Μπορεί να έχει πεθάνει εδώ και δεκαετίες, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν παραμένει ένας από τους πιο σημαντικούς επιστήμονες όλων των εποχών. Εκτός από την διατύπωσης της θεωρίας της σχετικότητας, η συνεισφορά του ήταν σπουδαία σε μια μεγάλη γκάμα επιστημονικών πεδίων, συμπεριλαμβανομένης της στατιστικής και της κβαντικής μηχανικής, ενώ έλαβε και Νόμπελ Φυσικής το 1921. Ο Αϊνστάιν ήταν διάσημος για τον ιδιόμορφο χαρακτήρα του και το όνομά του έγινε συνώνυμο της “ιδιοφυΐας”, αλλά το πλήρες πεδίο των ενδιαφερόντων και των παραδόξων του δεν είναι ευρέως γνωστό. Σε αυτό το άρθρο που βρίσκουμε στο HistoryColored, διαβάζουμε 10 ενδιαφέρουσες ιστορίες μπορεί να μην γνωρίζαμε για αυτόν τον σπουδαίο επιστήμονα.
1. Του έχει προταθεί να γίνει πρόεδρος του Ισραήλ
Πολλοί θεωρούσαν πως έχει την ικανότητα να γίνει σπουδαίος ηγέτης, ο Αϊνστάιν έλαβε επιστολή από την Πρεσβεία του Ισραήλ το 1952 ζητώντας του, εξ ονόματος του πρωθυπουργού, να δεχτεί τη θέση του Προέδρου του Ισραήλ με πλήρη ελευθερία να συνεχίσει την επιστημονική του εργασία. Παρόλο που ήταν σε μεγάλο βαθμό διακοσμητικός ρόλος, ο Αϊνστάιν απάντησε ότι δεν ήταν κατάλληλος για τη θέση, καθώς σπάνια συνεργάστηκε με ανθρώπους και δεν θεωρούσε πως είχε τις δεξιότητες ενός πολιτικού.
2. Βοήθησε στην εφεύρεση ενός φιλικού προς το περιβάλλον ψυγείου
Ο Αϊνστάιν συνέβαλε στην εφεύρεση πολλών αντικειμένων που χρησιμοποιούμε σήμερα, αλλά ήταν και ο ίδιος εφευρέτης, και μερικές από τις ιδέες του που εγκατέλειψε, όπως το ψυγείο Einstein, να μπορούσαν να σταθούν σήμερα. Ξεκινώντας από τα μέσα της δεκαετίας του 1920, ο Albert Einstein μαζί με τον Leo Szilard, συν-συγγραφέα της επιστολής προς τον Roosevelt, ανέπτυξαν τεχνολογίες που θα μπορούσαν να καταπολεμήσουν τους κινδύνους που ενέχουν τα ψυκτικά μέσα όπως το freon στον άνθρωπο. Το 1926, οι Einstein και Szilard ανέπτυξαν ψυκτική μονάδα που χρησιμοποίησε ασφαλέστερα υγρά και ήταν πολύ ασφαλέστερη και ενεργειακά αποδοτικότερη.
3. Υπήρξε σπουδαίος αγωνιστής για τα δικαιώματα των Αφροαμερικάνων
Εκτός από το να υποστηρίζει το τέλος του μιλιταρισμού, ο Αϊνστάιν υπήρξε πολέμιος του ρατσισμού ενάντια στους Αφροαμερικανούς. Κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ το 1931, υπερασπίστηκε τα Scottsboro Boys, που είχαν κατηγορηθεί για βιασμό. Αφού μετακόμισε στις ΗΠΑ το 1933, χρησιμοποίησε εκτενώς τη φήμη του για να προωθήσει την ισότητα και τη δικαιοσύνη γράφοντας δοκίμια, συμμετέχοντας σε ομιλίες και στο NAACP και υπερασπιζόμενος τους ακτιβιστές των πολιτικών δικαιωμάτων.
4. Τα ταξιδιωτικά του ημερολόγια αναδεικνύουν ρατσιστική ρητορική
Τα ημερολόγια του Αϊνστάιν για τα ταξίδια του στην Ασία το 1922 κυκλοφόρησαν το 2018 και φανέρωσαν πλήρη αντίθεση με τον ακτιβισμό που αναφέρθηκε πιο πάνω αναφορικά με τους Αφροαμερικανούς. Ειδικότερα, οι περιγραφές του για τους Κινέζους προκάλεσαν αίσθηση καθώς ήταν γεμάτες ρατσιστική ρητορική, όπως το να τους αποκαλεί «βρώμικους». Στη συνέχεια του ημερολογίου, δήλωσε επίσης ότι οι άνθρωποι της Κεϋλάνης (σημερινή Σρι Λάνκα) «κάνουν λίγα, χρειάζονται λίγα» και αμφισβήτησε τις «πνευματικές ανάγκες» των Ιαπώνων.
