Τα τελευταία δώρα στους εφοπλιστές πριν από το τέλος της; Αυτό φαίνεται να επιχειρεί η κυβέρνηση με τη χθεσινή τροπολογία που κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας, στην οποία καταργείται η υποχρεωτική έκτακτη φορολόγηση των εφοπλιστών που είχε κυρωθεί νομοθετικά το καλοκαίρι του 2014, μετατρέποντας την σε εθελοντική.
Συγκεκριμένα, μετά από πιέσεις της Ε.Ε., που αντιδρά στη φοροασυλία που απολαμβάνουν οι πλοιοκτήτριες εταιρείες, ο Αντ. Σαμαράς και το υπουργείο ναυτιλίας επιχείρησαν να θεσπίσουν εθελοντική συνεισφορά των εφοπλιστών. Ωστόσο, η εθελοντική προσέλευση ήταν πολύ φτωχή. Στη συνέχεια η κυβέρνηση ψήφισε νόμο στον οποίο προβλεπόταν η υποχρεωτική έκτακτη φορολόγηση των εφοπλιστών για τρία έτη με στόχο τη συγκέντρωση 420 εκατομμυρίων ευρώ, όπερ σήμαινε 120 εκατομμύρια ανά έτος.
Οι απειλές των εφοπλιστών
Οι αντιδράσεις των εφοπλιστών υπήρξαν πολύ έντονες, με απειλές ακόμη και για αλλαγή σημαίας στα πλοία τους, κάτι που εφαρμόστηκε σταδιακά. Κυβέρνηση και Μ. Βαρβιτσιώτης δεν άντεξαν να χαλάσουν το χατίρι στους καλύτερους φίλους τους. Έτσι στη χθεσινή τροπολογία έκτασης 36 σελίδων η υποχρεωτική τριετής φορολόγηση γίνεται ξανά εθελοντική συνεισφορά, για να μην διαταραχθεί το θεσμικό πλαίσιο, αυτό της φοροασυλίας, ώστε να μη φύγουν οι εφοπλιστές! «Η διατήρηση αυτού του πλαισίου αποτελεί κρίσιμο θέμα για τη διατήρηση των πλοίων αυτών εντός Ελλάδας, καθώς αυτό το πλαίσιο συντέλεσε καθοριστικά στην ανάπτυξη της Ελληνικής ναυτιλίας (…)» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Οι απειλές των πιο ισχυρών του ελληνικού κεφαλαίου αρκούν για να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο.
Και χάρισμα ένα χρόνο
Παράλληλα προβλέπεται η επέκταση της τριετίας σε τετραετία, με τα 140 εκατομμύρια ανά έτος να γίνονται 105 εκατομμύρια, βγάζοντας με αυτόν τον τρόπο την κυβέρνηση να συνεχίσει τη «φορολόγηση» των πλοιοκτητών μετά το πέρας της τριετίας, χαρίζοντάς τους στην πραγματικότητα έναν χρόνο συνεισφοράς. Επιπρόσθετα η εθελοντική συνεισφορά δίνει τη δυνατότητα στους εφοπλιστές να δηλώνουν όποιες από τις εταιρείες τους επιθυμούν, έχοντας τη δυνατότητα να αποκρύψουν μεγάλα ποσά. Αξίζει να τονιστεί ότι, εάν προκύψει διαφωνία ή διαφορά αναφορικά με το συμφωνητικό, προβλέπεται η φιλική διευθέτηση, η οποία, εάν δεν καταλήξει θετικά, επιλύεται με διαιτησία στον Πειραιά και όχι στο Λονδίνο, όπως προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος.
Ως κερασάκι στην τούρτα, στην ίδια τροπολογία προβλέπεται η μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ ακινήτου στο Κορωπί έκτασης 7.015 τετραγωνικών μέτρων.