Οι πρώτες διαρροές της ΝΔ αναφέρουν με ενθουσιασμό τον Θεόδωρο Φορτσάκη για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος.Υπάρχουν εισηγήσεις, όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, να είναι σε εκλόγιμη θέση, κάποιοι προτείνουν και στην πρώτη θέση, ο πρύτανης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
“Η υποψηφιότητα του κ. Φορτσάκη έχει πολλούς υποστηρικτές στη λογική ότι ήταν αυτός που συγκρούστηκε με το αριστερό κατεστημένο, όπως λένε, στα ΑΕΙ και εάν συμπεριληφθεί στην πρώτη θέση του Επικρατείας θα είναι ένα σαφές πολιτικό μήνυμα“, δεν παραλείπει να υπογραμμίσει το δημοσίευμα.
Δεν θα το λέγαμε δα και κεραυνό εν αιθρία. Ο κ. Φορτσάκης αμα τη εμφανίσει του στη θέση του πρύτανη του ΕΚΠΑ, εφάρμοσε το μέτρο που ζητούσε από τότε που ήταν Πρόεδρος του Τμήματος της Νομικής ακόμα: Να μπουν ιδιωτικές εταιρίες security στις σχολές ούτως ώστε να ελέγχουν “ποιοι μπαίνουν και ποιοι βγαίνουν”. Αξίζει, λοιπόν,να σημειωθεί πως -φυσικά- αυτές του οι πρωτοβουλίες ενορχηστρώνονται από ένα βαθύ πολιτικό σκεπτικό.
Και -ενδεικτικά- αναφέρουμε ένα σύντομο χρονικό: Τον Απρίλη του προηγούμενου έτους, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης ζήτησε μετ’ επιτάσεως τη δημιουργία Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, επικαλούμενος “περιστατικά βίας εντός του Πανεπιστημίου”. Αξίζει, λοιπόν, να σημειωθεί πως η ΟΝΝΕΔ, ακολουθώντας την σκληρή κομματική γραμμή Σαμαρά, ήδη από το 2011 είχε διατυπώσει τις απόψεις της (“νέα πρόταση Παιδείας”) για το μέλλον του δημόσιου Πανεπιστημίου. Δεν ήταν, λοιπόν, τίποτε άλλο παρά ο πρόλογος όσων εφαρμόστηκαν στα ιδρύματα έκτοτε: κατάργηση ασύλου, αστυνομική επέμβαση με απλή καταγγελία, ιδιωτική φύλαξη. Ο δε κ. Φορτσάκης έμοιαζε να είναι διατεθειμένος να ακολουθήσει ακριβώς την ίδια γραμμή.
Και το έκανε. Δύο μόλις μήνες μετά την εκλογή του, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, που παράλληλα ήταν πρόεδρος του Εποπτικού της ΝΕΡΙΤ και εξακολουθεί να προεδρεύει του ΔΣ (Ε.Τ.Ο.Σ) της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, “χτύπησε” το δημόσιο πανεπιστήμιο. Το χτύπησε όπως ήταν αναμενώμενο να συμβεί. Και τον στήριξαν όπως -και όσοι- περιμέναμε πως θα το κάνουν.
“Τσακιστείτε έξω από την αίθουσα”
Εν αρχή ην η απειλή και η απειλή ην προς τους φοιτητάς. Φοιτητές διαμαρτύρονται στο γραφείο του πρύτανη για τις εταιρίες security, ο Θ. Φορτσάκης τους χαρακτηρίζει “εισβολείς”.
Κλιμάκωση.
Ο Θ. Φορτσάκης, την ώρα που φοιτητές επιχειρούσαν να παρακολουθήσουν, μερικές μέρες αργότερα, την Σύγκλητο του Ιδρύματος, ώστε να διαμαρτυρηθεί, κλείνει τις πόρτες. Αρχικά καλεί ομάδες ΔΕΛΤΑ και ΜΑΤ και στη συνέχεια καλεί εισαγγελέα.
Φοιτητές καταγγέλλουν ότι κάποιος (ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ) τους τραβάει φωτογραφίες.
Ακολούθησε το lock-out της ΝΟΠΕ για να μη γίνει κατάληψη εν όψει της 17ης Νοέμβρη και το lock-out έδωσε τη σκυτάλη στα άλλα, τα μεγάλα: αστυνομικές δυνάμεις κλήθηκαν να “περιφρουρήσουν” (sic) τη ΝΟΠΕ και την Πρυτανεία έως τη Δευτέρα της 17ης Νοεμβρίου, επιχειρώντας ουσιαστικά lock-out της σχολής υπό αστυνομική εποπτεία.
Σύμφωνα με φοιτητές του ιδρύματος, οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της αστυνομίας παραδέχτηκαν πως ενεργούν μετά από οδηγίες του πρύτανη.
Κι έπειτα, κατήφορος. Ξύλο, επίθεση σε φοιτητές, τραυματίες, δηλώσεις για θρασίμια, για “μπαχαλάκηδες”.
Οι δυνάμεις των ΜΑΤ προχωρούν σε ρίψη χημικών προκειμένου να απομακρύνουν τους φοιτητές που έχουν συγκεντρωθεί έξω από τη Νομική, διαμαρτυρόμενοι για το άνευ λόγου κλείσιμο της σχολής.
Προσαγωγές, τραυματισμένοι φοιτητές. Κλίμα τρομοκρατίας από τα ΜΜΕ, “το αυτονόητο κάνει ο Φορτσάκης”.
Πορείες, διαμαρτυρίες, θυμός.
Κι άλλα ΜΑΤ, χημικά. Μια συνεργασία αγαστή.
Αυτά είναι μόνο ελάχιστα σε σχέση με τα γεγονότα των ημερών. Ένα μικρό δείγμα, αν θέλετε.
Επομένως, γιατί όχι; Είναι ιδανικός, ιδανικότατος υποψήφιος αυτής της απερχόμενης κυβέρνησης. Τίμησε (χωρίς καθόλου εισαγωγικά) την θέση για την οποία επιλέχτηκε, το σχέδιο για το οποίο προορίστηκε και -τελικά- τις πολιτικές επιλογές που έπρεπε να υποστηρίξει.
Ο κ. Φορτσάκης, συνεπής, συνειδητοποιημένος, πρόθυμος, αν τελικά βρεθεί υποψήφιος της ΝΔ, θα ολοκληρώσει τον θλιβερό κύκλο της πολιτικής του (υπό)στασης.
Ανεξάρτητα από τις ανακοινώσεις της Πέμπτης, είναι σα να έχει ήδη συμβεί.