Από τον Γιώργο Μουργή
Σε μια βδομάδα από σήμερα στο Ρίο της Βραζιλίας, ξανανοίγουν τα φώτα των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων φιλοξενώντας τους Παραολυμπιακούς Αγώνες.
Αν και δεν καταλαβαίνω τον όρο Παραολυμπιακοί, όπως και το τρόπο που επιλέχθηκε για να ονομαστούν έτσι, οι αγώνες αυτοί χαρακτηρίζονται από την ανυπέρβλητη δύναμη ζωής και θέλησης των ανθρώπων που συμμετέχουν στα αγωνίσματα.
Άνθρωποι με διαφόρων ειδών αναπηρίες, μέσα από το πραγματικό νόημα της ζωής, δίνουν καθημερινό αγώνα, περιχαρακωμένοι, θύματα μιας καθυστερημένης κοινωνίας, παλεύοντας για τα αυτονόητα των δικαιωμάτων τους.
Όσο κι αν αναγνωρίζουμε ότι η θέληση τους, πηγαίο στοιχείο ζωντανών υπάρξεων, αποδεικνύοντας σε όλους εμάς τους αρτιμελείς, ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο ή αδύνατο, καθώς η αναπηρία δεν αποτελεί εμπόδιο για να μοιραστούμε μαζί τους τις ίδιες χαρές, έχουμε επιλέξει και τυπικά τον αποκλεισμό τους, στα πεδία τη κοινωνικής ενσωμάτωσης τους.
Αντιμετωπίζοντας στην καθημερινότητα τους, την μεσαιωνική προκατάληψη, τον ρατσισμό, τον εργασιακό αποκλεισμό και την εμπάθεια, διαχωρίζονται ψυχικά, σωματικά, συναισθηματικά και εκπαιδευτικά ως ένα πληθυσμιακό ταμπού, παρά την ενεργή συμμετοχή τους στα κοινωνικά δρώμενα.
Η ισότιμη μεταχείρισης και αποδοχή, στον αιώνα της τεχνολογικής ανάπτυξης, της πληροφορικής επανάστασης του ίντερνετ, η ισονομία καθώς και η άρση κάθε αποκλεισμού των ατόμων με αναπηρία επαναθεμελιώνουν τις πολιτισμένες αρχές της κοινωνίας μας.
Εντός του βασικού άξονα επανένταξης τους στη κανονικότητα, διασφαλίζοντας έτσι την αποδοχή, το σεβασμό, την συμμετοχική διαδραστική αφομοίωση τους, στην ουσιαστική συνεύρεση με το πυρήνα της πληθυσμιακής οντότητας.
Ειδικότερα τα άτομα με κινητικά προβλήματα, αντιμετωπίζουν και αντιμετωπίζονται, με μια άνευ προηγούμενου αδιαφορία για την κινητική τους δυσκολία σε ένα περιβάλλον, που αρνείται να προσαρμοσθεί στις ανάγκες κίνησης τους, ακόμα και στις περιπτώσεις που έχει προβλεφθεί η διευκόλυνση της διέλευσης τους ή η ομαλή πρόσβαση στα οποία λίγα σημεία αυτοεξυπηρέτησης τους.
Η προσπάθεια εξάλειψης κάθε είδους διάκρισης, δεν είναι στοίχημα για τους ανθρώπους με αναπηρία. Αποτελεί αναγκαία συνθήκη εκπολιτισμού, σε έναν κόσμο όπου όλοι μας ισότιμα μπορούμε να μοιραστούμε τα πάντα, ελεύθερα, ισότιμα και με επιλογή των δικαιωμάτων που συνιστά η διαφορετικότητα κάποιων.
Το αξιακό στοιχείο δηλαδή, που ξεπερνά νομοθετικές αλλαγές ή εκπαιδευτικές εξελίξεις, και εισχωρεί στη κατεστημένη νοοτροπία, ώστε να ενεργοποιηθεί η ευαισθητοποίηση που άρει την στρεβλή εικόνα της προκατάληψης, της περιθωριοποίησης και στιγματισμού, βελτιώνοντας όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ήδη προβληματικής ζωής των ατόμων με αναπηρία.
