Από τον Γιάννη Μπάκο
Στις 12 Οκτωβρίου 1944 λαμβάνει χώρα η Απελευθέρωση της Αθήνας από τα γερμανικά στρατεύματα.
Η εκκένωσης της Ελληνικής πρωτεύουσας από τις κατοχικές δυνάμεις θεωρείται ως η επίσημη λήξη της κατοχικής περιόδου.
Την ημέρα της αποχώρησης των γερμανικών στρατευμάτων, ο Αθηναϊκός λαός παρακολούθησε την κατάθεση στεφάνου από τον επικεφαλής των αποχωρούντων Γερμανών μαζί με τον διορισμένο από εκείνους κατοχικό δήμαρχο στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη.
Το πρωί της 12ης Οκτωβρίου 1944 ο στρατηγός Φέλμι συνοδευόμενος από το δήμαρχο Αθηναίων Γεωργάτο κατάθεσε στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, ενώ ήδη οι μηχανοκίνητες φάλαγγες των Γερμανών εγκατέλειπαν την Αθήνα διαμέσου της Ιεράς Οδού.
Στις 9:15 π.μ. η Γερμανική φρουρά της Ακρόπολης προχώρησε στην υποστολή της ναζιστικής σημαίας έπειτα από συνολικά 1.624 μέρες κατοχής.
Μετά την εγκατάλειψη της πλατείας Συντάγματος το πλήθος ποδοπάτησε το στεφάνι και στη συνέχεια χιλιάδες άνθρωποι ξέσπασαν σε αλαλαγμούς χαράς, γιορτάζοντας τη μεγάλη στιγμή που περίμεναν να έλθει σχεδόν τέσσερα χρόνια.
Ακολούθησαν συγκρούσεις μεταξύ ΕΛΑΣ και Ελλήνων εργατών με τους ναζί δολιοφθορείς, αποτρέποντας την καταστροφή του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στο Κερατσίνι, χωρίς όμως να αποφευχθεί η ανατίναξη και καταστροφή σημαντικού τμήματος του λιμανιού του Πειραιά.
Η χαρά του Αθηναϊκού λαού δεν κράτησε για πολύ, καθώς η χώρα μας μπήκε αμέσως στην δίνη του πιο αιματηρού εμφύλιου πολέμου που γνώρισε ο τόπος και διήρκεσε μέχρι το 1949.
Η μεταπολεμική Αθήνα, βρίσκει τον καλλιτεχνικό κόσμο να προσπαθεί να ορθοποδήσει μαζί με την πόλη, με τις τέχνες να μην σταματούν να παράγουν σπουδαίες προσωπικότητες, όπως οι Κάρολος Κουν, Μάνος Χατζιδάκις, Νίκος Γκάτσος και πολλοί άλλοι.
Οι δύο τελευταίοι συνεργάστηκαν για πάρα πολλά χρόνια, με τον Μάνο να μελοποιεί στίχους του Γκάτσου. Μέσα στα δεκάδες τραγούδια της μουσικής τους συνύπαρξης, το 1961 η Νανά Μούσχουρη θα τραγουδήσει το κομμάτι “Αθήνα”, μια ερωτική εξομολόγηση του ποιητή σε μια πολύπαθη αλλά πάντα γοητευτική πόλη, που ακόμα έψαχνε την ταυτότητα της.