Τα πρώτα αναγνωριστικά πυρά στην αρένα της διαπλοκής και των media φέρνει το άνοιγμα των «αμαρτωλών» φακέλων για τα δάνεια που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες στους υπερχρεωμένους ομίλους μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Η πρώτη μάχη του πολέμου διεξάγεται ανάμεσα στον Γιάνη Βαρουφάκη και τον Γιάννη Στουρνάρα, ενώ η έρευνα για τις επίμαχες δανειακές συμβάσεις έχει ήδη ξεκινήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο από τους οικονομικούς εισαγγελείς όσο και από το ΣΔΟΕ.
Χθες, στελέχη του ΣΔΟΕ επισκέφθηκαν την Τράπεζα της Ελλάδας ζητώντας στοιχεία για τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί από εμπορικές τράπεζες σε υπερχρεωμένους ομίλους media, ενώ ανάλογο αίτημα συνδρομής έχει υποβάλει εδώ και δύο ημέρες στην κεντρική τράπεζα και η οικονομική εισαγγελία.
Ωστόσο, ο Γιάνης Βαρουφάκης, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε χθες στη Βουλή, αφήνει έμμεσες αλλά σαφείς αιχμές κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας καταλογίζοντάς του απροθυμία να αποστείλει σχετικά στοιχεία προς ενημέρωση του Κοινοβουλίου. Η εν λόγω ενημέρωση είχε ζητηθεί με ερώτηση που είχε καταθέσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος.
Κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδας, με διαρροές προς συστημικά media, εξέφραζαν «έντονη ενόχληση» για τις αιχμές περί απροθυμίας, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση και καταγγέλλοντας «ανεύθυνα παιχνίδια δημιουργίας εντυπώσεων σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τη χώρα». Κατά τους ίδιους κύκλους, η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει, εκ του νόμου, κανένα δικαίωμα να παράσχει στοιχεία σε μέλη του Κοινοβουλίου.
O κ. Νικολόπουλος ζητούσε, μεταξύ άλλων, στοιχεία και ενημέρωση για το ποιες εταιρείες ομίλων ΜΜΕ έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Από το υπουργείο Οικονομικών πάντως τονίζεται ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταπολεμήσει την διαπλοκή» και να ελέγξει «όλες τις δανειακές συμβάσεις που έχουν χορηγηθεί σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται τόσο στο χώρο της ενημέρωσης, όσο και σε άλλους τομείς και να έρθουν όλα στο φως της δημοσιότητας».
«Ο λόγος είναι ότι αποτελεί καθ’ όλα απαράδεκτο φαινόμενο, επιχειρήσεις ΜΜΕ να χρηματοδοτούνται αφειδώς με δημόσιο χρήμα- που έχει δοθεί στις τράπεζες μέσω της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης – την ίδια στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αποκλεισμένες από την παροχή ρευστότητας», επισημαίνεται στο έγγραφο του Γιάνη Βαρουφάκη προς τη Βουλή.
Δημοσιοποιημένα στοιχεία για τα επισφαλή δάνεια των υπερχρεωμένων ΜΜΕ δεν υπάρχουν, ωστόσο σύμφωνα με τους επίσημους ισολογισμούς το σύνολο των υποχρεώσεων των ομίλων μέσων μαζικής ενημέρωσης ξεπερνά τα 700 εκατομμύρια ευρώ. Ενδεικτικά, το 2013 οι υποχρεώσεις της Τηλέτυπος (Mega) έφθαναν στα 177,6 εκ. ευρώ, του ΔΟΛ στα 144,3 εκ. ευρώ, του Alpha στα 61,5 εκ., του Star στα 99,1 εκ. και της Καθημερινής στα 70,ε εκ. ευρώ.