Ο κύβος για την πολιτική λύση ερρίφθη, οι «Big Five» πήραν τη σκυτάλη από το Brussels Group και η διαμεσολαβητική πρωτοβουλία Γιούνκερ τίθεται πλέον, και επισήμως, σε επίπεδο κορυφής. Η έξοδος, όμως, από το ελληνικό δράμα εξακολουθεί να προσκρούει στο χάσμα μεταξύ των πιστωτών και, κυρίως, στο χάσμα μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ, όπως ήρθε να επιβεβαιώσει η πενταμερής του Βερολίνου.
Η έκτακτη, μίνι σύνοδος κορυφής και η χθεσινή… ολονυχτία Μέρκελ, Λαγκάρντ, Γιούνκερ, Ντράγκι και Ολάντ στην καγκελαρία ήταν το έμπρακτο σύνθημα για την ταχεία «πολιτική απεμπλοκή», την οποία ζητά επίμονα ο Αλέξης Τσίπρας αλλά – και πρωτίστως – ο Λευκός Οίκος.
Βάση αυτής της προσπάθειας, καθώς και της χθεσινής συνάντησης, αποτέλεσε ένα τεχνικό κείμενο που έχει ετοιμάσει η Κομισιόν εν είδει προπλάσματος συμφωνίας, το οποίο βρίσκεται κοντά μεν, αλλά δεν είναι ταυτόσημο στο γνωστό «non paper Γιούνκερ».
Στο εν λόγω κείμενο, που έχει τη μορφή staff level arrangement, καταγράφονται οι θέσεις, οι συγκλίσεις και οι αποκλίσεις όλων των πλευρών, με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορές και, στην τελική του μορφή, να αποτελέσει την κοινή, «τελευταία προσφορά» των πιστωτών προς την Ελλάδα.
Ποιος θα βάλει τα… λεφτά;
Σύμφωνα, ωστόσο, με τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο η «κοινή» γραμμή των πιστωτών ήταν ακριβώς εκείνη που δεν βρέθηκε και πάλι στη νυχτερινή, τρίωρη σύναξη κορυφής στην καγκελαρία. Κομισιόν, ΔΝΤ και, κατ’ επέκταση, και Βερολίνο παραμένουν σε απόσταση ως προς το τελικό – και ουσιαστικά μείζον για τους πιστωτές – διακύβευμα: Το ποιος θα χρηματοδοτήσει την τελική συμφωνία λύσης του ελληνικού ζητήματος.
Η Κομισιόν και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιμένουν στην, σχετικά, πιο ήπια και κοντινή στις ελληνικές θέσεις γραμμή πιέζοντας για πολιτική λύση που θα «λυτρώσει» την ευρωζώνη, χωρίς ακραίες απαιτήσεις από την Αθήνα. Η Κομισιόν όμως δεν βάζει λεφτά για την Ελλάδα, εξ ου και τα πυρά που δέχεται ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από την πλευρά Λαγκάρντ.
Το Ταμείο επιμένει στην πάγια θέση του, ότι χωρίς σκληρά μέτρα λιτότητας και χωρίς υψηλά πλεονάσματα το πρόγραμμα δεν βγαίνει και το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, όπερ το ΔΝΤ δεν μπορεί να το χρηματοδοτήσει και όλο το βάρος της οικονομικής στήριξης της Ελλάδας μετατίθεται στους ευρωπαίους.
Κι εδώ, φυσικά, μπαίνει στο κάδρο και η Άνγκελα Μέρκελ: Η Γερμανίδα καγκελάριος ούτε θέλει, ούτε μπορεί να πείσει το κοινοβούλιό της ότι το Βερολίνο θα αναλάβει το κύριο βάρος χρηματοδότησης της Ελλάδας, γι’ αυτό και είναι εξ αρχής κάθετη στην απαίτησή της να παραμείνει «ενεργό» το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Ένα σενάριο, το οποίο συζητείται έντονα τα τελευταία 24ωρα, είναι η άμεση χρηματοδότηση της Αθήνας ούτε από το ΔΝΤ, ούτε από την ΕΚΤ, αλλά από τον ESM, τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, με βασικό «εργαλείο» τα παρακρατηθέντα 11,2 δις του ΤΧΣ. Και αυτό το σενάριο, όμως, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να περάσει πολιτικά από το Βερολίνο και τις σκληρές «συνιστώσες» Σόιμπλε και Βάιντμαν.
