνυμος.