Ο χάρτης με τις τελευταίες εκτιμήσεις για τις σημερινές εκλογές στο Η.Β.
Με μπλε οι Συντηρητικοί, με κόκκινο οι Εργατικοί και με κίτρινο το Σκωτσέζικο SNP.
Βλεπουμε, ότι ο κόσμος στις νότιες και πιο πλούσιες περιοχές κατευθύνεται στους Tories, σε αντίθεση με τον Βορρά που παραδοσιακά ανήκει στους εργατικούς.
Στην Σκωτία σαρώνει το SNP. Η τρομερά ικανή ηγέτιδα του κόμματος, Nicola Sturgeon αναδεικνύεται ρυθμιστής της αυριανής μάχης και στοχεύει να καταλάβει το σύνολο των εδρών. Τα ατού:κεκτημένη ταχύτητα από το δημοψήφισμα, μεγάλη απήχηση στα εργατικά-λαϊκά στρώματα, ξεκάθαρες θέσεις υπερ της αύξησης των δαπανών σε παιδεία-υγεία, σφοδρή αντίδραση στην ανανέωση των εξαιρετικά δαπανηρών πυρηνικών υποβρυχίων Trident, ιδιαίτερα φιλο-μεταναστευτικές θέσεις.
Λόγω απουσίας μιας ισχυρής και συμπαγούς αριστερής δύναμης, πολλοί Άγγλοι ψηφοφόροι, εγκλωβισμένοι στο Έργατικό Κόμμα, ρωτούν στα social media “Μπορώ να ψηφίσω το SNP;” Το γεγονός αυτό αποτελεί την μεγαλύτερη νίκη του.
Τα τρία σενάρια
Αύριο θα έχουμε σύγκληση της νέας Βουλής στο Westminster. Αυτό είναι το μοναδικό βέβαιο στοιχείο που θα προκύψει από τις σημερινές κάλπες. Άλλωστε, είναι η πρώτη φορά μετά το 1910, που οι ψηφοφόροι αρνούνται να δώσουν την αυτοδυναμία σε κάποιο κόμμα σε δεύτερη συνεχόμενη εκλογική διαδικασία.
Πάμε να δούμε όμως τα πιο πιθανά σενάρια από την σημερινή αναμέτρηση:
1. Πρώτο κόμμα οι Συντηρητικοί (Tories), χωρίς να καταφέρουν να κάνουν κυβέρνηση με άλλα κόμματα.
Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις μέχρι στιγμής δείχνουν τους Tories να προηγούνται, χωρίς όμως να χουν τον πολυπόθητο αριθμό εδρών (326) στην νέα Βουλή των Κοινοτήτων. Λόγω της πτώσης των Liberal Democrats (Φιλελεύθερων Δημοκρατών), είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να σχηματίσουν πλειοψηφία στην Βουλή. Σε αυτή την περίπτωση ο αρχηγός των Εργατικών, θα ζητήσει από τον David Cameron να παραιτηθεί, και θα προσπαθήσει ο ίδιος να σχηματίσει Αντι-Tories μέτωπο, ώστε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία. Στο σενάριο αυτό εγείρονται ήδη επιφυλάξεις, για το κατά πόσο μπορεί να είναι νομιμοποιημένη μια κυβέρνηση που ο κορμός της είναι το δεύτερο κόμμα και όχι το πρώτο.
2. Πρώτο κόμμα οι Συντηρητικοί, και κυβέρνηση συνεργασίας με άλλα κόμματα.
Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (LibDems) έχουν δηλώσει ξεκάθαρα μέσω του προέδρου τους Nick Clegg, ότι θα στηρίξουν μια πλειοψηφία Συντηρητικών, και μάλιστα έχουν δώσει και στην δημοσιότητα τις κόκκινες γραμμές τους, που επιδιώκουν να υιοθετηθούν από τους Tories.
Αν οι Συντηρητικοί δεν καταφέρουν να σχηματίσουν πλειοψηφία με τους LibDems, τότε θα στραφούν σε μικρότερα κόμματα όπως το DUP της Βόρειας Ιρλανδίας, ή στην χειρότερη στους λίγους Βουλευτές που θα εκλέξει το ξενοφοβικό UKIP.
3. Πρώτο κόμμα οι Εργατικοί και κυβέρνηση συνεργασίας με SNP ή/και Φιλελεύθερους Δημοκράτες
Οι Εργατικοί θα προτιμούσαν να συνεργαστούν με τους LibDems, για να μην φέρουν το βάρος ότι κυβερνούν με ένα κόμμα που επιδιώκει την απόσχιση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.