Από τον Γιάννη Μπάκο
Το πρωί της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 έμελλε να μην είναι όπως τα υπόλοιπα για την κοινωνία των ΗΠΑ.
19 αεροπειρατές παίρνουν τον έλεγχο τεσσάρων αεροσκαφών, τα οποία απογειώθηκαν από τέσσερα διαφορετικά αεροδρόμια των ΗΠΑ, έχοντας ως προορισμό τρία από αυτά το Los Angeles και το τέταρτο το San Francisco.
Στο σύνολο τους οι πτήσεις μετέφεραν 33 μέλη πληρώματος και 213 επιβάτες, ενώ επιλέχθηκαν λόγω της μεγάλης διάρκειας ταξιδιού τους που εξασφάλιζε την αυξημένη ποσότητα καυσίμων στις δεξαμενές τους.
Το χρονικό
Στις 8:46 η πτήση με αριθμό 11 των American Airlines, συγκρούεται με το βόριο κτίριο του World Trade Center στο κέντρο της Νέας Υόρκης.
Λίγα λεπτά αργότερα, στις 9:03 η πτήση 175 των United Airlines συγκρούεται με το νότιο κτίριο του World Trade Center.
Ενώ ο τρόμος είχε διαχυθεί σε όλη τη Νέα Υόρκη και ο υπόλοιπος πλανήτης παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα, η πτήση 77 των American Airlines πέφτει στο Πεντάγωνο στις 9:37.
Η τέταρτη πτήση, αριθμός 93 των United Airlines, μετά από μάχη των αεροπειρατών με τους επιβάτες συντρίβεται λίγο έξω από την Pennsylvania στις 10:03.
Ευθύνη
Οι επιθέσεις σκότωσαν περίπου 3000 ανθρώπους, τραυματίζοντας άλλες 6000.
Η al-Qaeda του Osama bin Laden αν και αρχικά αρνήθηκε κάθε σύνδεση με τα γεγονότα, το 2004 ανέλαβε την ευθύνη της πιο αιματηρής τρομοκρατικής επίθεσης που έλαβε ποτέ χώρα στις ΗΠΑ, ξεγυμνώνοντας κάθε σύστημα ασφαλείας κατά της τρομοκρατίας.
Το κόστος των επιθέσεων για την Αμερικάνικη οικονομία αποτιμάται σε περισσότερα από 10 δις δολάρια σε περιουσίες που χάθηκαν και περίπου 3 τρις δολάρια στο σύνολο τους.
Αντίδραση
Οι ΗΠΑ, έχοντας στην προεδρία τους τον George W. Bush Jr, αντέδρασαν άμεσα και κόσμος ποτέ ξανά δεν ήταν ο ίδιος. Ο ”πόλεμος ενάντια στην τρομοκρατία” ξεκίνησε με εισβολή στο Αφγανιστάν με στόχο τον ίδιο τον Osama bin Laden, που ήλεγχε το κράτος του Αφγανιστάν μέσω την al-Qaeda.
Πολλές χώρες άλλαξαν άμεσα τη νομοθεσία τους απέναντι στην τρομοκρατία και δόθηκε η ευκαιρία και σε κράτη που δεν διατρέχουν κίνδυνο να αυξήσουν την αστυνόμευση, δαπανώντας δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε συστήματα ασφαλείας και δίνοντας μεγαλύτερες εξουσίες στις μυστικές τους υπηρεσίες, καταργώντας την έννοια των προσωπικών δεδομένων.
Ο ιερός πόλεμος που είχε κηρύξει ο bin Laden στις ΗΠΑ δεν ήταν αναίτιος, έχοντας συγκεκριμένους λόγους, που δημιουργούσαν το χάσμα ανάμεσα στον Αραβικό κόσμο και τις παντοδύναμες ΗΠΑ. Οι λόγοι αυτοί ήταν οι εξής:
– Η στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ, μεγάλο εχθρό του αραβικού κόσμου
– Η υποστήριξη του πολέμου κατά των «Μουσουλμάνων» στην Σομαλία
– Η υποστήριξη των Ρωσικών παρεμβάσεων ενάντια στους Μουσουλμάνους στην Τσετσενία
– Ο έλεγχος από τις ΗΠΑ κυβερνήσεων στην μέση ανατολή
– Η υποστήριξη της κυβέρνησης της Ινδίας στην μάχη εναντίον των Μουσουλμάνων στο Κασμίρ.
– Η παρουσία πυραυλικών συστημάτων των ΗΠΑ στην Σαουδική Αραβία
– Οι κυρώσεις εναντίον του Ιράκ
Η επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στους δίδυμους πύργους και η αντίδραση των ΗΠΑ, οι οποίες νομιμοποίησαν ηθικά μέσω αυτής κάθε παρέμβαση στην μέση ανατολή, άλλαξαν την ζωή ολόκληρου του πλανήτη, υπογράφοντας την έναρξη ενός ψυχρού πολέμου με βάση την θρησκευτική διαφοροποίηση και δεκάδες τρομοκρατικά χτυπήματα που κορυφώνονται στις μέρες μας με την δράση του ISIS και άλλων οργανώσεων.
Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που πολλοί συγγραφείς και μελετητές της ιστορίας αμφισβητούν τα κίνητρα του χτυπήματος και στρέφουν την ευθύνη στην κυβέρνηση και τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, οι οποίες λειτουργούν πολύ συχνά βασισμένες στην θεωρία της σχολής του Chicago και του δόγματος του σοκ.
Οι REM από πολύ νωρίς έβλεπαν τον κόσμο να αλλάζει και κανένα τραγούδι δεν θα μπορούσε να ταιριάζει καλύτερα στην περίπτωση από το «It’s the end of the world as we know it» που κυκλοφόρησε το 1987 και είναι καθημερινά επίκαιρο.
Ο Michael Stipe σε πολλές από τις συνεντεύξεις του ανέφερε πως εμπνεύστηκε το κομμάτι από ένα όνειρο που είδε, ενώ συχνά έβλεπε όνειρα με πόλεις να καταστρέφονται και τον κόσμο να αλλάζει.