Σαν σήμερα, 12 Φεβρουαρίου γεννιέται στο Shrewsbury της Αγγλίας ο Charles Darwin (ή όπως έχει επικρατήσει να λέγεται με μεταγραφή στα ελληνικά Κάρολος Δαρβίνος). Ο πατέρας του ήταν γιατρός ενώ η μητέρα του πέθανε όταν αυτός ήταν μόλις οχτώ χρονών. Η διανοητική ανάπτυξη του μικρού Κάρολου ήταν αργή. Στο σχολείο υπήρξε μέτριος μαθητής, ενώ στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, όπου τον έστειλε ο πατέρας του το 1825 για να σπουδάσει γιατρός, απέτυχε. Μετά από δύο χρόνια άρχισε να σπουδάζει θεολογία στο Κέιμπριτζ, άλλωστε η δουλειά του κληρικού ήταν καταξιωμένη και καλοπληρωμένη την εποχή εκείνη.
Η αγάπη του όμως για την φύση και τα ταξίδια τον έκανε να παρατήσει το Κέιμπριτζ και το 1831 να επιβιβαστεί άμισθος στο θρυλικό πλοίο ‘HMS Beagle’ για να συνοδεύσει μια εξερευνητική αποστολή σε όλο τον κόσμο. Το ταξίδι κράτησε πέντε χρόνια και ο Δαρβίνος κατέγραψε τα ζωικά κυρίως είδη σε πάρα πολλά σημεία όπου το πλοίο έκανε στάση. Τα περισσότερα καταγράφονταν για πρώτη φορά.
Το ταξίδι του αυτό στάθηκε η αφορμή για να γράψει κάμποσα βιβλία, ένα όμως από αυτά ξεχώρισε και αποτέλεσε τη βάση της σύγχρονης εξελικτικής σκέψης, όσον αφορά την καταγωγή και την εξέλιξη των ειδών, αλλά ταυτόχρονα προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις τόσο από τον τότε επιστημονικό κόσμο όσο και από την Εκκλησία.
Τα 1.250 αντίτυπα της πρώτης έκδοσης του βιβλίου του “On the Origin of Species by Means of Natural Selection, or the Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life” (“Η Προέλευση των Ειδών Μέσω Φυσικής Επιλογής ή η Επικράτηση των Ευνοούμενων Ποικιλιών στον Αγώνα της Ζωής”) εξαντλήθηκαν την πρώτη μέρα και η επιστημονική έκρηξη που προκλήθηκε ήταν τόσο ισχυρή που οι κλυδωνισμοί της είναι αισθητοί μέχρι σήμερα. Ο ρους της Βιολογίας, αλλά και των υπολοίπων θετικών και ανθρωπιστικών επιστημών, άλλαξε για πάντα. Στο βιβλίο αυτό ο Δαρβίνος για πρώτη φορά διατυπώνει την άποψη ότι τα είδη του ζωικού βασιλείου δεν παραμένουν αμετάβλητα, όπως υποστήριζε ο Αριστοτέλης, αλλά κάτω από την πίεση της Φυσικής Επιλογής τα καλύτερα προσαρμοσμένα επιβιώνουν και εξελίσσονται (‘The survival of the fittest”).
Ο Δαρβίνος έδειξε ότι η μεταβλητότητα (και όχι η στασιμότητα) είναι νόμος της φύσης, ότι η ζωή δεν ακολουθεί ένα προδιαγεγραμένο σχέδιο όπως η μέχρι τότε Θεοκρατική άποψη υποστήριζε και έβγαλε τις φιλοσοφικές μας αναζητήσεις από τα λάθος μονοπάτια που ακολουθούσε η τελολογική σκέψη.
Πέθανε σε ηλικία 73 ετών το 1882 στο Λονδίνο, Σε αναγνώριση της σπουδαιότητας του ως επιστήμονα, ο Δαρβίνος τάφηκε στο Αββαείο του Γουέστμινστερ, κοντά στον Ισαάκ Νεύτωνα. Είχε παντρευτεί την πρώτη του εξαδέρφη Emma Wedgwood με την οποία απέκτησε 10 παιδιά. Υπήρξε αναμφισβήτητα ένας από τους ανθρώπους που επηρρέασαν σε πολύ μεγάλο βαθμό την επιστημονική σκέψη και έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους πιο σημαντικούς επιστήμονες της ανθρώπινης ιστορίας.