Ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup της 24ης Απριλίου και ενώ οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη της συμφωνίας συνεχίζονται, η διεθνής πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση κλιμακώνεται με ομοβροντία απειλών και προειδοποιήσεων για Grexit αλλά και με παράταση της πιστωτικής ασφυξίας.
Σε αυτό κλίμα επανεμφανίστηκε και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστηρίζοντας πως «οι αγορές δεν ανησυχούν για πιθανή χρεοκοπία ή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη» καθώς έχουν «αποτιμήσει κάθε σενάριο». Την άποψη του Σόιμπλε δεν φαίνεται να συμμερίζεται ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε πως «δεν θέλει καν να σκεφτεί το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας και άλλωστε, με βάση τις δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση». «Δεν θέλω να το διανοηθώ. Δεν είμαι πρόθυμος να συζητήσω ένα τέτοιο ενδεχόμενο», τόνισε.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, μιλώντας σε εκδήλωση του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη, δήλωσε πως «δεν υπάρχει μετάδοση» της κρίσης στις αγορές. «Η Ελλάδα δεν αποτελεί μεγάλο κομμάτι στο σύνολο της Ευρωζώνης», ανέφερε και συνέχισε λέγοντας πως παράγοντες των χρηματοπιστωτικών αγορών διαβεβαιώνουν ότι «οι αγορές έχουν ήδη κοστολογήσει κάθε δυνατή έκβαση» επομένως «δεν υπάρχει περίπτωση μόλυνσης».
«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για την Ελλάδα», είπε και πρόσθεσε ότι η νέα κυβέρνηση της χώρας «κατέστρεψε» όλα τα σενάρια στα οποία βασιζόταν η ανάκαμψη των δημοσιονομικών της χώρας. «Δεν χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα», είπε σχολιάζοντας το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, «χρειαζόμαστε περισσότερες μεταρρυθμίσεις». Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά «η έλλειψη ανταγωνιστικότητας», είπε.
Το ελληνικό χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο χωρίς «κούρεμα», εκτίμησε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας στο Ινστιτούτο Πίτερσον στην Ουάσιγκτον για τη Διεθνή Οικονομία. Η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί από μακροχρόνιες λήξεις του χρέους και χαμηλά κόστη δανεισμού, χάρη στα οποία εξοικονομεί δισεκατομμύρια ευρώ. «Με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και τα συνεχιζόμενα οφέλη αυτού του μεγέθους κάθε χρόνο, η χώρα μπορεί να επιστρέψει σε ένα βιώσιμο χρέος χωρίς ένα νέο κούρεμα», συμπλήρωσε.
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών χαρακτήρισε «μη ρεαλιστικές» τις προσδοκίες για χρηματοδότηση της Ελλάδας εντός του Απριλίου, προσθέτοντας πως «κανείς στο Eurogroup δεν περιμένει ότι τα θέματα στήριξης της Ελλάδας θα λυθούν στη συνεδρίαση της 24ης Απριλίου». Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έρχεται να επιβεβαιώσει τις χθεσινές δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, ο οποίος είπε στην Handesblatt πως δύσκολα θα υπάρξει απόφαση στο Eurogroup για εκταμίευση χρημάτων προς την Αθήνα. Όπως επεσήμανε, το πιθανότερο είναι ότι στο Eurogroup της Λεττονίας θα γίνει «ένας απολογισμός της προόδου» στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.
Η γερμανική εφημερίδα, μάλιστα, επικαλούμενη διπλωμάτες της ΕΕ έγραψε ότι η απόφαση για την εκταμίευση χρημάτων προς την Αθήνα θα μετατεθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogrοup στις 11 Μαΐου. Σημειώνεται ότι στις 12 Μαΐου υπάρχει μια ακόμη προγραμματισμένη «πληρωμή-ορόσημο» στο ΔΝΤ, της δόσης των 746 εκατομμυρίων ευρώ.