Νίκη των εργαζομένων της Deliveroo
Ακόμη μια νίκη -έστω και αμφιλεγόμενη- πέτυχαν οι «κολασμένοι της εργατικής τάξης» στη Βρετανία. Ο λόγος για τους «ντελιβεράδες» ποδηλάτες και μοτοσυκλετιστές της εταιρείας παράδοσης γευμάτων Deliveroo, οι οποίοι έπειτα από μία εβδομάδα απεργιών υποχρέωσαν την εταιρεία τους να αποσύρει την υποχρεωτική αλλαγή του τρόπου πληρωμής τους.
Η Deliveroo, που απασχολεί σήμερα πάνω από 3.000 ταχυμεταφορείς δικυκλιστές, με πρόσχημα ένα δοκιμαστικό σχήμα αμοιβής σε κάποιες περιοχές παράδοσης των γευμάτων, απαίτησε από τους εργαζομένους να υπογράψουν νέες συμβάσεις, αλλιώς θα έχαναν τη δουλειά τους.
Προχθές το βράδυ η εταιρεία και μετά τη σθεναρή κινητοποίηση των εργαζομένων αναγκάστηκε αποσύρει την αξίωσή της αυτή.
Το δοκιμαστικό σχήμα που ξεκίνησε από χθες σε 5 περιοχές του Λονδίνου προβλέπει ότι οι μεταφορείς θα πληρώνονται για κάθε παράδοση γεύματος που κάνουν με 3,75 λίρες.
Εως τώρα οι εργαζόμενοι αμείβονται όμως με 7 λίρες την ώρα συν μία λίρα για κάθε παράδοση.
Οι ντελιβεράδες αντιτάχθηκαν σ’ αυτήν την αλλαγή καταγγέλλοντας ότι το προτεινόμενο σχήμα θα τους αποδίδει ακόμη λιγότερα από τα ήδη λίγα που βγάζουν και ότι θα εξανεμίσει την ελάχιστη σιγουριά που τους προσφέρει το κατώτατο ωρομίσθιο των 7 λιρών.
Υποστηρίζουν ακόμη ότι το νέο σχήμα θα τους υποχρεώνει να δουλεύουν κάποιες ώρες της ημέρας για το τίποτα και ότι θα αυξηθεί σημαντικά ο κίνδυνος ατυχημάτων λόγω ακόμη μεγαλύτερης βιασύνης στις ώρες αιχμής.
Οι περισσότεροι εργαζόμενοι χαιρέτισαν την προχθεσινή υποχώρηση της εταιρείας ως νίκη του αγώνα τους. Κάποιοι ωστόσο ήταν επιφυλακτικοί υποστηρίζοντας ότι η στρατηγική της εταιρείας δεν έχει αλλάξει καθώς η διεύθυνση υπογράφει ήδη τις νέες συμβάσεις των 3,75 λιρών ανά παράδοση με νέους δικυκλιστές.
Ας σημειωθεί ότι η Deliveroo επιλέγει να απασχολεί τους εργαζομένους της ως αυτοαπασχολούμενους και αυτό το καθεστώς τής επιτρέπει να μη χορηγεί επιδόματα υγείας και αδείας.
Αυτό που επιχειρεί με το νέο σχήμα αμοιβής είναι επί της ουσίας να μην πληρώνει ούτε και το κατώτατο ωρομίσθιο που προβλέπει ο νόμος.
Τα έσοδα της Deliveroo φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τα 130 εκατ. λίρες ενώ η αξία της αποτιμήθηκε πρόσφατα στο 1 δισ. δολάρια…
Πού θα τα βάλουν;
«Αναρωτιέμαι αν βιώνω τον Υστερο Καπιταλισμό…»
Ο 24χρονος Τομ, που παραδίδει με το ποδήλατό του παραγγελίες για λογαριασμό της Deliveroo στο Λονδίνο, αποκαλύπτει την πραγματικότητα που βιώνει καθημερινά:
«Ηθελα να έχω όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες εργασίας, όμως οι ποδηλάτες courier δουλεύουν βασικά τρεις ώρες την περίοδο του μεσημεριανού φαγητού και τρεις ώρες το βράδυ, καθώς τότε είναι που έχει την περισσότερη δουλειά η πλατφόρμα της Deliveroo.
Μεταφέρουμε γεύματα από οποιοδήποτε εστιατόριο, ακόμη και από καντίνες.
Κάποιες φορές μεταφέρουμε φαγητό από ένα εστιατόριο που απέχει μόλις ένα λεπτό από το σπίτι του πελάτη επειδή αυτός βαριέται να περπατήσει.
Είναι φορές που αναρωτιέμαι πραγματικά τι κάνω, αν αυτό που βιώνω είναι όντως ο Υστερος Καπιταλισμός…
Κάποιοι πελάτες σού λένε να προσέχεις ή ανησυχούν όταν ποδηλατείς τη νύχτα. Οι περισσότεροι όμως παραλαμβάνουν απλώς το φαγητό τους και δεν λένε τίποτα…
Τα περισσότερα χρήματα που έβγαλα ποτέ ήταν όταν σε μια τρίωρη βάρδια έκανα 11 παραδόσεις.
Η Deliveroo μας πληρώνει με 7 λίρες την ώρα συν μία λίρα για κάθε παράδοση. Ετσι, εκείνη τη φορά μάζεψα 32 λίρες. Ηταν κάτι σπάνιο.
Συνήθως κάνω τρεις παραδόσεις γευμάτων στην τρίωρη βάρδια μου…
Οι πελάτες δεν αφήνουν φιλοδώρημα αφού δεν υπάρχει συναλλαγή με ρευστό. Η πληρωμή γίνεται με κάρτα στην ηλεκτρονική εφαρμογή της Deliveroo…
Αρκετοί συνάδελφοί μου ταξιδεύουν από μακρινές περιοχές του Λονδίνου και δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στο διάστημα ανάμεσα στις δύο βάρδιες.
Ετσι θυσιάζουν για τη δουλειά 10 ώρες την ημέρα ενώ πληρώνονται μόνο τις 6.
»Αν δεν υπάρχουν αρκετές παραγγελίες στις περιοχές όπου δουλεύουμε, τότε οι βάρδιες ψαλιδίζονται…
Δουλεύουμε ως “ανεξάρτητοι συμβασιούχοι” όμως αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από γελοία νομικίστικα κουραφέξαλα προκειμένου να καταφέρνει η εταιρεία να αποφεύγει τις ευθύνες της…
Αν έχεις ατύχημα δεν δικαιούσαι επίδομα ασθενείας, ενώ η εταιρεία δεν υποχρεούται να σου παρέχει εργασία μετά την αποκατάσταση της υγείας σου…
Η Deliveroo θέλει να πλασάρει μια εικόνα για μας, ότι τάχα είμαστε όλοι νέοι της μεσαίας τάξης που φορούμε τρέντι ρούχα και δουλεύουμε για βγάζουμε κάτι επιπλέον.
Η αλήθεια είναι ότι πολλοί από μας είναι μετανάστες ή άνθρωποι της εργατικής τάξης. Στις τάξεις μας υπάρχουν όλες οι ηλικίες, από 18άρηδες έως 50ρηδες.
Οι περισσότεροι από μας έχουν το ντελίβερι βασική τους εργασία γιατί έχουν ανάγκη τα χρήματα…»
(Απόσπασμα από συνέντευξη στον Guardian, τον περασμένο Ιούνιο)