Του Κώστα Βλαχόπουλου
Το 2016 φεύγει σε λίγες μέρες, και πάιρνει μαζί του μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές στην παγκόσμια πολιτική ιστορία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν μια χρονιά μεγάλων πολιτικών αλλαγών. Αλλαγές που μπορεί να μην ήταν πάντα σε προοδευτική κατεύθυνση, αλλά συντάρραξαν συθέμελα το πολιτικό status quo, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί στις μεταψυχροπολεμικές δεκαετίες του ’90 και ’00, αφήνοντας βαθιές ρωγμές στην λογική του «τέλους της ιστορίας» και της κυριαρχίας της παγκοσμιοποίησης. Το 2016 χαρακτηρίστηκε επίσης και από γενικευμένη γεωπολιτική αστάθεια με την λύση στο Συριακό πρόβλημα να εκκρεμεί, μια σημαντική περιφερειακή δύναμη (Τουρκία) να είναι πλήρως αποσταθεροποιημένη και το ISIS να χτυπά με τυφλές επιθέσεις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Τα πρώτα σημάδια φάνηκαν στα τέλη του Ιουνίου. Οι Βρετανοί ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες στις 23 Ιουνίου για να αποφασίσουν αν το μέλλον τους θα είναι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή αν θα ακολουθήσουν έναν πιο μοναχικό δρόμο. Μέσα σε ένα ιδιαίτερα πολωμένο κλίμα, που κορυφώθηκε με την δολοφονία της Βρετανίδας βουλευτή των Εργατικών Jo Cox στην εκλογική της περιφέρεια από τον ακροδεξιό Thomas Mair, 17 εκατομμύρια Βρετανοί ψήφισαν για αποχώρηση από την Ένωση. Οι πρώτες αντιδράσεις από τους Ευρωπαίους ηγέτες και ο πανικός που επικράτησε στις διεθνείς αγορές χρήματος ήταν ενδεικτικές του σεισμού που προκλήθηκε. Η σημασία του πολιτικού γενονότος γίνεται ακόμα πιο εμφατική αν αντιληφθούμε ότι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ ήταν το πρώτο ουσιαστικό πισωγύρισμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, καθώς μέχρι τον Ιούνιο του 2016, αυτό που απασχολούσε τις Βρυξέλλες ήταν η υπόθεση της διεύρυνσης.
Το δεύτερο χτύπημα στην μεταψυχροπολεμική τάξη πραγμάτων ήρθε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Στις εκλογές του Νοεμβρίου, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Ντοναλντ Τραμπ εκλέχτηκε Πρόεδρος των ΗΠΑ μετά το πέρας της πιο βρώμικης εκλογικής αναμέτρησης της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της Αμερικής. Ο Τραμπ, ένας άνθρωπος ο οποίος μέχρι τον Νοέμβριο δεν κατείχε ποτέ στην ζωή του δημόσιο αξίωμα, και με δηλωμένες τις ρατσιστικές και μισογυνικές του απόψεις, έγινε ο 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ και σκόρπισε αμηχανία στον υπόλοιπο κόσμο.
Το Νόστιμον Ήμαρ προσπάθησε να καλύψει αυτά και πολλά άλλα σημαντικά γεγονότα της χρονιάς που φεύγει. Από τον Οκτώβρη, πέρα από την ηλεκτρονική έκδοση, συμμετέχουμε και στο εξαιρετικά ενδιαφέρον και ελπιδοφόρο εγχείρημα του Δρόμου της Αριστεράς. Το ένθετο που κρατάτε στα χέρια σας είναι το τελευταίο για το 2016 και περιέχει επιλεγμένα κείμενα και μια συνέντευξη με ιδιαίτερες απόψεις που αξίζει να διαβαστεί και να κριθεί από τοςυ αναγνώστες μας.
Καλή χρονιά!
*Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο ένθετο του Νόστιμον Ήμαρ στον Δρόμο της Αριστεράς, την Παρασκευή 30.12.2016
Κάθε Σάββατο κυκλοφορεί στα περίπτερα το έντυπο Νόστιμον Ήμαρ ένθετο στον Δρόμο της Αριστεράς.