Γιατί θα πρέπει οι πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα να στεγάζονται μόνο σε κέντρα υποδοχής, όταν μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς, συγκατοικώντας με φοιτητές, νέους ή οικογένειες; Αυτό το ερώτημα προβλημάτιζε μία ομάδα νέων ανθρώπων που παρακολουθεί όλο αυτό το διάστημα το προσφυγικό δράμα να κορυφώνεται και δεν μπορεί να μένει με τα χέρια σταυρωμένα. Κάπως έτσι γεννήθηκε η πρωτοβουλία Refugees Welcome, που αναζητεί πιο ανθρώπινο και ζεστό τρόπο υποδοχής και ένταξης των προσφύγων στη χώρα μας. «Πιστεύουμε πως είναι όμορφο να Μένουμε Μαζί!», είναι το μήνυμα που στέλνουν.
Μια ομάδα νέων έφερε και στην Ελλάδα την διεθνή εθελοντική πρωτοβουλία Refugees Welcome και στοχεύει στη διαμόρφωση ενός διαφορετικού πλαισίου υποδοχής και υποστήριξης των προσφύγων. Η ομάδα αυτή αποφάσισε να μην μείνει μόνο στη συλλογή τροφίμων, φαρμάκων και ρούχων για τους πρόσφυγες αλλά να… μυήσουν τους Έλληνες στην ιδέα της συγκατοίκησης με έναν πρόσφυγα. Με αυτό τον τρόπο δεν προσπαθούν να απαλλάξουν το επίσημο κράτος από τις ευθύνες του, παίρνουν όμως την ευθύνη τους ως πολίτες στην πλάτη τους και συμβάλλουν στην ελάφρυνση του τεράστιου ζητήματος των ημερών.
Η ιδέα πίσω από το Refugees Welcome βασίστηκε στο ομώνυμο πρόγραμμα που βρίσκεται σε εφαρμογή στη Γερμανία και την Αυστρία. Από τη στιγμή που ξεκίνησε εκεί το πρόγραμμα, το Δεκέμβριο του 2014, δεκάδες πρόσφυγες έχουν βρει στέγη σε περισσότερες από δέκα διαφορετικές πόλεις της Γερμανίας. Το παράδειγμα άλλωστε έδωσε μία οικογένεια από την Μυτιλήνη που πριν λίγο καιρό άνοιξε το σπίτι της σε μία οικογένεια Αφγανών.
Το πρόγραμμα λειτουργεί μέσω της ιστοσελίδας www.refugees-welcome.gr και απευθύνεται σε όλους τους τύπους συγκατοίκων, με τη βασική αρχή πως μια αρμονική συγκατοίκηση μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν κάθε συγκάτοικος έχει το δικό του προσωπικό χώρο μέσω ενός αυτόνομου δωματίου.
«Σας προβληματίζει ο τρόπος αντιμετώπισης των προσφύγων στην Ελλάδα και θα θέλατε να κάνετε την προσαρμογή τους πιο εύκολη; Μήπως υπάρχει ένα διαθέσιμο δωμάτιο στο διαμέρισμα ή την κατοικία σας;», τότε μπορείτε κι εσείς να συμμετάσχετε λένε οι άνθρωποι πίσω από την πρωτοβουλία. Εκείνοι στην πορεία αναλαμβάνουν να σας φέρουν σε επαφή με έναν πρόσφυγα που βρίσκεται στην πόλη σας. Οι ενδιαφερόμενοι συμπληρώνουν μία φόρμα και απαντούν σε μερικές ερωτήσεις σχετικά με με τους ίδιους, προκειμένου τα στοιχεία τους να διασταυρωθούν με αυτά των εγγεγραμμένων προσφύγων και να βρεθεί ο κατάλληλος συγκάτοικος. Η περίοδος προετοιμασίας πριν τη συγκατοίκηση διαρκεί από 2 έως και 4 εβδομάδες και δίνει τη δυνατότητα να απαντηθούν σημαντικές ερωτήσεις και να διευκρινιστούν βασικές παράμετροι της συγκατοίκησης.
Η συγκατοίκηση επιφυλάσσει πλεονεκτήματα και για τις δύο πλευρές. Οι πρόσφυγες εξασφαλίζουν μια αξιοπρεπή διαμονή και ταυτόχρονα έχουν την ευκαιρία να μάθουν τη γλώσσα πιο γρήγορα και να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον πιο εύκολα. Οι άνθρωποι που ανοίγουν τα σπίτια τους από την άλλη έρχονται σε επαφή με έναν διαφορετικό πολιτισμό και βοηθούν έναν συνάνθρωπό που βρίσκεται σε δύσκολη θέση.
Οι πρόσφυγες θα συνεισφέρουν στο ενοίκιο του σπιτιού. Υπάρχουν πολλοί τρόποι οικονομικής υποστήριξης για την κάλυψη του κόστους του ενοικίου του σπιτιού. Μία πολύ καλή λύση είναι οι μικροδωρεές από διάφορους ανθρώπους. Οι δωρεές κυμαίνονται μεταξύ 5 ως 50 ευρώ το μήνα και πραγματοποιούνται εφάπαξ ή σε μηνιαία βάση. Μία άλλη δυνατότητα οικονομικής υποστήριξης της συγκατοίκησης είναι το crowdfunding, της χρηματοδότησης δηλαδή από το κοινό.
Το απόγευμα από τις 18:00 μέχρι τις 20:00 η ομάδα του Refugees Welcome καλεί όσους ενδιαφέρονται σε μία συνάντηση γνωριμίας στη στέγη «ΣυνΑθηνά» στην πλατεία Βαρβακείου (όδος Αθηνάς, απέναντι από τη Δημοτική Αγορά) προκειμένου να μάθουν περισσότερα για τον τρόπο λειτουργίας της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας.
Περισσότερες πληροφορίες στο Refugees Welcome.
tvxs.gr