Σάλος έχει ξεσπάσει μετά την αποκάλυψη ότι το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε να πληρωθεί τέλος επιτηδεύματος από εθελοντές αιμοδότες, οι οποίοι έκαναν το λάθος να συντονίζουν νομότυπα τις δράσεις τους για να σώζουν ζωές.
Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ η Ένωση Συλλόγων και Ομάδων Εθελοντών Αιμοδοτών Καβάλας πρέπει να δώσει χρήματα για να συνεχίσει το έργο της, ενώ, όπως οι ίδιοι λένε, δεν βγάζουν κανένα κέρδος από αυτή τη δουλειά. Τουναντίον, πληρώνουν κι από την τσέπη τους.
Βέβαια, η Ένωση αυτή είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, γι’ αυτό και το υπουργείο Οικονομικών δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία, καθώς παρόμοιες εταιρείες στο παρελθόν έχουν εισπράξει ένα σκασμό λεφτά για να βγάζουν νάρκες από τον Λίβανο χωρίς να έχουν πατήσει καν το πόδι τους στη χώρα. Οπότε τι πιο λογικό από το να τις τσουβαλιάσουμε όλες για να γλιτώσουμε χαρτούρα και εργατοώρες.
Εξάλλου, η ευαισθησία του υπουργείου φάνηκε κι από την απάντηση που έστειλε στους εθελοντές αιμοδότες, η οποία γίνεται copy-paste σε κάθε παρόμοια περίπτωση: «οι φορολογικές ελαφρύνσεις είναι σε συνάρτηση της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων της ανάπτυξης της φορολογίας και της αύξησης της φορολογικής συμμόρφωσης».
Είναι χαρακτηριστικό ότι με τον ίδιο τρόπο λειτουργούν κι άλλα υπουργεία, κι όχι μόνο αυτό των Οικονομικών. Άλλωστε δεν έχουν περάσει πολλές μέρες από τότε που ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού δήλωνε ότι οι νέοι κανονισμοί του υπουργείου Εργασίας αποτελούν ταφόπλακα για το ίδρυμα.
Το ίδιο έχει συμβεί και με τον ΕΝΦΙΑ, καθώς μεταξύ άλλων τον φόρο έχουν κληθεί να πληρώσουν το Χατζηκυριάκειο ίδρυμα και η Αρχαία Ολυμπία. Βέβαια, το υπουργείο έχει ανά καιρούς δηλώσει ότι λάθη σαν αυτό της αρχαίας Ολυμπίας οφείλονται σε παρεξήγηση, κι ότι η αλλαγή στον Ε9 θα διορθώσει τα πράγματα. Όμως θα είχε πολύ πλάκα να αναζητούσαμε τον πραγματικό οφειλέτη.
Πιθανότατα, μετά τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα, το υπουργείο θα διορθώσει το περιστατικό με το τέλος επιτηδεύματος στους εθελοντές αιμοδότες, παρότι, όπως το ίδιο απάντησε, έτσι είναι η ζωή αν θέλουμε να έχουμε ανάπτυξη.
Από την άλλη, μου φαίνεται εντελώς λογικό να βάζεις τους αιμοδότες να πληρώνουν λεφτά για να δίνουν το αίμα τους καθώς το αίμα είναι υπερεκτιμημένο, αλλά τα λεφτά όχι.
Τέσσερα χρόνια μετά τη χρεοκοπία της χώρας τα πράγματα εξακολουθούν να μένουν ακριβώς τα ίδια. Τα υπουργεία στελεχώνονται από ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν καμία γνώση του αντικειμένου τους και η ανθρώπινη ζωή αποτελεί παρένθεση στον αγώνα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Τουλάχιστον, η φράση «μας πίνουνε το αίμα» επιτέλους απέκτησε νόημα. Κάτι είναι κι αυτό.