Το Νόστιμον Ήμαρ προτείνει
Τα χρόνια της εξορίας, μεταξύ Μπουένος Άιρες, Νέας Υόρκης και Βραζιλίας, ενός από τους σημαντικότερους γερμανόφωνους συγγραφείς του 20ου αιώνα, του Στέφαν Τσβάιχ. Ως εβραίος διανοούμενος, ο Τσβάιχ μισεί την απανθρωπιά που επικρατεί στη Γερμανία και προσπαθεί να ξεφύγει από το φάντασμα του ναζισμού, ψάχνοντας συγχρόνως για ένα σπίτι στο νέο κόσμο.
«Ο καθένας μας, ακόμα και ο μικρότερος και ο πιο ασήμαντος, έχει κλονιστεί στα βάθη της ύπαρξής του από τις σχεδόν αδιάκοπες ηφαιστειακές εκρήξεις της ευρωπαϊκής γης μας. Δεν γνωρίζω καμία υπεροχή που μπορώ να ισχυριστώ, εν μέσω του πλήθους, εκτός από αυτό: ότι ως Αυστριακός, Εβραίος, συγγραφέας, ανθρωπιστής και ειρηνιστής, ανέκαθεν βρισκόμουν στο ακριβές σημείο όπου αυτοί οι σεισμοί ήταν οι πιο βίαιοι.» Στέφαν Τσβάιχ – Ο Κόσμος του Χτες
Η σκηνοθέτιδα, Μαρία Σράντερ, επιλέγει να μη δείξει καθόλου τον Τσβάιχ να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: να γράφει. Αντιθέτως, επικεντρώνεται στην αλληλεπίδραση του συγγραφέα με τους άλλους, σε μία προσπάθεια να δείξει τόσο το χαρακτήρα του όσο και τη φθίνουσα αίσθησή του για την έννοια του τόπου, σε έναν κόσμο όπου το σώμα του – σε εξορία – θα μπορούσε να είναι ασφαλές, αλλά το μυαλό του συνεχίζει να θέλει να περιπλανηθεί πίσω σε μια χώρα που ξέρει ότι έχει σβηστεί από τον χάρτη.
Στη δεκαετία του ‘20, ο Τσβάιχ μαζί με τον Τόμας Μαν, ήταν ο πιο πολυδιαβασμένος και πιο μεταφρασμένος γερμανόφωνος συγγραφέας, παγκοσμίως. Όταν οι Ναζί ήρθαν στην εξουσία, τα βιβλία του απαγορεύτηκαν στη Γερμανία και αργότερα και στην Αυστρία. Το 1936 μέχρι το θάνατό του, έζησε κυρίως στη Βραζιλία, μία χώρα που τον μάγεψε. Χτυπημένος από τα γεγονότα της χώρας του, καλλιεργεί τη ψευδαίσθηση, την οποία εκφράζει δημοσίως, ότι η Βραζιλία θα μπορούσε να είναι η απάντηση «στο πιο απλό και καίριο ερώτημα απ ‘όλα: μια ειρηνική συνύπαρξη στο σημερινό κόσμο, παρ’ όλες τις φυλετικές, ταξικές και θρησκευτικές διαφορές μας». Το 1942 ο ίδιος και η σύζυγός του, Λότε, έδωσαν τέλος στη ζωή τους.
Mια εντυπωσιακή ιστορική ταινία για έναν από τους σπουδαιότερους συγγραφείς του 20ου αιώνα και, ταυτόχρονα, μια ταινία για μια εποχή κατά την οποία η Ευρώπη κατέρρεε.
“Η φαντασία του κοινού είναι τόσο σημαντική σαν συστατικό του τελικού αποτελέσματος, όσο και για το τι έχει πραγματικά γραφτεί ή προταθεί” – HOLLYWOOD REPORTER
Πρόταση της Αυστρίας για το OSCAR® Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.
Σκηνοθεσία: Μαρία Σράντερ. Σενάριο: Μαρία Σράντερ, Γιαν Σομπουργκ
Πρωταγωνιστούν: Γιόσεφ Χάντερ, Μπάρμπαρα Σουκόβα, Αένννε Σβάρτς||106’
Καλό Καλοκαίρι από μία …. “μαγική” Αθήνα.
O Κινηματογράφος Λιλά (@cinelila) είναι ένα από τα πιο ιστορικά θερινά σινεμά της Αθήνας με υπέροχο περιβάλλον και το κυριότερο, ανθρώπους που αγαπούν τον κινηματογράφο. Ο Κινηματογράφος άνοιξε τις πόρτες του για το αθηναϊκό κοινό το 1967 και λειτουργεί έκτοτε χωρίς διακοπή. Παραμένει, σε πείσμα των καιρών, ο μοναδικός διατηρητέος, αμιγώς θερινός Κινηματογράφος στην ευρύτερη περιοχή της Κυψέλης-Πατησίων.
Φέτος ο χώρος ανακαινίστηκε περαιτέρω: μεγάλωσε η οθόνη μας, έχει εγκατασταθεί ψηφιακός ήχος και προβολή, ανανεώθηκαν τα λουλούδια μας, μπήκε δωρεάν wifi, πολλά τραπεζάκια ενώ το μπαρ θα προσφέρει όλα τα «απαραίτητα» για να γίνει ακόμα πιο απολαυστική η ταινία που θα επιλέξετε.
Σας περιμένουμε λοιπόν και φέτος στον καταπράσινο κήπο μας, με ταινίες Α’ Προβολής για να σας προσφέρουμε μαγικές βραδιές υπό το φως των αστεριών, κάτω από τον έναστρο Αττικό ουρανό, συντροφιά με τις τελευταίες επιτυχίες της εβδόμης τέχνης, με την σαγηνευτική μυρωδιά του γιασεμιού και του νυχτολούλουδου.
Το Σινέ Λιλά βρίσκεται στην οδό Νάξου 115, Άγιος Λουκάς, Άνω Πατήσια.
Κάθε Τρίτη & Τετάρτη υπάρχει η προσφορά 2for1 (2 εισιτήρια με 7,5 €). Ειδικές, μειωμένες τιμές θα ισχύουν για κοινωνικές ομάδες, ενώ μειωμένο εισιτήριο (5€) θα υπάρχει και για τους μικρούς μας φίλους. Φέτος γιορτάζουμε 50 χρόνια ανελλιπούς λειτουργίας και το γιορτάζουμε!!!
Τηλ. 210-2016849. Μπορείτε να μας ακολουθείτε και στα social media: facebook.com/cinelila, Instagram: @cinelila, Twitter: cine_lila