Γιάννης Γεράσιμος
«Στόχευα την καρδιά του αναγνώστη και κατά λάθος πέτυχα το στομάχι!» Με αυτά τα λόγια θα περιγράψει ο Άπτον Σίνκλερ την προσπάθειά του να αναδείξει μέσα από ένα από τα πιο γνωστά και πολυδιαβασμένα λογοτεχνικά του έργα, τη «Ζούγκλα», την αθέατη πλευρά του αμερικανικού ονείρου, αυτή του καθημερινού αγώνα επιβίωσης των Αμερικανών εργαζομένων και μεταναστών και τις άθλιες συνθήκες με τις οποίες έρχονταν αντιμέτωποι στο ιστορικό πλαίσιο της αμερικανικής εκβιομηχάνισης των αρχών του 20ου αιώνα.
Γεννημένος στις 20 Σεπτεμβρίου του 1878 στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ από οικογένεια πτωχευμένων αριστοκρατών του αμερικανικού νότου ο Άπτον Σίνκλερ θα βιώσει ήδη από την παιδική του ηλικία τη φτώχεια και τις κοινωνικές ανισότητες της εποχής του ζώντας αρχικά με τον πατέρα του, ο οποίος αντιμετώπιζε πρόβλημα αλκοολισμού και στη συνέχεια με τους παπούδες του.
Ο Άπτον Σίνκλερ θα σπουδάσει στο κολέγιο της πόλης της Νέας Υόρκης και στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και θα εργαστεί ήδη από νεαρή ηλικία ως δημοσιογράφος. Εκτός από τη δημοσιογραφία ο Άπτον Σίνκλερ θα ταχθεί ενεργά στον κοινωνικό αγώνα για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων στις ΗΠΑ και για την ανάδειξη των κοινωνικών ανισοτήτων και εργασιακής εκμετάλλευσης της εποχής του τόσο μέσα από την ενεργό πολιτική του στράτευση όσο και μέσα από τη λογοτεχνική συγγραφή. Έτσι, ο Άπτον Σίνκλερ θα συμβάλλει καθοριστικά στην ίδρυση της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών το 1920 και θα κατέβει στις εκλογές ως υποψήφιος κυβερνήτης της Καλιφόρνιας με το Σοσιαλιστικό Κόμμα το 1934 χωρίς ωστόσο να εκλεγεί.
Παράλληλα, θα αναπτύξει ένα πλούσιο λογοτεχνικό έργο με πάνω από 90 βιβλία αναδεικνύοντας τις συνθήκες εργασιακής εκμετάλλυσης και κοινωνικής εξαθλίωσης της εργατικής τάξης της εποχής του φέρνοντας στο φως το κοινωνικό αίτημα για κοινωνική δικαιοσύνη, ανθρώπινη αξιοπρέπεια και πολιτική και οικονομική ισότητα. Ο Άπτον Σίνκλερ θα βραβευτεί με το βραβείο Πούλιντζερ το 1943, ενώ κυριότερα έργα του θα υπάρξουν η «Ζούγκλα», το «Πετρέλαιο», το οποίο αναφερόταν σε μια υπόθεση πολιτικής διαφθοράς και το οποίο γυρίστηκε πρόσφατα σε ταινία (Θα χυθεί αίμα), η «Βοστόνη», που αναφερόταν στους Σάκο και Βαντσέτι, καθώς τα βασισμένα σε ιστορικά γεγονότα το «Τέλος του κόσμου» και τα «Δόντια του Δράκου».
Ένα από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα του Άπτον Σίνκλερ θα υπάρξει και η Ζούγκλα, η οποία θα αποτελέσει μια δριμεία κοινωνική καταγγελία της οικονομικής εκμετάλλευσης και κοινωνικής εξαθλίωσης των εργαζομένων στα εργοστάσια των ΗΠΑ των αρχών του εικοστού αιώνα εστιάζοντας στους Λιθουανούς εργάτες μιας βιομηχανίας κρέατος στο Σικάγο. Παρά το ότι κύρια στόχευση του συγγραφέα υπήρξε η κοινωνική καταγγελία της ταξικής εκμετάλλευσης και των συνθηκών διαβίωσης των εργαζομένων η κοινωνική αντίδραση και ανησυχία που θα προκαλέσει το βιβλίο για την ποιότητα των τροφίμων θα αναγκάσει τον Αμερικανό πρόεδρο των ΗΠΑ Θίοντορ Ρούζβελτ να λάβει νομοθετικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Παράλληλα, όμως το μυθιστόρημα του αυτό θα αποτελέσει ένα σημείο ορόσημο, μια ιστορική μαρτυρία και μια βιωματική καταγραφή της εργασιακής εκμετάλλευσης, της κοινωνικής εξαθλίωσης των μεταναστών και Αμερικανών εργαζομένων και την ακραία απληστία των αφεντικών τους φέρνοντας στο φως τις βαθύτερες κοινωνικές διαιρέσεις και συγκρούσεις της εποχής του αποτυπώνοντας το αίτημα για κοινωνική δικαιοσύνη και ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Από αυτή την άποψη ο αγώνας για κοινωνική δικαιοσύνη είχε ως αναγκαία προϋπόθεση τη συνειδητοποίηση από την εργατική τάξη των συνθηκών διαβίωσης της, της εργασιακής εκμετάλλευσης και της βαθιάς αναγκαιότητας συγκρότησης της ως πολιτικού υποκειμένου που θα διεκδικήσει έναν κόσμο κοινωνικής δικαιοσύνης και ανθρωπιάς. Όπως θα γράψει χαρακτηριστικά ο Άπτον Σίνκλερ: «Είναι δύσκολο να προσπαθήσεις να εξηγήσεις σε έναν άνθρωπο κάτι, όταν ο μισθός που παίρνει βασίζεται στο να μην είναι σε θέση να το κατανοήσει!!»