Την ώρα που η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λένα Μενδώνη δίνει το πράσινο φως για την κατασκευή του αιολικού σταθμού της Βούρλας στην Νάξο, εταιρείες κατασκευής αιολικών πάρκων, εκμεταλλευόμενες τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί λόγω lockdown, μεταφέρουν ανεμογεννήτριες και προχωράνε σε έργα σε Τήνο, Κεφαλλονιά, Άνδρο και Αργιθέα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του The Press Project το χρώμα των αιολικών φαίνεται να είναι σχεδόν το μοναδικό σημείο διαφωνίας για την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σχετικά με την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στις Κυκλαδες. Οι παρεμβάσεις των εταιριών θα μετατρέψουν ουσιαστικά τα νησιά σε “επαναφορτιζόμενες μπαταρίες”, παραβιάζοντας την κυκλαδίτικη κληρονομιά.
Η κ. Μενδώνη, δίνοντας από πλευράς της το πράσινο φως για την ανέγερση των ανεμογεννητριών παρά τη σύσσωμη διαφωνία των τοπικών κοινωνιών ζητά χαρακτηριστικά:
“…να εξεταστεί, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, η δυνατότητα κατάλληλου χρωματισμού του πυλώνα προκειμένου να εντάσσεται στο περιβάλλον, να μειωθούν οι ανακλάσεις και η οπτική όχληση που μπορεί να επιφέρουν στο τοπίο. Οι πυλώνες προβαλλόμενοι στον ουρανό να μην εμφανίζουν αντίθεση με αισθητικές επιπτώσεις στο τοπίο.”
Σε απόφαση που υπογράφηκε στις 2/12/2020, όπως ανέδειξε η Κίνηση για την προστασία των νησίδων του Αιγαίου, η υπουργός Πολιτισμού δίνει το πράσινο φως για την κατασκευή του αιολικού σταθμού της Βούρλας στην Νάξο, ο οποίος αποτελείται από 14 ανεμογεννήτριες ύψους άνω των 100 μέτρων. Ο σταθμός αυτός αποτελεί τμήμα ενός μεγάλου αιολικού εργοστασίου του Ομίλου Κοπελούζου με 95 ανεμογεννήτριες, που εκτείνεται σε 4 νησιά: Άνδρο, Τήνο, Νάξο και Πάρο.
Την ίδια στιγμή, διαβάζουμε σε ρεπορτάζ στην ΑΥΓΗ, το πως εταιρίες αιολικών πάρκων βλέπουν την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα ως ιδανική ευκαιρία για να προχωρήσουν τα σχέδιά τους για την εγκατάσταση αιολικών μονάδων σε διάφορες περιοχές και νησιά της Ελλάδας.
Αξιοποιώντας την κατάσταση που επικρατεί και την απαγόρευση ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών, οι εταιρείες μεταφέρουν με πλοία τις ανεμογεννήτριες και τις εκφορτώνουν τα μεσάνυχτα σε λιμάνια τα οποία είναι αποκλεισμένα από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και κατ’ ουσίαν βρίσκονται στη διάθεση των επενδυτών για όσο διάστημα κρίνουν οι ίδιοι απαραίτητο.
Ο λόγος που οι εταιρείες αποφασίζουν να μεταφέρουν μυστικά τις ανεμογεννήτριες στα νησιά δεν είναι άλλος από την αποφυγή των μαζικών αντιδράσεων από τις τοπικές κοινωνίες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εκφόρτωση τεσσάρων ανεμογεννητριών στο λιμάνι της Σάμης στην Κεφαλλονιά. Η μεταφορά έγινε σε έξι δρομολόγια και υπό τη συνοδεία ισχυρών δυνάμεων ασφαλείας από θάλασσα και στεριά. Μαζί με τις ανεμογεννήτριες στο νησί έφτασαν κλούβες ΜΑΤ και κλούβες για τη μεταφορά συλληφθέντων, ενώ πλησίον του καραβιού βρισκόταν περιπολικό θαλάσσης και πάνω στο λιμάνι δυνάμεις του Λιμενικού.