Αύριο εκδικάζεται στην Αθήνα αγωγή του Οτσαλάν κατά του Ελληνικού Δημοσίου, 16 χρόνια μετά την προδοτική παράδοση του στους δήμιους του
Πάνε σχεδόν δεκαεπτά χρόνια, από τον Φλεβάρη του 1999, που η Κυβέρνηση του Κ. Σημίτη, με τους υπουργούς Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο, Εσωτερικών Αλέκο Παπαδόπουλο, και Δημόσιας Τάξης Φίλιππο Πετσάλνικο, αρνήθηκε να παραχωρήσει πολιτικό άσυλο στον ηγέτη των Κούρδων και τον παρέδωσε στους διώκτες του, από την Ελληνική Πρεσβεία στο Ναϊρόμπι της Κένυας, όπου τον έστειλε «για την ασφάλειά του».
Η χώρα μας στιγματίστηκε από ντροπή για την κατάφωρη παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, παραδίνοντας τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην Τουρκία, όπου, στην δίκη του στο δικαστήριο Κρατικής Ασφάλειας στην Αγκυρα ζητήθηκε η ποινή του θανάτου. Μια ανήθικη και προδοτική παράδοση, ενάντια στις Διεθνείς Συνθήκες που αφορούν την προστασία προσφύγων που ζητούν πολιτικό άσυλο, ενάντια σε κάθε έννοια ανθρωπισμού, ενάντια στις αγωνιστικές παραδόσεις και το φιλότιμο του λαού μας. Αμερικάνοι και Τούρκοι πίεζαν για την σύλληψη του μεγάλου «τρομοκράτη», Ιταλία, Ρωσία και άλλοι πολιτισμένοι Ευρωπαίοι αρνήθηκαν να παραχωρήσουν άσυλο και βρέθηκε η Ελλάδα να παίξει το ρόλο του «μικρού για τα θελήματα», του κουκουλοφόρου προδότη που ανέλαβε, με διεθνή συνωμοσία, να παραπλανήσει τον ΄Απο, να τον παραδώσει σιδηροδέσμιο στους πράκτορες της ΜΙΤ και με το ιδιωτικό αεροσκάφος του Τούρκου βουλευτή Τζαβίτ Τσαγλάρ να μεταφερθεί από την Κένυα στην Τουρκία.
Μια ντροπή που ανήκει στην Ελληνική Κυβέρνηση αλλά δεν αξίζει στον λαό μας.
Για να πραγματοποιηθεί αυτή η επιχείρηση, μια μέρα πριν, τα χαράματα της Δευτέρας 15 Φλεβάρη, σε αγαστή συνεργασία της κυβέρνησης με τον τότε δήμαρχο της Αθήνας και σημερινό Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, (τι ειρωνεία), εξαπέλυσαν μεγάλη αστυνομική επιχείρηση ενάντια στους Κούρδους της Πλατείας Κουμουνδούρου, όπου έστησαν μπλόκο, συνέλαβαν τους πρόσφυγες, τους στοίβαξαν σε αστυνομικές κλούβες και τους μετέφεραν σε στρατόπεδο της Αεροπορίας για να κρατηθούν μακριά από τις αναπόφευκτες διαμαρτυρίες που θα ακολουθούσαν.
Σε ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα», που υπόγραφε ο επικεφαλής της Λέων. Αυδής, αναγράφονταν:
«Σήμερα στην Πλατεία Κουμουνδούρου άρχισε και βρίσκεται σε εξέλιξη μία βαρύτατη προσβολή στην αξία του ανθρώπου…
Η κυβέρνηση, αντί για λύση του προβλήματος των Κούρδων της Πλατείας Κουμουνδούρου, προσέφυγε σε αστυνομική επιχείρηση. Στην Πλατεία έγινε τα χαράματα μπλόκο. Οι Κούρδοι πιάστηκαν, στοιβάχτηκαν σε κλούβες και μεταφέρθηκαν σε αναζήτηση, όχι καταλύματος, αλλά χώρου αποθήκευσης. Δήμαρχοι των πέριξ δήμων κινητοποιήθηκαν, όχι για να βρουν κατάλληλο χώρο εγκατάστασης, αλλά για να απομακρύνουν το πρόβλημα από τις επικράτειές τους. Ο Δήμος Αθηναίων έστειλε στην Πλατεία απορριμματοφόρα και φορτηγά για να εξαφανίσει τα φτωχά νοικοκυριά των προσφύγων και να αποκαταστήσει στην Πλατεία την τάξη και την αισθητική του κάγκελου. Κοινό μέλημα όλων, η συγκάλυψη της αθλιότητας και όχι η εξάλειψή της».