Η διαφορετικότητα όλων των ατόμων, εξαιτίας σωματικών, διανοητικών, ψυχολογικών, συναισθηματικών και κοινωνικών ιδιαιτεροτήτων, δεν μπορεί στις μέρες μας να αποτελεί τον προθάλαμο μας επαγωγικής περιθωριοποίησης, απομόνωσης και ιδρυματοποίησης, στερώντας από συνανθρώπους μας, το βασικό και αναφαίρετο δικαίωμα για ζωή αντίστοιχη των δικών μας μέτρων.
Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν το θαυμαστό παράδειγμα και επιβεβαίωση ενός εμβληματικού διαφορετικού Αγώνα Ζωής όσων συμμετέχουν.
Για μας τους υπολοίπους, που έχουμε σκοπό να τους παρακολουθήσουμε, αποτελούν το παράδειγμα ενάντια σε κάθε φραγμό και τείχος που επιβάλλεται να πέσουν για να συναντήσουμε αληθινούς ήρωες ζωής μέσα από τις οθόνες μας.
Μια σύντομη παρουσίαση της ιστορίας τους:
Η πρώτη αθλητική διοργάνωση για αθλητές με αμαξίδιο πραγματοποιήθηκε στο Στόουκ Mάντεβιλ στην Αγγλία, την ημέρα της τελετής έναρξης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1948, στο Λονδίνο.
Πρόκειται ουσιαστικά για τους πρώτους αγώνες για αθλητές με αναπηρία.
Το Παραολυμπιακό κίνημα γίνεται γνωστό, τέσσερα χρονιά μετά και με τη συμμετοχή σε αυτούς τους αγώνες αθλητών από την Ολλανδία, καθιερώνοντας διεθνώς την ιδέα των Παραολυμπιακών αγώνων.
Το 1960 ύστερα από τους Ολυμπιακούς της Ρώμης, οργανώνονται στην ίδια πόλη, οι πρώτοι Αγώνες Ολυμπιακού χαρακτήρα για αθλητές με αναπηρία.
Η ιστορία τους ξεκινάει με την συμμετοχή τετρακοσίων αθλητών από 23 χώρες, σε οχτώ αθλήματα, έξι από τα οποία εξακολουθούν να περιλαμβάνονται μέχρι σήμερα στο αγωνιστικό πρόγραμμα.
Καλαθοσφαίριση, κολύμβηση, στίβος, ξιφασκία, τοξοβολία και επιτραπέζια αντισφαίριση καθιερώνονται μέχρι το 1976, όπου στο Τορόντο προσθέτονται και άλλες κατηγορίες αθλημάτων για άτομα με αναπηρία, καθώς και η συγχώνευση διαφορετικών κατηγόριων αθλητών με αναπηρία σε παγκόσμιες αθλητικές διοργανώσεις.
Ταυτόχρονα καθιερώνονται και διεξάγονται κάθε τέσσερα χρονιά, πάντα την ίδια χρονιά και στις ίδιες αθλητικές εγκαταστάσεις, λίγο αργότερα από την λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η εξέλιξη τους πλέον στο δεύτερο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός μετά τους Ολυμπιακούς, μετρά ως τα σήμερα δεκατρείς Παραολυμπιακούς Αγώνες και δέκα Χειμερινές Παραολυμπιακές διοργανώσεις.
ΡΙΟ 2016, 7-18 Σεπτεμβρίου
Σε 11 αθλήματα, τα περισσότερα μετά το 2004 στην Αθήνα και με συνολικά 41 άνδρες και 13 γυναίκες, θα εκπροσωπηθεί η Ελλάδα στους φετινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες, με τη συμμετοχή του Σύρου πρόσφυγα Ιμπραχίμ Αλ Χουσείν, στο άθλημα της κολύμβησης με την ομάδα των Ανεξάρτητων Παραολυμπιακών Αθλητών.
