Ως “θύμα” εμφανίστηκε ο Γκίκας Χαρδούβελης στη ζωντανή τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε στην πρωινή εκπομπή του Star, επειδή έμαθε για την καταγγελία από τα ΜΜΕ κι όχι από τη Βουλή.
Ισχυρίστηκε πως την περίοδο των εκλογών του ’12 φοβήθηκε “όπως οι μισοί Έλληνες” ότι θα χαθούν οι καταθέσεις κι έτσι έκανε πολλές μικρές καταθέσεις σε τράπεζα του εξωτερικού.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών ισχυρίστηκε πως η ανασφάλειά του πήγαζε από το γεγονός πως το παιδί του σπούδαζε στο εξωτερικό και γι’ αυτό έβγαλε περί τα 500.000 ευρώ. Είπε μάλιστα πως αυτό το ποσό μικρότερο είναι από τα χρήματα που έχει αφήσει στην Ελλάδα.
Ερωτώμενος αργότερα για τα ποσά αυτά που φαντάζουν εξωπραγματικά για τους περισσότερους Έλληνες, ο Γκίκας Χαρδούβελης είπε πως είναι οι καρποί πολύχρονης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα του ίδιου και της συζύγου του και πως “αν κάποιος εργάζεται σκληρά στον ιδιωτικό τομέα, αμοίβεται”…
Διέψευσε Σαμαρά για το “e-mail Χαρδούβελη”
Ερωτώμενος για την περίοδο πριν τις εκλογές και γιατί η κυβέρνηση Σαμαρά δεν έκλεισε τη διαπραγμάτευση, ο Γκίκας Χαρδούβελης άφησε να εννοηθεί πως το “e-mail Χαρδούβελη” συνιστούσε κείμενο συμφωνίας με τους δανειστές, με τα μέτρα που περιελάμβανε να εφαρμόζονταν μόνο αν εκτροχιαζόταν ο προϋπολογισμός μέσα στο 2015. Με άλλα λόγια διέψευσε την προεκλογική ρητορική του Αντώνη Σαμαρά που έλεγε πως το e-mail Χαρδούβελη ήταν τα μέτρα που η τότε κυβέρνηση αρνούνταν να πάρει.
Λίγα λεπτά αργότερα κι ενώ η εκπομπή ήταν στον αέρα, ο Γκίκας Χαρδούβελης απάντησε σε κλήση που δέχτηκε στο κινητό του τηλέφωνο. Απορούμε ποιό όνομα είδε στην οθόνη του κινητού του για να σηκώσει το τηλέφωνο στον αέρα, όντας ο μόνος συνετευξιαζόμενος.
Όσον αφορά στις κινήσεις της κυβέρνησης Τσίπρα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών δυσκολεύτηκε εμφανώς να εξηγήσει πώς συνάδει η θέση της Νέας Δημοκρατίας πως ο Γιάννης Βαρουφάκης έχει υπογράψει ουσιαστικά το e-mail Χαρδούβελη με τη δική του θέση πως η κυβέρνηση δεν πείθει τους εταίρους και δανειστές.
Επανέλαβε πολλές φορές πως η κυβέρνηση πρέπει να “κάνει 50αράκια” τις προτάσεις της και να αφήσει πίσω την υπερβολική προβολή της κάθε κίνησης προς τους εταίρους. “Η δημιουργική ασάφεια βολεύει μόνο το εσωτερικό” είπε κατηγορώντας το Γιάννη Βαρουφάκη.
Πειστικές απαντήσεις δεν έδωσε επίσης και στην ερώτηση γιατί δε διαπραγματεύτηκε κατά της τοξικότητας του μνημονίου για την οποία είχε αρθρογραφήσει στο παρελθόν. Ο Γκίκας Χαρδούβελης παραδέχθηκε πως οι ελληνικές κυβερνήσεις έπρεπε πρώτα να κινηθούν προς την απελευθέρωση των αγορών παρά να ρίξει το εργατικό κόστος αλλά είπε ουσιαστικά πως από το ’12 η κυβέρνηση έπρεπε να παίρνει τις δόσεις κι άρα δεν υπήρχε περιθώριο για περαιτέρω διαπραγμάτευση.