Το βράδυ της παράδοσης του Οτσαλάν στους διώκτες του, ο Κ. Σημίτης δήλωνε: «Κάναμε το χρέος μας με τον καλύτερο τρόπο απέναντι στην Ελλάδα και τα συμφέροντά της, απέναντι στο κουρδικό ζήτημα και τον ίδιο τον Οτσαλάν»! και λίγο παρακάτω: «Είμαστε αντίθετοι σε κάθε είδους αποσχιστικά κινήματα. Είμαστε κατά των ένοπλων ανταρσιών και των πράξεων τρομοκρατίας και βίας»! Την ίδια μέρα της ντροπιαστικής παράδοσης του Οτσαλάν στους Τούρκους, ο Ελληνας πρωθυπουργός καταδίκασε τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του κουρδικού λαού. Τον αγώνα του για το δικαίωμά του να υπάρχει (ακόμα και η κουρδική γλώσσα είναι απαγορευμένη) ο Κ. Σημίτης τον αποκάλεσε «αποσχιστικό κίνημα», «ανταρσία» και «τρομοκρατία».
Αγωγή Οτσαλάν κατά του ελληνικού κράτους
Ο Οτσαλάν καταδικάστηκε σε θάνατο, ποινή που μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη μετά την κατάργηση της θανατικής ποινής στην Τουρκία το 2002. Από το 1999 βρίσκεται φυλακισμένος – μοναδικός κρατούμενος – στο νησί Ιμραλί, στη θάλασσα του Μαρμαρά σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, σε καθεστώς πλήρους απομόνωσης.
Αύριο, Δευτέρα 9.11.2015, στις 10.00 το πρωί, στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών (Λουίζης Ριανκούρ 85), εκδικάζεται η αγωγή του Αμπντουλάχ Οτσαλάν κατά του Ελληνικού Δημοσίου για την παράδοσή του, εκ μέρους της Ελλάδας στην Τουρκία τον Φλεβάρη του 1999. Η αγωγή υποβλήθηκε τον Δεκέμβρη του 2008 και εκδικάζεται με καθυστέρηση 7 ολόκληρων ετών.
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν την Τετάρτη, σε αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, η βουλευτίνα του HDP Ντιλέκ Οτσαλάν, ανιψιά του Κούρδου ηγέτη, και οι δικηγόροι του, ο Τούρκος Μαμούρ Σακάρ και ο Ελληνας Γιάννης Ραχιώτης, παρουσίασαν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και αντιμετωπίζει ο Οτσαλάν, και μίλησαν για το περιεχόμενο και τους στόχους της αγωγής.
Το κύριο αποτέλεσμα που επιδιώκουν οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τον Οτσαλάν είναι «να αποκαλυφθεί η πλήρης εικόνα της συνωμοσίας σε λεπτομέρειες και να αποκατασταθεί έστω και λίγο η ιστορική αυτή αδικία. Να αναδειχθούν οι ευθύνες όλων όσων ενεπλάκησαν στην υπόθεση».
Η Ντιλέκ Οτσαλάν
Η ανιψιά του Απο, Ντιλέκ Οτσαλάν, κόρη της αδελφής του, μίλησε για τις συνθήκες φυλάκισής του. Τα τελευταία 16 χρόνια βρίσκεται στο κελί του σε αυστηρή απομόνωση, 23 ώρες την ημέρα. Δεν του επιτρέπουν να επικοινωνήσει με τους δικηγόρους του οι οποίοι έχουν να τον δουν από τις 27 Ιούλη του 2011. Την οικογένειά του, την αδελφή του έχει να την δει ενάμιση χρόνο. Του απαγορεύουν να δει τηλεόραση και μόνο τώρα τελευταία του επιτρέπουν να παρακολουθεί κάποιες ώρες την κρατική τηλεόραση. Του απαγορεύουν να διαβάσει εφημερίδες παρά μόνο μια και αυτή λογοκριμένη, όπως λογοκριμένα είναι και τα γράμματα που παίρνει, κύρια από άλλους κρατούμενους.
