O όρος ”Fakebook” αντί για Facebook αναφέρεται στην φιλτραρισμένη και εξιδανικευμένη ζωή που πολλοί από εμάς παρουσιάζουμε στα social media.
Η Ολλανδή Zilla van den Born θέλοντας να δείξει στην πράξη πόσο εύκολη και συνηθισμένη είναι η παραμόρφωση της πραγματικότητας προέβει σε ένα καταστασιακό πείραμα.
Για πέντε εβδομάδες ανέβαζε πειραγμένες φωτογραφίες από το υποτιθέμενο ταξίδι της στην Ασία ενώ στην πραγματικότητα δεν έφυγε ποτέ από το Άμστερνταμ εμπλέκοντας στην ψευδαίσθηση ακόμα και την οικογένειά της.
Κατά τη διάρκεια 42 ημερών δημοσίευε φωτογραφίες της όπου φαινόταν να τρώει εξωτικό φαγητό σε ένα ασιατικό εστιατόριο – το οποίο βρισκόταν στο Άμστερνταμ.
Φωτογραφίες όπου καθόταν δίπλα σε ένα Βουδιστή μοναχό σε ένα ναό – μόνο που ο ναός και ο μοναχός έτυχε να βρίσκονται στο Άμστερνταμ.
Φωτογραφίες σε τυρκουάζ νερά με αναπνευστήρα νερού – μόνο που τα τυρκουάζ νερά ήταν από την πισίνα στην πολυκατοικία της στο Άμστερνταμ και τα ψάρια μια απλή προσθήκη στο Photoshop.
Επίσης, ανακαίνισε το δωμάτιό της ώστε να φαίνεται σαν ένα Oriental δωμάτιο ξενοδοχείου, και μίλαγε στο Skype με την οικογένειά της κατά τη διάρκεια της νύχτας για να μην κινήσει υποψίες.
Η Zilla ήθελε να δείξει ότι η παραμόρφωση της πραγματικότητας στο Facebook και σε άλλα social media είναι πλέον η νόρμα και ότι κάποιοι αναπτύσσουν τρομερές ικανότητες στο να παρουσιάζουν μια πιστευτή εικονική πραγματικότητα.
”Το Facebook συνήθως δεν αντανακλά την πραγματική ζωή μας και έτσι η πραγματικότητα φιλτράρεται και παραμορφώνεται πολύ συχνά στα social media αλλά και στα ΜΜΕ τα έχουν τη δύναμη να δημιουργούν μια παραποιημένη εικόνα της πραγματικότητας. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι φωτογραφίες των μοντέλων αποτυπώνουν μια διαστρεβλωμένη εικόνα αλλά πολύ συχνά παραβλέπουμε ότι και εμείς οι ίδιοι χειραγωγούμε και διαστρεβλώνουμε την πραγματικότητα στην δική μας ζωή”.