Από τον Κώστα Κουσαρίδα
Στις 30 Απριλίου του 1945, ο Αδόλφος Χίτλερ και η Εύα Μπράουν, οι οποίοι είχαν παντρευτεί την προηγούμενη ημέρα, μπαίνουν σε ένα δωμάτιο του καταφυγίου, στο οποίο διέμενε ο Χίτλερ και το επιτελείο του τις τελευταίες βδομάδες του πολέμου.
Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι το ζεύγος αυτοκτονεί με χάπια υδροκυανίου και ο Χίτλερ αυτοπυροβολείται στο κεφάλι.
Ο Μάρτιν Μπόρμαν (επικεφαλής της Καγκελαρίας ως εκπρόσωπος του κόμματος και ιδιαίτερος γραμματέας του Χίτλερ), μαζί με τον οδηγό του Χίτλερ, Έριχ Κέμπκα, τον υπηρέτη του Χάιντς Λίγκε, τον επιλοχία των SS Όττο Γκίνσε και μερικούς στρατιώτες της προσωπικής του φρουράς έκαψαν τα πτώματα, τα οποία θάφτηκαν αργότερα έξω από το καταφύγιο, μέσα σε κρατήρα από βόμβα.
Από εκεί θα τα πάρουν, λίγο αργότερα, οι Σοβιετικοί, οι οποίοι θα τα κρατήσουν σε μυστικό μέρος στην Ανατολική Γερμανία, κοντά στο Μαγδεμβούργο, μέχρι τη δεκαετία του ’70. Τότε, με διαταγή του αρχηγού της KGB Γιούρι Αντρόποφ, καταστράφηκαν τελείως και απορρίφθηκαν στον ποταμό Έλβα.
Παρόλα αυτά διασώθηκαν το κρανίο και η οδοντοστοιχία του πτώματος, απ’ όπου ο οδοντίατρος του Χίτλερ, μέσω προηγούμενης ακτινογραφίας, αναγνώρισε αργότερα την ταυτότητα του νεκρού.
Το δωμάτιο που αυτοκτόνησε ο Χίτλερ και η Μπράουν στο καταφύγιο του Φύρερ (γερμ. Führerbunker) το οποίο ήταν χτισμένο βορειοανατολικά της Καγκελαρίας (Reichskanzlei) και σε βάθος πέντε μέτρων κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.
Την ίδια ημέρα, γύρω στις 10 το βράδυ,ο λοχίας Μιχαήλ Πέτροβιτς Μίνιν μαζί με τρεις ακόμη λοχίες εισβάλει στο ισοπεδωμένο από τις βόμβες Ράιχσταγκ και αφού εξουδετερώνουν τους τελευταίους Γερμανούς στρατιώτες,υψώνουν τη σοβιετική σημαία όχι στη στέγη της γερμανικής Βουλής στο Βερολίνο αλλά στο στέμμα ενός αγάλματος της θεάς Νίκης στις 30 Απριλίου 1945. Οι σύντροφοί του τον σήκωσαν στους ώμους, ενώ χρησιμοποίησαν τις ζωστήρες τους για να σταθεροποιήσουν το κοντάρι.
Καθότι δεν υπήρχε φωτογράφος μαζί και η έφοδος στην γερμανική βουλή έγινε το βράδυ, η σκηνή επαναλήφθηκε μετά από 2 ημέρες, όπου τη θέση του Μίνιν πήρε ένας στρατιώτης από τη Γεωργία, το όνομα του οποίου δεν έγινε γνωστό ποτέ.
Ο σοβιετικός φωτογράφος που απαθανάτισε μια από τις ιστορικότερες φωτογραφίες του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, ήταν ο Γεβγκένι Χαλντέι
Μετά τον πόλεμο ο Μίνιν συνέχισε την υπηρεσία του στον στρατό ως το 1969 και όταν αποστρατεύτηκε έζησε στην πόλη Πσκοφ όπου και πέθανε το 2008 σε ηλικία 86 ετών.
Η υπογραφή της άνευ όρων συνθηκολόγησης έγινε στις 9 Μαΐου 1945, ώρα 0.43 π.μ., στην αίθουσα της στρατιωτικής σχολής μηχανικού, στο προάστιο Κάρλσχορστ του Βερολίνου.
Ο πόλεμος στην Ευρώπη τερματίζεται.