Η μητέρα της Ντιλέκ, στις αιτήσεις που κάνει για να τον επισκεφτεί, συνήθως παίρνει την απάντηση ότι οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν να ταξιδέψει το καράβι ή αρρώστησε ο καπετάνιος ή το καράβι έχει βλάβη. Όταν καταφέρνει να τον δει, επειδή η μόνη γλώσσα που γνωρίζει είναι τα κουρδικά, την απειλούν ότι δεν θα την ξαναφήσουν αν δεν γίνεται η συνομιλία στα τουρκικά.
Η επανεκλεγείσα βουλευτίνα του HDP, στις πρόσφατες εκλογές της 1 Νοέμβρη, Ντιλέκ Οτσαλάν, δήλωσε ότι «ο μοναδικός λόγος που τον κρατούν σε αυτές τις συνθήκες είναι για να μη δρομολογηθεί οποιαδήποτε ειρηνική λύση μέσα από τον διάλογο για το κουρδικό ζήτημα. Ζητάμε από τον ελληνικό λαό να συνδράμει στο αίτημα να καταδικαστούν όσοι Ελληνες συμμετείχαν ενεργά στην παράδοση του Οτσαλάν. Αυτή η διεθνής συνωμοσία έχει σχέση με το χάος που επικρατεί σήμερα στην Τουρκία. Εχει άμεση σχέση με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ζητάμε να εφαρμοστούν οι διεθνείς κανόνμες και οι νόμοι».
Οι δικηγόροι του Άπο
Ο Ελληνας δικηγόρος του Οτσαλάν, Γιάννης Ραχιώτης, διευκρίνισε ότι η αγωγή γίνεται για τους όρους και τις παραβάσεις της παράδοσης του. Η Αγωγή αποζημίωσης κατατέθηκε γιατί ήταν η μόνη που επέτρεπε το ελληνικό κράτος. «το ελληνικό κράτος παρέβη τη Σύμβαση του Δουβλίνου, που υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να εξετάζουν κάθε αίτηση ασύλου που τους υποβάλλεται. Ο Οτζαλάν είχε καταθέσει αίτηση για άσυλο τον Δεκέμβριο του 1998. Το ελληνικό κράτος παρέβη την Σύμβαση της Γενεύης του 1951 που απαγορεύει την επαναπροώθηση προσφύγων. Η τότε ελληνική κυβέρνηση παραβιάζοντας πλήθος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων έθεσε τη ζωή του Οτσαλάν σε πραγματικό κίνδυνο, σε μια Τουρκία όπου εκτός των άλλων ίσχυε ακόμα η θανατική ποινή. Πρόκειται για μια τυπική περίπτωση έκθεσης ανθρώπου σε κίνδυνο».
Ο Τούρκος δικηγόρος του, Μαμούρ Σακάρ, ο οποίος είναι κοντά στον Οτσαλάν και τον εκπροσωπεί από το 1999, είπε ότι: «Στη διεθνή συνομωσία συμμετείχαν και δυνάμεις ισχυρότερες από την Ελλάδα, αλλά ο μηχανισμός και οι κινήσεις της τότε ελληνικής κυβέρνησης την έκαναν εφικτή».
«Θέλουμε να δείξουμε ότι οι υπαίτιοι της συνωμοσίας κατά του Οτσαλάν δεν είναι φυσικά οι λαοί αλλά τα κράτη και το “δίκαιο” της κυριαρχίας τους. Ακολουθώντας το παράδειγμα του ηγέτη του κουρδικού λαού, δηλώνουμε ότι την πιθανή αποζημίωση που θα κερδίσουμε στη δίκη θα τη δωρίσουμε σε φιλανθρωπικό ίδρυμα και συγκεκριμένα στο Χαμόγελο του Παιδιού» υπογράμμισαν οι δικηγόροι του Οτσαλάν και κατέληξαν:
«Η θετική απόφαση του Δικαστηρίου των Αθηνών για την αποκάλυψη της συνωμοσίας και των διωγμών που υφίσταται ο πελάτης που υπερασπιζόμαστε, θα αποτελέσει μια τιμητική απόφαση που αρμόζει στην Αθήνα, την κοιτίδα του δημοκρατικού πολιτισμού και για το πνεύμα παράδοσης που έχει φωτίσει όλο τον κόσμο».
Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο θρυλικός ΄Απο, είναι το σύμβολο και ο φυσικός ηγέτης του Κουρδικού λαού. Η θέση του δεν είναι στο κολαστήρι του Ιμραλί αλλά στο τραπέζι των ισότιμων διαπραγματεύσεων για το κουρδικό ζήτημα, συμβολή στην ειρήνευση της περιοχής.