O Guardian αποκαλύπτει ένα εσωτερικό έγγραφο του Ισλαμικού Κράτους, που δείχνει τον τρόπο με τον οποίο η τζιχαντιστική οργάνωση σχεδιάζει να εδραιωθεί στο Ιράκ και τη Συρία και να οικοδομήσει ένα κράτος, οικονομικά και διοικητικά ανεξάρτητο.
Πρόκειται για ένα έγγραφο 24 σελίδων, στο οποίο μεταξύ άλλων καθορίζονται ακόμη η ανάπτυξη διεθνών σχέσεων, το σύστημα προπαγάνδας και ο έλεγχος του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και άλλων ζωτικών οικονομικών τομέων.
Το έγγραφο, το οποίο φέρεται να έχει συνταχθεί το περασμένο έτος, φέρει τον τίτλο «Αρχές της διοίκησης του Ισλαμικού Κράτους» και αποκαλύπτει τους λόγους για τους οποίους η οργάνωση αναδείχθηκε στην ισχυρότερη τζιχαντιστική τρομοκρατική οργάνωση των τελευταίων δεκαετιών. Το έγγραφο, που αποτελεί ένα κείμενο – θεμέλιο για την εκπαίδευση «στελεχών της διοίκησης», δόθηκε στα μέλη της οργάνωσης την περίοδο που ο ηγέτης της Αμπου Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι κήρυξε το «χαλιφάτο του Ιράκ και τις Συρίας», τον Ιούνιο του 2014.
Όπως προκύπτει από τα όσα αναφέρονται σε αυτό, η οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους δεν περιορίζεται μόνο στα πεδία των μαχών, αλλά εξαπλώνεται και σε τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση, το εμπόριο, οι επικοινωνίες ακόμη και σε ό,τι αφορά στις θέσεις εργασίας. Με λίγα λόγια, σημειώνει ο Guardian, το σχέδιο προβλέπει την οικοδόμηση ενός κράτους.
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο στα αγγλικά εδώ
Σχετικά με τη στρατιωτική εκπαίδευση, το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ξεχωριστών στρατοπέδων του «τακτικού στρατού» και των «βετεράνων», οι οποίοι θα πρέπει να εκπαιδεύονται ένα δεκαπενθήμερο κάθε χρόνο, ώστε να μαθαίνουν τις «τελευταίες τεχνικές στη χρήση όπλων, στον στρατιωτικό σχεδιασμό και στην πολεμική τεχνολογία». Ακόμη θα πρέπει να ενημερώνονται «λεπτομερώς» για τις τεχνολογίες του εχθρού και για το πως οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους «μπορούν να επωφεληθούν από αυτές».
Επίσης προβλέπεται και η στρατιωτική εκπαίδευση των παιδιών, κάτι που αποκαλύφθηκε και από πρόσφατο προπαγανδιστικό βίντεο που έδωσε η ίδια η οργάνωση στη δημοσιότητα. Σε αυτό εμφανίζονται παιδιά που εκπαιδεύονται στις πολεμικές τέχνες και εκτελούν αιχμαλώτους. Όπως επισημαίνεται από την ηγεσία του Ισλαμικού Κράτους «τα παιδιά θα καταρτιστούν ώστε να μπορούν να χρησιμοποιήσουν ελαφρύ οπλισμό», ενώ ορισμένα – τα καλύτερα – θα επιλεγούν για να ενταχθούν και στο στρατό για να συμμετάσχουν κυρίως στις περιπολίες και στη φύλαξη συγκεκριμένων σημείων».
Στο εσωτερικό έγγραφο τονίζεται ακόμη και η σημασία να επιτευχθεί μια ενιαία κουλτούρα – την οποία θα ασπάζονται γηγενής και ξένοι – αλλά και να διασφαλιστεί η αυτάρκεια του χαλιφάτου μέσω ανάπτυξης «εργοστασίων για την τοπική παραγωγή όπλων και τροφίμων» σε «ειδικές ασφαλείς ζώνες».
Το έγγραφο προήλθε από έναν επιχειρηματία, που συνεργαζόταν με το Ισλαμικό Κράτος. Ο Guardian αναφέρει ότι για λόγους ασφαλείας δε μπορεί να πει περισσότερα για τον επιχειρηματία, ο οποίος έχει διαρρεύσει συνολικά περί τα 30 έγγραφα, συμπεριλαμβανομένης και μιας οικονομικής κατάστασης για τις μεγαλύτερες επαρχίες που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος.
Αν και το Ισλαμικό Κράτος τις τελευταίες εβδομάδες έχει υποστεί σημαντικές ήττες στα πεδία των μαχών, ο ερευνητής Aymenn αλ-Tamimi, που συγκεντρώνει και μελετά έγγραφα της οργάνωσης, σημειώνει πως «η οικοδόμηση ενός βιώσιμου κράτους είναι μια σκέψη ριζωμένη στην φονταμεταλιστική θεώρηση και αποτελεί κεντρικό στόχο». «Το Ισλαμικό Κράτος έχει αυτόν τον στόχο και θα συνεχίσει τη μάχη για να τον πετύχει», τονίζει, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία πως επικεντρώνονται στην εκπαίδευση των παιδιών, την αποτελεσματική διακυβέρνηση, τη χρήση τεχνολογίας και την προπαγάνδα, καθώς επίσης και στο γεγονός πως φαίνεται να μαθαίνουν από τα λάθη των προηγούμενων.
Ο απόστρατος στρατηγός Stanley McChrystal, που το 2006 – 2008, μαχόταν εναντίον των προκατόχων του Ισλαμικού Κράτος στο Ιράκ, σχολιάζοντας το εσωτερικό έγγραφο, υπογραμμίζει: «Αν πρόκειται για αληθινό τότε θα πρέπει να διαβαστεί από τον καθένα και ιδιαίτερα από όσους χαράζουν την πολιτική της Δύσης. Αν η Δύση βλέπει το Ισλαμικό Κράτος ως ένα στερεοτυπικό γκρουπ ψυχοπαθών δολοφόνων, τότε ο ελλοχεύει ο δραματικός κίνδυνος να τους υποτιμήσουμε».
Ο Charlie Winter, από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, αναφερόμενος στο ίδιο κείμενο τόνισε: «Δεν πρόκειται για παράλογους αιμοδιψείς φανατικούς τζιχαντιστές. Το Ισλαμικό Κράτος φαίνεται πως είναι μια οργάνωση με βαθύ και σύνθετο πολιτικό σχεδιασμό, και σημαντικές υποδομές».
tvxs.gr