Στο βόρειο Μαρόκο υπάρχουν δύο παράκτιες πόλεις οι οποίες είναι αποκομμένες από την υπόλοιπη αφρικανική ήπειρο. Πρόκειται για την Μελίγια και τη Θέουτα, δύο ισπανικούς θύλακες που περιβάλλονται από το Μαρόκο στη Βόρειο Αφρική. Πρόκειται για τα μόνα χερσαία σύνορα μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής και τα “μονοπάτια” που χρησιμοποιούν οι μετανάστες για να περάσουν στα ευρωπαϊκά εδάφη.
Στη Μελίγια, κατά μήκος των συνόρων, έχει δημιουργηθεί ένας φράχτης μήκους 12 χιλιομέτρων ο οποίος ολοκληρώθηκε το 1999. Τα τελευταία είκοσι χρόνια χιλιάδες απελπισμένοι, νεαροί κυρίως από την υποσαχάρια Αφρική αλλά και τις χώρες του Μαγκρέμπ, προσπαθούν να την χρησιμοποιήσουν σαν πύλη εισόδου στην Ευρώπη. Οι Ισπανοί κατασκεύασαν τάφρους και σκοπιές, μπήκαν κάμερες για την νύκτα, δυνατός φωτισμός και προπαντός ένα ειδικό πυκνό σύρμα με λεπίδες σαν ξυράφια.
Ο φωτορεπόρτερ Sergi Cámara ξεκίνησε το 2004 να φωτογραφίζει τις προσπάθειες των μεταναστών να περάσουν στην Ισπανία μέσα από αυτόν το τεράστιο φράχτη. Μέσα από τις φωτογραφίες θέλει να κάνει γνωστές τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που λαμβάνουν χώρα στα σύνορα του Μαρόκο με την Ευρώπη. Κάνει λόγο για ξυλοδαρμούς, τραυματισμούς, βιασμούς ακόμη και θανάτους Αφρικανών οι οποίοι κρύβονται στους λόφους έξω από την Μαλίλια πριν επιχειρήσουν να περάσουν το φράκτη. Κατασκηνώνουν κατά ομάδες συνήθως με βάση την εθνικότητα και οργανώνουν , συνήθως στις νυκτερινές ώρες, μαζικές εισβολές στα αδύνατα σημεία του φράκτη. Γνωρίζουν πως οι περισσότεροι δεν θα καταφέρουν να περάσουν. Ορισμένοι όμως θα προλάβουν να μπούνε ελπίζοντας πως θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο και νομικό έρεισμα για να αποφύγουν την απέλαση.
Ο Cámara μιλώντας στη HuffPost Greece τονίζει ότι για περισσότερα από δέκα χρόνια ταξιδεύει στη Μελίλια και το Μαρόκο και φωτογραφίζει τις προσπάθειες των μεταναστών να περάσουν το φράκτη.
“Μέσα από τις φωτογραφίες θέλω να δείξω την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή, δείχνοντας τα αποτελέσματα της πολιτικής που εφαρμόζεται στα σύνορα.” αναφέρει.
Όσο αφορά τη ζωή των μεταναστών από το Μαρόκο τονίζει: “Η ζωή στο Μαρόκο για τους μετανάστες είναι πολύ δύσκολη. Μπροστά τους είναι ο παράδεισος ενώ πίσω τους βρίσκεται η κόλαση. Υπάρχουν πολλοί πολίτες που έχουν ξυλοκοπηθεί ακόμα και σκοτωθεί από την Μαροκινή αστυνομία.