Από το Δημήτρη Αγγελίδη
Τρία χρόνια μετά το τρανσφοβικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί σε εσπερινό Γυμνάσιο της Αθήνας σε βάρος της τρανς μαθήτριας Α.Π., την οποία έφτασαν στο σημείο να περιλούσουν με βενζίνη οι συμμαθητές της και να απειλούν να της βάλουν φωτιά, οδηγώντας την στην απόφαση να αφήσει το σχολείο και τις σπουδές της («Διότι δεν συνεμορφώθη…»,«Εφ.Συν.», 5/12/2013), δεν έχουν καρποφορήσει οι προσπάθειες να ελεγχθεί πειθαρχικά ο διευθυντής του σχολείου, που κατηγορείται ότι ανέχτηκε, αν δεν παρότρυνε, το τρανσφοβικό κλίμα στο σχολείο.
Η μόνη πειθαρχική ποινή που επιβλήθηκε στον διευθυντή ήταν μια γραπτή επίπληξη για άσχετο θέμα, την αναιτιολόγητη μη παράδοση βαθμολογίας στους μαθητές του σχολείου το Α’ τρίμηνο της σχολικής χρονιάς 2012-2013.
Σύμφωνα με την τότε φιλόλογο του σχολείου, Ευδοκία Ανδρουλάκη, συνταξιούχο εκπαιδευτικό σήμερα, η οποία είχε υπερασπιστεί με σθένος την τρανς μαθήτρια απέναντι στη στάση των συμμαθητών της και της διεύθυνσης, όσοι είχαν την ευθύνη για την παραπομπή της διεύθυνσης του σχολείου σε πειθαρχικό έλεγχο δεν ασχολήθηκαν με το ουσιώδες ζήτημα του σχολικού τρανσφοβικού εκφοβισμού.
Αντιθέτως, η ίδια η κ. Ανδρουλάκη διώχθηκε πειθαρχικά, με αποτέλεσμα να τεθεί, σύμφωνα με τον νόμο Μανιτάκη, σε αργία τέσσερις μήνες και τέσσερις ημέρες πριν βγει στη σύνταξη, στη συνέχεια όμως απαλλάχτηκε ομόφωνα από το σύνολο των κατηγοριών στο πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο.
Η ίδια καταγγέλλει πως οι προσπάθειές της να αποδοθούν ευθύνες σκόνταψαν σ’ έναν γραφειοκρατικό κυκεώνα, που δεν δίστασε να καταφύγει σε παρατυπίες προκειμένου να μην αποδοθεί δικαιοσύνη.
Η αναφορά της καθηγήτριας κατά του διευθυντή χρειάστηκε παρέμβαση εισαγγελέα για να προωθηθεί, καθώς, όπως καταγγέλλει η ίδια, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας την έβαλε στο συρτάρι.
Ακόμα και μετά την προώθησή της από τον περιφερειακό διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής, η ΕΔΕ δεν ασχολήθηκε επί της ουσίας με το κομβικό ζήτημα της παραβίασης των δικαιωμάτων της μαθήτριας, αγνοώντας τις καταθέσεις τόσο της ίδιας όσο και της καθηγήτριας.
Μάλιστα, οι αναφορές της καθηγήτριας εναντίον των εμπλεκομένων στην ΕΔΕ ούτε προωθήθηκαν ούτε αρχειοθετήθηκαν αιτιολογημένα, αλλά μπήκαν και αυτές στο συρτάρι.
Το μόνο κατηγορητήριο που προωθήθηκε ήταν η μη τήρηση του διδακτικού ωραρίου και η αναιτιολόγητη μη παράδοση βαθμολογίας σε όλους τους μαθητές του σχολείου από τον διευθυντή, που κρίθηκε τελικά στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό, μετά από ενστάσεις του υπουργού Παιδείας και του γενικού διευθυντή Δημόσιας Διοίκησης.
Ακόμα και στην απολογία του στο Δευτεροβάθμιο, ο διευθυντής του σχολείου επικαλείται ότι χάθηκαν διδακτικές ώρες επειδή καλούσαν την αστυνομία «η καθηγήτρια και το υποχείριό της, η διεμφυλική μαθήτρια», την οποία αναφέρει αλλού σε αρσενικό γένος («ο διεμφυλικός μαθητής»), παρά τις συστάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη να χρησιμοποιείται το όνομα της ταυτότητας φύλου, όπως η ίδια η μαθήτρια αυτοπροσδιορίζεται.
Μάταιες προσπάθειες
Η καθηγήτρια ζήτησε τη μετατροπή του κατηγορητηρίου σε αντικειμενική βάση, ωστόσο αγνοήθηκε. Το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό τής υπέδειξε να υποβάλει αίτηση για νέο παραπεμπτήριο του πειθαρχικού προϊσταμένου, της ίδιας αρχής δηλαδή που, σύμφωνα με την ίδια, είχε συγκαλύψει την υπόθεση εξαρχής.
Ενώ ζητά το πόρισμα της προκαταρκτικής εξέτασης που έγινε έπειτα από δική της αναφορά κατά του περιφερειακού διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής και κατά νομικού της Περιφερειακής Διεύθυνσης, το υπουργείο Παιδείας δεν της το δίνει, παρότι έχει κατατεθεί στο γραφείο του υπουργού από τις 15/10/2015.
Επικαλείται η αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου ότι έχει εκλείψει το έννομο συμφέρον λόγω της πειθαρχικής απαλλαγής της και λόγω συνταξιοδότησης, αν και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ακροάσεως Αθήνας σημειώνουν ότι η καταγγέλλουσα δικαιούται να γνωρίζει το αποτέλεσμα της καταγγελίας της.
«Γιατί όμως πιστεύετε ότι η ατιμωρησία θα τον σωφρονίσει; Γιατί τον αφήνετε ατιμώρητο να ψάχνει για το επόμενο θύμα του; Εάν επήρχετο το μοιραίο, όπως κλαίει η ψυχή μου για την περίπτωση του Βαγγέλη Γιακουμάκη, τότε θα αφυπνιζόσαστε εκ των υστέρων, αφού θρηνούσαμε άνθρωπο;» αναφέρει η καθηγήτρια.