Οι αθλητές και οι αθλήτριες που συμμετέχουν είναι οι εξής:
ΑΝΤΙΣΦΑΙΡIΣΗ ΜΕ ΑΜΑΞΙΔΙΟ
Στέφανος Διαμαντής
AΡΣΗ ΒΑΡΩΝ ΣΕ ΠΑΓΚΟ
Δημήτρης Μπακοχρήστος, Παύλος Μάμαλος, Πασχάλης Κουλούμογλου, Νικόλαος Γκουντάνης, Κώστας Δήμου
ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
Βασίλειος Χριστοφόρου, Θεόδωρος Αλεξάς, Αργύρης Νοτάρογλου
ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
Χρυσούλα Αντωνιάδου, Σεμιχά Ριζάογλου, Αλεξάνδρα Αλκιστης, Γκιάτη-Σταματοπούλου, Μαρία Καλπακίδου, Αντώνης Τσαπατάκης, Δημοσθένης Μιχαλετζάκης, Αριστείδης Μακροδημήτρης, Δημήτριος Καρυπίδης, Χαράλαμπος Ταϊγανίδης, Χρήστος Αλέξανδρος Ταμπαξής, Ιωάννης Κωστάκης, Γιώργος Σφαλτός, Παναγιώτης Χριστάκης, Γιώργος Καπελλάκης, Κωνσταντίνος Καραούζας
ΜΠΟΤΣΙΑ
Γρηγόρης Πολυχρονίδης, Αθλητής Συνοδός – Director: Αικατερίνη Πατρώνη
Νικόλαος Πανανός, Αθλητής Συνοδός – Director: Ανδρέας Κεραμιδάς
Άννα Ντέντα, Αθλητής Συνοδός – Director: Χριστίνα Ντέντα
Παναγιώτης Προκόπης Σουλάνης, Αθλητής Συνοδός – Director: Ελένη Καλογεροπούλου
Χρυσή Μόρφη-Μέτζου
ΞΙΦΑΣΚΙΑ ΜΕ ΑΜΑΞΙΔΙΟ
Γεράσιμος Πυλαρινός Μαρκαντωνάτος, Παναγιώτης Τριανταφύλλου, Βασίλης Ντούνης
ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ
Αδαμαντία Χαλκιαδάκη, Αθλητής Συνοδός Πιλότος: Αργυρώ Μηλάκη
Αθανάσιος Μπαράκας, Αθλητής Συνοδός Πιλότος: Κώστας Τρουλινός
Παρασκευή (Βούλα) Καντζά, Αθλητής Συνοδός Πιλότος: Βασιλική Βούτζαλη
ΣΤΙΒΟΣ
Δήμητρα Κοροκίδα, Ανθή Λιάγκου, Βαλασία Κυργιοβανάκη, Ζωή Μαντούδη, Εμμανουήλ Στεφανουδάκης, Σε Τζον Φερνάντες, Δημήτρης Σενικίδης, Δημήτρης Ζησίδης, Ευστράτιος Νικολαΐδης, Νικόλαος Γονιός, Ευάγγελος Καναβός, Αθανάσιος Κωνσταντινίδης, Μιχάλης Σεΐτης, Χρήστος Καπέλλας, Γεώργιος Κωστάκης, Χρήστος Κουτούλιας
ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ
Βαγγέλης Κακοσαίος
ΤΖΟΥΝΤΟ
Θεόκλητος (Κλήμης) Παπαχρήστος
ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ
Δωροθέα Ποιμενίδου
Καλή επιτυχία σε όλους τους Ολυμπιονίκες της θέλησης για Ζωή…
Αφιερωμένο στους Γιάννη Δ., Μαρία Κ., Πένυ Σ., και Μερίκε Βερβόορτ.
* Στοιχεία για το ιστορικό των αγώνων και τους αθλητές της Παραολυμπιακής Ελληνικής ομάδας, αντλήθηκαν από τον ιστότοπο της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής: https://www.paralympic.gr