5. Η τύχη της κόρη του παραμένει μυστήριο
Σε αντίθεση με τους δύο υιούς του, ο ένας έγινε καθηγητής υδραυλικής μηχανικής και ο άλλος έπασχε από σχιζοφρένεια, δεν είναι γνωστά πολλά για το πρώτο παιδί του, την κόρη του, Lieserl. Η περίπτωση της ήρθε στο προσκήνιο λόγω μιας «επιστολής» που φέρεται να έλαβε από τον πατέρα της, η οποία τελικά αποδείχτηκε πως ήταν πλαστή. Η Lieserl γεννήθηκε το 1902, από την τότε φίλη και συμφοιτήτρια του Αϊνστάιν, Mileva Marić, αλλά το μόνο που έχει βρεθεί για εκείνη στα γραπτά του είναι πως έπασχε από οστρακιά στην ηλικία των 1.
6. Η δεύτερη σύζυγος του ήταν πρώτη και δεύτερη ξαδέρφη του ταυτόχρονα
Μπορεί να ακούγεται περίπλοκο, αλλά περίπλοκη ήταν η ερωτική ζωή του στο σύνολο της. Μια σχέση, ωστόσο, ξεχωρίζει. Το 1912, επτά χρόνια πριν από το διαζύγιό του με τη Marić, σχετίζεται με την κόρη της αδερφής της μητέρας του και του πρώτου ξάδελφου του πατέρα του, Elsa Löwenthal (Nee Einstein). Υπήρξαν πολλές ερμηνείες για αυτόν τον δεύτερο γάμο, καθώς για κάποιους θεωρείται γενικά ότι ήταν «γάμος ευκολίας».
7. Η μεγαλύτερη του αγάπη υπήρξε η “Λίνα”, το βιολί του
Την ίδια στιγμή, ο Αϊνστάιν είχε μια ακόμα σχέση, λίγο διαφορετική από τις άλλες – με τη Λίνα, που ήταν το όνομα που έδωσε και στα 10 βιολιά που είχε κατά τη διάρκεια της ζωής του. Όταν ο Αϊνστάιν ξεκίνησε για πρώτη φορά τα μαθήματα βιολιού του σε ηλικία 6 ετών, δεν γοητεύτηκε, αλλά όταν ανακάλυψε τις σονάτες του Μότσαρτ στα 13 του, άρχισε τελικά να το απολαμβάνει. Ως ενήλικας, ο Αϊνστάιν χρησιμοποίησε τακτικά τη Λίνα για να τον βοηθήσει να προβληματιστεί για τις επιστημονικές του θεωρίες. Ήταν σίγουρος ότι αν δεν υπήρχε η αγάπη του για την επιστήμη, θα είχε γίνει επαγγελματίας μουσικός.
8. Το να μη φορά κάλτσες ήταν θέμα περηφάνιας
Ο Αϊνστάιν είχε αναμφισβήτητα πολλά γνωστά χαρακτηριστικά και ακόμα περισσότερα επιτεύγματα. Ο ίδιος θεωρούσε ως σπουδαία του επίτευγμα το να μην φορά κάλτσες, γεγονός για το οποίο καυχιέται στις επιστολές του προς την Έλσα. Όσον αφορά την εξήγηση, απλώς δήλωσε ότι τις σχίζει με τα νύχια του. Αυτή η απόρριψη της συμβατικής πρακτικής μπορεί να ληφθεί ως απόρριψη κάποιων θεωριών της φυσικής.
9. Έπαιρνε τον ύπνο πολύ σοβαρά
Παρόλο που δεν υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες για το θέμα, πολλοί πιστεύουν ότι ο Αϊνστάιν κοιμόταν περίπου 10 ώρες κάθε βράδυ. Επίσης, φέρεται να κοιμάται τακτικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, κάτι που τον βοήθησε να επιλύσει πολλά από τα προβλήματα πάνω στα οποία εργαζόταν. Το κατά πόσον αυτοί οι ισχυρισμοί είχαν πραγματική βάση παραμένει να επαληθευτεί, αλλά είναι ωστόσο μια ενδιαφέρουσα εικόνα του ιδιότυπου τρόπου ζωής του.
10. Ο εγκέφαλος του κλάπηκε για να ερευνηθεί
Ο Αϊνστάιν πέθανε το 1955, έχοντας κάνει σαφή την επιθυμία του να αποτεφρωθεί, με τις στάχτες του να ριχτούν σε μυστική τοποθεσία για να αποφευχθούν μη επιστημονικοί ισχυρισμοί σχετικά με το σώμα του. Ωστόσο, ο εγκέφαλός του δεν είχε την ίδια μοίρα με το υπόλοιπο σώμα του. Ο παθολόγος Thomas Harvey αφαίρεσε τον εγκέφαλο του Αϊνστάιν χωρίς άδεια, με σκοπό να διεξαγάγει έρευνα, την οποία δημοσίευσε το 1985. Ο Harvey απολύθηκε και τα ευρήματά του δεν απέδειξαν τίποτα για την εξαιρετική φύση του εγκεφάλου του Αϊνστάιν.
- από το HistoryColored