Η δημοτικότητά του είχε καταρρεύσει
Την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας ανακοίνωσε ο Φρανσουά Ολαντ.
Σε διάγγελμα προς τον Γαλλικό λαό και αφού πραγματοποίησε έναν σύντομο απολογισμό της προεδρικής του θητείας, ο Φρανσουά Ολάντ είπε πως θα παραμείνει δραστήριος μέχρι την προσεχή άνοιξη, ωστόσο, δεν θα είναι ξανά υποψήφιος.
«Αποφάσισα ότι δεν θα είμαι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές», δήλωσε 62χρονος Ολάντ, η δημοτικότητα του οποίου είναι εξαιρετικά χαμηλή.
Μάλιστα δήλωσε: “Η εμπειρία μου προσέφερε την ταπεινότητα που είναι απαραίτητη στην δημόσια δράση. Σήμερα, έχω συνείδηση των κίνδυνων που θα είχε μια κίνηση, η οποία δεν θα συσπείρωνε τους πάντες γύρω από το όνομά μου. Ετσι, αποφάσισα να μην είμαι υποψήφιος για μια νέα θητεία”.
Παράλληλα, άσκησε σκληρή κριτική στην Φιγιόν αλλά και στην Λεπέν, ενώ δεν αναφέρθηκε στην πρωτοφανή κρίση που περνά το σοσιαλιστικό κόμμα, σημειώνοντας μόνο ότι προσπαθεί να συσπειρώσει την αριστερά.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) αναμένεται να επιλέξει τον υποψήφιό του για τις προεδρικές εκλογές τον Ιανουάριο, με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Arnaud Montebourg, να έχει ήδη σπεύσει να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για το «χρίσμα» τον Ιανουάριο.
Ο Ολάντ είναι πλέον ο πρώτος πρόεδρος της Γαλλίας που ανακοίνωσε πως δεν θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία μετά το 1958, με μοναδική εξαίρεση τον Ζορζ Πομπιντού, που απεβίωσε ενώ ασκούσε την προεδρία, τη 2η Απριλίου 1974.
Οι δημοσκοπήσεις σκιαγραφούσαν μια ιδιαίτερα αποκαρδιωτική εικόνα για τον Ολάντ, η δημοτικότητα του οποίου είχε πέσει κάτω από το 10% των προθέσεων ψήφου.
Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) βρέθηκε αντιμέτωπος τους τελευταίους μήνες με αλλεπάλληλες κρίσεις στον πολιτικό του χώρο—η σοβαρότερη από τις οποίες εκδηλώθηκε στις αρχές του 2016, εξαιτίας των διατάξεων του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, το οποίο έβγαλε στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες Γάλλους που διαδήλωσαν απαιτώντας να αποσυρθεί.
Η θητεία του Ολάντ σημαδεύτηκε επίσης από πολλές στρατιωτικές επεμβάσεις στο εξωτερικό (Μαλί, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Ιράκ, Συρία) αλλά και τις χειρότερες τρομοκρατικές ενέργειες οι οποίες έχουν διαπραχθεί στη Γαλλία, με 238 θύματα: στην εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα Σαρλί Εμπντό και σε ένα εβραϊκό σούπερ-μάρκετ τον Ιανουάριο του 2015, στο Παρίσι και στο Σεν Ντενί τη 13η Νοεμβρίου του 2015, στη Νίκαια την 14η Ιουλίου.