Η «τελική προσφορά» προς την Αθήνα
Με αυτά τα δεδομένα, οι όροι της συμμετοχής του ΔΝΤ, που τίθεται πλέον ως απαράβατη προϋπόθεση από τη Γερμανία, θα είναι και εκείνοι που θα κρίνουν την «τελική προσφορά» των πιστωτών προς την Αθήνα μέσα στο επόμενο, ή τα επόμενα, 24ωρα. Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε χθες τη νύχτα, μετά την πενταμερή, ότι οι «πέντε» θα παραμείνουν σε συνεχή επαφή μεταξύ τους καθώς και με την ελληνική κυβέρνηση, ενώ κοινοτικές πηγές από τις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι τα πάντα είναι ανοιχτά και «πρέπει να αναμένονται εξελίξεις εντός της εβδομάδας».
Όπως έγραψε αργά το βράδυ στους Financial Times και ο Πήτερ Σπήγκελ επικαλούμενος πηγές ενός εκ των τριών «θεσμών», εάν επέλθει συμβιβασμός μεταξύ των πιστωτών, τότε η πρόταση προς την Αθήνα δεν θα έχει τη μορφή τελεσιγράφου – «take it or leave it» –, αλλά θα είναι περισσότερο ένα πλαίσιο που θα παρουσιαστεί στον Αλέξη Τσίπρα μαζί με το αίτημα για μια «γρήγορη απάντηση». Κατά τις ίδιες πηγές, στο τεχνικό κείμενο της Κομισιόν δεν υπάρχουν νέες παραχωρήσεις προς την Αθήνα αλλά, ουσιαστικά, περιγράφονται οι βασικές αρχές που θέτουν οι πιστωτές για να υπάρξει λύση.
Σ’ αυτές τις βασικές αρχές, σύμφωνα με την Die Welt, υπάρχει πλέον και μια κατ’ αρχήν δέσμευση του Έλληνα πρωθυπουργό να συζητήσει μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και αύξηση των ορίων ηλικίας στη συνταξιοδότηση με αντάλλαγμα ρητή δέσμευση για άμεση αποδέσμευση ρευστότητας – πρόκειται όμως για πληροφορία που, έως τώρα τουλάχιστον, δεν επιβεβαιώνεται από ελληνικής πλευράς.
Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν χθες το βράδυ χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχουν αξιόπιστες διαρροές αυτή τη στιγμή» και σημείωναν ότι «υπάρχει ακόμη δρόμος για την τελική συμφωνία». Οι ίδιες πηγές, πάντως, εξέφραζαν ικανοποίηση για τη μετατόπιση της διαβούλευσης στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο.
Στην πράξη, άλλωστε, η σύγκλιση της πενταμερούς στο Βερολίνο δικαιώνει τις θέσεις που διατύπωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο γνωστό άρθρο του στη Le Monde, μιλώντας για διάσταση μεταξύ των πιστωτών και δύο αντικρουόμενες στρατηγικές που μάχονται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Στη συνάντηση της καγκελαρίας, βεβαίως, δεν απαντήθηκε το βασικό ερώτημα του άρθρου – το ποια από τις δύο στρατηγικές θα επικρατήσει. Όταν συμβεί και αυτό, πιθανότατα εντός των επόμενων ημερών, η ώρα των μεγάλων πολιτικών αποφάσεων και διλημμάτων θα μετατεθεί στην πλευρά του Αλέξη Τσίπρα.
Πηγή:tvxs.gr