Η Athens History Walks είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που ιδρύθηκε το 2019 και δραστηριοποιείται στο χώρο της Δημόσιας Ιστορίας.
Στόχος της είναι, μέσα από την υλοποίηση δημόσιων δράσεων, να συμβάλλει στη διάδοση της επιστημονικής γνώσης για τη σύγχρονη ιστορία της Αθήνας και στην καλλιέργεια της ιστορικής κουλτούρας.
Μέσα από τη συνεργασία με επαγγελματίες ιστορικούς και κοινωνικούς επιστήμονες αναδεικνύουμε την πρόσφατη ιστορία της πόλης και των ανθρώπων της.
Με την πραγματοποίηση επιλεγμένων ιστορικών περιπάτων επιχειρούμε να κάνουμε κοινό κτήμα τη γνώση που προκύπτει από την τρέχουσα ιστορική έρευνα.
Παράλληλα ενεργοποιούμε το ενδιαφέρον του πολίτη για την Ιστορία και τον παρακινούμε να εμπλακεί ενεργά στην προσπάθεια κατανόησής της.
Μέσα από τη συνεργασία με Δήμους, κοινωφελή ιδρύματα, μουσεία, πολιτιστικούς και μορφωτικούς συλλόγους, εταιρείες, ερευνούμε την ιστορία σε τοπικό επίπεδο και εμπλέκουμε τους πολίτες στην ερευνητική διαδικασία.
Παράλληλα, με την οργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων προσπαθούμε να κοινωνικοποιήσουμε τη χρήση των επιστημονικών εργαλείων, διαδίδοντας την επιστημονική μεθοδολογία στο ευρύ κοινό.
Η γνώση του τρόπου με τον οποίο ο/η ιστορικός ερευνά και συγγράφει, συμβάλλει στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και στάσης απέναντι στο παρελθόν και μας βοηθά να κατανοήσουμε πληρέστερα όσα συμβαίνουν στο παρόν.
Σάββατο 28 Μαρτίου 2020
ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΤΟ ΠΑΓΚΡΑΤΙ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ
Σε αυτόν τον ιστορικό περίπατο μεταφερόμαστε στο Παγκράτι της Κατοχής. Ξεκινώντας από την άφιξη των Μικρασιατών προσφύγων στην περιοχή, προσπαθούμε να εξετάσουμε τον χαρακτήρα της συνοικίας, τους ανθρώπους που ζούσαν σε αυτή και τις σχέσεις τους με τους νέους κατοίκους. Βλέπουμε την ανάπτυξη των πρώτων εστιών αντίστασης, τα πρόσωπα που διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο, τις συγκρούσεις μεταξύ του ΕΛΑΣ και της οργάνωσης Χ και εξετάζουμε κάποια από τα κύρια γεγονότα που χαρακτήρισαν την κατοχική καθημερινότητα στο Παγκράτι:
-
Η άφιξη των Μικρασιατών προσφύγων του 1922 και η μετατροπή του Παγκρατίου σε σύνορο ανάμεσα στους παλιούς και τους νέους κατοίκους της Αθήνας
-
Οι καλλιτέχνες στην Αντίσταση. Το «Θεατρικό Σπουδαστήριο» του Βασίλη Ρώτα
-
«Ήθελα να φεύγω απ’ το σπίτι μου, να μην είμαι εκεί». Το Γυμνάσιο Παγκρατίου κέντρο της μαθητικής αντίστασης
-
Το μπλόκο των Ταγμάτων Ασφαλείας στη Γούβα και η επιχείρηση αυτοκτονίας του ΕΛΑΣ για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων
-
Οικογένεια Κότσιρα. Επτά αδέλφια στο ΕΑΜ. Τέσσερα εκτελεσμένα από τους Γερμανούς και τους Έλληνες συνεργάτες τους
-
«Άδειασε το Παγκράτι». Ο φόνος ενός Γερμανού αξιωματικού και η παράδοξη συνεργασία ΕΛΑΣ και Αστυνομίας για την αποφυγή αντιποίνων
-
Οικογένεια Παπαγεωργίου. Η δράση της οργάνωσης Χ στο Παγκράτι
-
«Το Παγκράτι είναι κόλαση». Η εκτέλεση του Νίκου Παπαγεωργίου από την ΟΠΛΑ και τα αντίποινα που ακολούθησαν
Μετά το τέλος του περιπάτου θα ακολουθήσει προβολή και σχολιασμός σπάνιων φωτογραφιών της περιόδου. Θα δούμε φωτογραφίες από το Παγκράτι της εποχής και προσώπων που έδρασαν στις γειτονιές του.
Τόπος συνάντησης: έξω από την παιδική χαρά της Πλατείας Μεσολογγίου στο Παγκράτι
Ώρα συνάντησης: 11:00
Διάρκεια περιπάτου και προβολής: περίπου 2:30 ώρες
Χώροι προβολής: Βιβλιοπωλεία «Πλειάδες» (Σπύρου Μερκούρη 62, Παγκράτι) και “Λεξικοπωλείο” (Στασίνου 13, Παγκράτι)