Για δώδεκα λεπτά συνομίλησαν ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Γιάνης Βαρουφάκης στο περιθώριο της εκδήλωσης του Λευκού Οίκου για την 25η Μαρτίου. Ο Αμερικανός Πρόεδρος ουσιαστικά έσπασε το πρωτόκολλο καθώς σε αυτές τις εκδηλώσεις οι συνομιλίες είναι τυπικές και κρατούν λίγα δευτερόλεπτα. Ωστόσο, ο Μπαράκ Ομπάμα πλησίασε τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ και είχαν ως φαίνεται μια ουσιαστική συζήτηση την οποία ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας σε δημοσιογράφους χαρακτήρισε «σαφή ένδειξη συμπαράστασης» προς την Ελλάδα.
«Ο Πρόεδρος σταμάτησε να μας μιλήσει για να μας συμπαρασταθεί, θέλησε να δηλώσει την έμπρακτη και την ψυχολογική του συμπαράσταση στο έργο μας. Αυτό είναι ξεκάθαρο, δεν ήρθε να μας κουνήσει το δάχτυλο, να μας πει τι να κάνουμε» υποστήριξε ο Έλληνας υπουργός, σύμφωνα με το mignatiou.com.
Όπως σημείωσε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ συνομίλησαν για τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο Μπαράκ Ομπάμα όταν ανέλαβε και τις πιέσεις που δέχτηκε προς την κατεύθυνση της λιτότητας την οποία έπρεπε να την αποδομήσει. «Και κάναμε μια σύγκριση τη δικής μας εμπειρίας η οποία είναι αντίστοιχη και πολύ διαφορετική ταυτόχρονα» συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – θεσμών ζήτησε να δείξουν όλες οι πλευρές ευελιξία. «Εγώ του είπα», τόνισε, «ότι όλοι πρέπει να δείξουμε ευελιξία. Πρέπει να είμαστε απολύτως προσηλωμένοι στο στόχο μας και απολύτως ενταγμένοι στην διαδικασία στην οποία συμμετέχουμε με το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την ΕΕ. Και οι εξωτερικές δυνάμεις καλό είναι να βοηθήσουν». Συμπλήρωσε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε τη συμπαράστασή του στην κυβέρνηση.
Τέλος ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε και στο Eurogroup της 24ης Απριλίου λέγοντας ότι «δεν θα υπάρχει επίλυση, θα υπάρχει πρόοδος. Το ζητούμενο είναι τι κάνουμε μετά τον Ιούνιο εποχή, ο στόχος μας είναι μια καλή συμφωνία για την μετά τον Ιούνιο εποχή, μια συμφωνία σε διαφορετική αντίληψη» κατάληξε.
Πριν τη συνομιλία Βαρουφάκη – Ομπάμα δηλώσεις έκανε για την Ελλάδα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ. «Η διεθνής οικονομία και σίγουρα η αμερικανική οικονομία θα επωφεληθούν από μια ήρεμη επίλυση των προκλήσεων αυτών και έχουμε κάνει πολλά βήματα για να προσπαθήσουμε να ενθαρρύνουμε και να καλλιεργήσουμε ένα τέτοιο είδος λύσης» σημείωσε.