To τεχνητό μέλος επιτρέπει στο χρήστη να «νιώθει» αν περπατάει σε τσιμέντο ή σε γρασίδι
Εκεί, οι νευρικές απολήξεις διεγείρονται από συσκευές που δέχονται σήματα από έξι αισθητήρες πίεσης στο πέλμα του τεχνητού μέλους.
Κάθε φορά που ο Ράνγκερ πατάει στο έδαφος, ή ασκεί πίεση στο πέλμα, τα νεύρα του δέχονται σήματα που προσομοιώνουν την αίσθηση ενός πραγματικού κάτω άκρου.
«Σε ένα υγιές πόδι, η λειτουργία αυτή επιτελείται από υποδοχείς του δέρματος, οι οποίοι όμως λείπουν σε αυτή την περίπτωση. Παρόλα αυτά, οι αγωγοί της πληροφορίας, δηλαδή τα νεύρα, παραμένουν άθικτοι» εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής Χιούμπερτ Έγκερ του Πανεπιστημίου του Λιντς, εφευρέτης του τεχνητού μέλους.
Έπειτα από έξι μήνες δοκιμών, ο Ράνγκερ μπορεί πλέον να τρέχει, να κάνει ποδήλατο, ακόμα και αναρριχήσεις. «Νιώθω σαν να έχω και πάλι πόδι. Τώρα πια δεν γλιστράω στον πάγο και μπορώ να καταλάβω αν περπατάω σε χαλίκι, τσιμέντο, γρασίδι ή άμμο. Μπορώ να νιώσω ακόμα και μικρές πέτρες» αναφέρει ενθουσιασμένος.
Το τεχνητό πόδι που αισθάνεται δεν είναι η πρώτη καινοτομία του καθηγητή Έγκερ -το 2010 είχε παρουσιάσει ένα βιονικό χέρι που ελέγχεται με τα κινητικά νεύρα που απομένουν στο ακρωτηριασμένο άκρο.
Το τεχνητό κάτω άκρο ακολουθεί την αντίστροφη διαδικασία, αφού στέλνει σήματα στον εγκέφαλο αντί να τα λαμβάνει.
Ο Δρ Έγκερ ελπίζει τώρα ότι θα υπάρξουν εταιρείες που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν εμπορικά την ιδέα και να ρίξουν έτσι το κόστος.
Σήμερα, τα τεχνητά κάτω άκρα υψηλής τεχνολογίας κοστίζουν από 10 μέχρι 30 χιλιάδες ευρώ.
Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης
in.gr