«Δεν θα γίνω ένας ροκ-σταρ. Θα γίνω ένας θρύλος»
«Δεν θα γίνω ένας ροκ-σταρ. Θα γίνω ένας θρύλος», είχε πει ο Freddie Mercury. Και βγήκε αληθινός. Έχουν περάσει ήδη είκοσι τέσσερα χρόνια από τον θάνατό του στις 24 Νοεμβρίου του 1991, από επιπλοκές που προκάλεσε η ασθένεια του AIDS. Στο τελευταίο άλμπουμ του με τους Queen είπε ένα υπερήφανο «The show must go on». Έμεινε στη μουσική ιστορία για τις μαγικές φωνητικές του ικανότητες, άφησε ως κληρονομιά τραγούδια που θεωρούνται άπιαστα αριστουργήματα, συγκρινόμενα με τη σύγχρονη μουσική παραγωγή στη Δύση. Και τέλος, «δίδαξε», τη σημασία της σκηνικής παρουσίας στους επόμενους perfomers, με τις «θεατρικές» ερμηνείες του που έκανα τα πλήθη στις συναυλίες του να παραληρούν.
Επιμέλεια: Κατρίν Αλαμάνου
Γεννήθηκε στις 5 Σεμπτεβρίου του 1946, με το όνομα Farrokh Bulsara (Φαρόκ Μπουλσάρα), στη Ζανζιβάρη, βρετανική τότε αποικία. Οι γονείς του ήταν παρσί, από την Ινδία και είχαν μεταναστεύσει στη Ζανζιβάρη για τη δουλειά του πατέρα του, στο βρετανικό αποικιακό γραφείο.
Το 1955 ο μικρός Φαρόκ στάλθηκε πίσω στην Ινδία σε ένα οικοτροφείο αρρένων. Εκεί πήρε το παρατσούκλι «Freddie» που θα κρατούσε για όλη του τη ζωή. Ο διευθυντής του σχολείου παρατήρησε το μουσικό ταλέντο και πρότεινε στους γονείς του να πάρει μαθήματα πιάνου. Και έτσι έγινε. Σε ηλικία δώδεκα ετών μπήκε στο μουσικό συγκρότημα The Hectics, με το οποίο έπαιζε σε διάφορες κυρίως σχολικές εκδηλώσεις.
Το 1963 επέστρεψε στη Ζανζιβάρη, που στα τέλη του της ίδιας χρονιάς απέκτησε την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο. Τον Ιανουάριο του 1964 ξέσπασε βίαιη επανάσταση κατά του σουλτάνου της Ζανζιβάρης και ο δεκαεπτάχρονος τότε Freddie εγκατέλειψε το νησί μαζί με τους γονείς και την αδελφή του. Εγκαταστάθηκαν στο Λονδίνο, όπου ο Mercury σπούδασε γραφιστική στο Ealing College of Art κάνοντας παράλληλα τα πρώτα του μουσικά βήματα.
Λίγο μετά από την ίδρυση των Queen το 1970 ο «Freddie» Bulsara πήρε το καλλιτεχνικό όνομα «Mercury», το ρωμαϊκό αντίστοιχο του αγγελιοφόρου των θεών των αρχαίων Ελλήνων, τον Ερμή. Σύμφωνα με τον Brian May το όνομα αυτό έχει σχέση με το κομμάτι του Freddie Mercury «My Fairy King» στο πρώτο άλμπουμ των Queen, στο οποίο περιέχεται ο στίχος: «Mother Mercury, look what they’ve done to me, I cannot run I cannot hide». Μετά την ηχογράφηση, ο Freddie ρωτήθηκε αν η «Mother Mercury» του τραγουδιού αναφέρεται στην μητέρα του και αυτός απάντησε:«Ναι, από’ δω και πέρα, θα είμαι ο Freddie Mercury».
Σύντροφος του για αρκετά χρόνια στη δεκαετία του 1970 ήταν η Mary Austin. Χώρισαν όταν ο Freddie της αποκάλυψε ότι ήταν ομοφυλόφιλος, όμως έμειναν πολύ στενοί φίλοι. Αργότερα η Austin έγινε η κύρια κληρονόμος της περιουσίας του.
Σύντροφός του από το 1985 μέχρι το 1991 ήταν ο Jim Hutton που του έμεινε πιστός μέχρι την τελευταία του ημέρα.
Mary Austin, Jim Hutton, Freddie Mercury
Το 1991 οι Queen κυκλοφορούν τον τελευταίο τους δίσκο με τίτλο Innuendo. Στο τελευταίο τραγούδι, το κλασικό πια «The show must go on», οι στίχοι δείχνουν ότι ο Freddie Mercury γνώριζε πως δεν θα ήταν για πολύ καιρό ακόμη στη ζωή. Ήδη τα προηγούμενα χρόνια φούντωναν οι φήμες ότι έπασχε από AIDS, ασθένεια που τότε οδηγούσε ακόμη στον θάνατο.
Καθώς η κατάσταση του Freddie χειροτέρευε, οι φήμες γύρω από την υγεία του γίνονταν ακόμη εντονότερες. Στις 23 Νοεμβρίου του 1991 ανακοίνωσε στον Τύπο, που είχε κατασκηνώσει έξω από το σπίτι του στο Κένσινγκτον στο Λονδίνο, ότι πάσχει από AIDS.
