Σκληρή τοποθέτηση – αποδόμηση της κυβερνητικής πολιτικής και των επιλογών του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον πρώην πρωθυπουργό και αρχηγό της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, με άρθρο του στην “Καθημερινή της Κυριακής”.
Μια μέρα πριν την έναρξη διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, ο κ. Σαμαράς κάνει λόγο για λανθασμένες κινήσεις, εμμένοντας στην επιλογή της Χάγης και υποστηρίζοντας πως «ακυρώνουν» πιθανές κυρώσεις στην Τουρκία. Ο πρώην πρωθυπουργός επαναλαμβάνει την παλαιότερη φράση του «με πειρατές δεν κάνεις διάλογο» και προσθέτει ότι μόνο η αποτροπή αντιμετωπίζει την Τουρκία.
«Η έναρξη των διερευνητικών επαφών ακυρώνει κάθε συζήτηση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Η διεθνής κοινότητα δεν τιμωρεί μία χώρα την ώρα που αυτή τυπικά διαπραγματεύεται».
Όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, σημειώνει πως «το πρόβλημα που είχαμε μετασχηματίστηκε σε άλλο – πιο επικίνδυνο» καθώς «η διείσδυση της Τουρκίας στην περιοχή δεν ανακόπηκε μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, αντιθέτως ενισχύθηκε». Στη συνέχεια, ο κ. Σαμαράς προαναγγέλλει πως όταν έλθουν στην βουλή τα μνημόνια συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονία δεν θα τα ψηφίσει.
Τέλος, όσον αφορά την οικονομία, ο πρώην πρωθυπουργός, αφού διευκρινίζει πως δεν φταίει η κυβέρνηση για την πανδημία, ζητάει από την Ε.Ε. «μερική διαγραφή χρέους για όλες τις χώρες» ώστε να επανέλθει η ανάπτυξη.
Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ:
«Ο κ. Σαμαράς με τη συνέντευξη του στην Καθημερινή της Κυριακής αποκαλύπτει ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας πρωθυπουργός υπό κηδεμονία.
Τη μια ο κ. Σαμαράς τον αναγκάζει να κωλυσιεργεί σε σχέση με την κύρωση των μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία εκθέτοντας τη χώρα, την άλλη του τραβάει το αυτί γιατί ξεκινάει διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία.
Αυτή η ιδιότυπη ομηρία του πρωθυπουργού από τον κ. Σαμαρά και την ομάδα του, θα ήταν απλά θλιβερή αν δεν αφορούσε την εξωτερική πολιτική της χώρας, τον διάλογο με την Τουρκία και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στην πιο δύσκολη στιγμή τους.
Η στρατηγική της χώρας σε σχέση με την Τουρκία δεν είναι θέμα που αφορά τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας, αλλά τα εθνικά μας συμφέροντα.
Οι παλινωδίες, το κενό στρατηγικής και η διαρκής κυβερνητική κακοφωνία, βλάπτουν σοβαρά την εξωτερική πολιτική της χώρας»