Ένα εικοσιτετράωρο αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του, στις 24 Νοεμβρίου 1991, σε ηλικία 45 ετών.
Όλο αυτό το διάστημα ήταν κοντά του οι γονείς του, η Mary Austin (πρώην σύντροφός του) και ο σύντροφος του τα τελευταία έξι χρόνια της ζωής του, Jim Hutton.
Η ζωή του μέσα από φωτογραφίες
Στα 4α γενέθλιά του στη Ζανζιβάρη.
Πηγαίνοντας προς τον Ναό της Φωτιάς για τον εορτασμό των γενεθλίων του. Η οικογένειά του πήγαινε εκεί συνήθως με τοπικά ταξί, όμως η μητέρα του Jer ήθελε να βιώσει ο Freddie την παραδοσιακή βόλτα με το χειροκίνητο ταξί.
Από τα 7 του χρόνια, ο Freddie άρχισε να φοιτά σε ένα αγγλικό οικοτροφείο αρρένων στην Ινδία, στο Panchgani, 250 χμ περίπου από τη Βομβάη (το σημερινό Mumbai). Εδώ με ένα βραβείο για τον «πιο επιτυχημένο» μαθητή.
Σπούδασε στο Ealing Art College. Ήταν τότε που άρχισε να σκέφτεται μια καριέρα στη μουσική. Στο τελευταίο του έτος στο κολλέγιο, εντάχθηκε στους Ibex. Εδώ σε στιγμές χαλάρωσης με άλλα μέλη του συγκροτήματος στο Κένσινγκτον, στο δυτικό Λονδίνο.
Για φωτογράφηση των Queen που έγινε στο διαμέρισμα του Freddie στο Holland Park, στο δυτικό Λονδίνο.
Ο Freddie σε μια φωτογράφηση στο Primrose Hill στο βόρειο Λονδίνο, τον Σεπτέμβριο του 1974.
Με τους γονείς τους, Jer και Bomi Bulsara, σε μια επίσκεψή τους στο διαμέρισμα του Freddie στο Κένσινγκτον.
Στα παρασκήνια του Rainbow Theatre, στο Λονδίνο, το Νοέμβριο του 1974.
Φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από τον Brian May, τον κιθαρίστα των Queen, χρησιμοποιώντας μια στερεοφωνική κάμερα. Με τη χρήση ενός stereo viewer, οι φωτογραφίες αυτές φαίνονται ιδιαίτερα αληθινές, μοιάζοντας με 3D εικόνες.
Το Duck House, το σπίτι στην άκρη της λίμνης της Γενεύης, στο Μοντρέ στην Ελβετία, έγινε το καταφύγιο του Freddie, μακριά από τα ΜΜΕ, κατά τη διάρκεια της τελευταίας φάσης της καριέρας του. Ήταν το σπίτι του ενόσω ηχογραφούσε τα τελευταία τραγούδια με τους Queen, στα Montreux’s Mountain Studios. Εκεί έγραψε το τελευταίο τραγούδι του «A Winter’s Tale» (Ένα χειμωνιάτικο Παραμύθι).
Ωστόσο το τελευταίο τραγούδι που έγραψε σε συνεργασία (με τον May) και η τελευταία του ερμηνεία ήταν το «Mother Love». Δεν πρόλαβε να συνεχίσει την ηχογράφηση, γι’ αυτό ακούγεται μόνο στο πρώτο μισό του.
Μία από τις πολλές «θεατρικές» εμφανίσεις του.
Σε μια ερμηνεία του στη Νέα Υόρκη, στη διάρκεια της περιοδείας «A Night at the Opera». Ο Freddie αγάπησε τη Νέα Υόρκη και για ένα διάστημα είχε ένα διαμέρισμα εκεί. Είχε πει σε φίλους του ότι στη Νέα Υόρκη ένιωθε ότι μπορούσε να συμπεριφερθεί περισσότερο ως «συνηθισμένο άτομο».
Σε μια συναυλία στη Βρετανία, στο πλαίσιο της περιοδείας «Α Night at the Opera».
Στο πάρτι για τα 39α γενέθλιά του στο club Mrs Henderson ‘s στο Μόναχο στη Γερμανία. Κάλεσε τους στενούς του φίλους να διασκεδάσουν μέσα από το cross-dressing (μεταμφίεση – παρενδυσία) και στη συνέχεια βιντεοσκοπήθηκε το βίντεο-κλιπ του σόλο single του, «Living on my own».
Η εταιρεία παραγωγής του βίντεο, το απαγόρευσε. Το πλήρες βίντεο κλιπ δημοσιοποιήθηκε το 1993, με την επανακυκλοφορία του τραγουδιού.
Ο Freddie στο Μόναχο, δουλεύοντας το πρώτου του σόλο άλμπουμ, «Mr Bad Guy».
Ο Freddie Mercury λάτρευε τις γάτες του, τόσο πολύ, που όποτε βρισκόταν σε περιοδεία, έπαιρνε τακτικά τηλέφωνο για να δει τι κάνουν. Η πρώην σύντροφός του και πολύ καλή του φίλη Mary Austin, κρατούσε τις γάτες κοντά στο τηλέφωνο ώστε ο Freddie να μπορεί να τους μιλάει.
******
*Οι περισσότερες φωτογραφίες από το βιβλίο Freddie Mercury, The Great Pretender, A Life in Pictures, αναδημοσιευμένες στο telegraph.co.uk.
tvxs.gr